logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wybór głośników do kina domowego z amplitunerem SONY STR DN1050 - Yamaha, Jamo, JBL??

lubaraf 23 Gru 2024 10:32 237 3
REKLAMA
  • #1 21359661
    lubaraf
    Poziom 10  
    Witam,

proszę o pomoc w zakresie wyboru zestawu głośników kina domowego. Po krótce założenia:
    1. posiadam amplituner SONY STR DN1050 (nie zmieniam)
    2. zestaw jaki aktualnie posiadam a chciałbym zmienić to: głośnik centralny KEF cresta, przednie mission 773, subwoofer yamaha ns sw200.
    Subwoofer jest nabytkiem najmłodszym a przez to i jego wygląd najbardziej mi się podoba aczkolwiek wiem że to nie najważniejsze. Wstępnie myślałem o uzupełnieniu zestawu do subwoofera poprzez kolumny Yamahy ns555, ns333 i nsc444 jednak wiele jest różnych opinii na ich temat a nie koniecznie pozytywnych. Mam jednak pożyczone te kolumny ns555 od kilku dni i ich odsłuchuję i powiem szczerze albo nie mam słuchu albo Ci co się wyrażają na ich temat na różnych forach to sami audiofile z salami odsłuchowymi.
    Ostatnio jednak wpadł mi przed oczy także zestaw kolumn JAMO S608, S60 sur, S60 cent oraz JBL E90, E30 i EC35.
    Wszystko powyżej są to zestawy używane w cenie zakupu aktualnie około 2000-3000 zł.
    Przeznaczenie moje - kino domowe - filmy (50%) i słuchanie muzyki drugie 50% z czego 30% stacje radiowe, 20% CD i streaming.
    Pokój gdzie sprzęt byłby ustawiony to około 25-30m2 z wykuszem drugie 20m2 ale tam już kolumny by nie stały jednak przestrzeń jest.

Co przy takich założeniach będzie najlepszym wyborem?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 21359674
    James596
    Poziom 29  
    Ocena: 533
    Tak po prawdzie najlepsze wyjście, to pożyczyć sprzęt i odsłuchać u siebie. To, że u kogoś gra dobrze nie musi znaczyć, że w Twoich warunkach będą grały dobrze - i odwrotnie.

Yamahy NS-555 i NS-333 jak również Jamo S606 i JBL miałem okazję słuchać - fakt faktem, w niesprzyjających akustycznie warunkach - Yamahy mnie nie zachwyciły, JBL były poprawne. Jamo brzmiały trochę efekciarsko. Pytanie tylko czy będą lepsze od Twoich Missionów.
  • REKLAMA
  • #3 21359916
    lubaraf
    Poziom 10  
    Yamahy słuchałem prawie jednocześnie z moimi missionami i faktycznie w pewnych partiach dźwięk z mission był inny (lepszy) natomiast ilość szczegółów mam wrażenie była większa z Yamahy.
    Lokalnie na rynku muzycznym podpytałem i w sklepie dobrej renomy gośc mi podpowiedział że spośród tych trzech firm najlepiej zagrają JBL, potem Jamo i na końcu Yamaha. Z czego JBL będą w tym zestawieniu podobno najstarsze i pytanie w jakim stanie się kupi. Nie mniej od Jamo też mnie nie odwodził:)
  • #4 21372461
    lubaraf
    Poziom 10  
    Temat zamykam. Kupiłem ostatecznie Jamo S608 z dwoma tylnymi S60 i centralnym. Do zestawu Jamo brakuje mi jeszcze suba, ponieważ aktualnie korzystam jeszcze z Yamahy SW200, jaka mi została. Po tych kilku dniach słuchania, oglądania filmów stwierdzam, że Yamaha nie dorasta Jamo do kolców. :)
    Pozdrawiam
REKLAMA