logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pomocy mam problem z komputerem nad którym ubolewam już trochę

golabzpw 24 Gru 2024 02:43 324 3
REKLAMA
  • #1 21360747
    golabzpw
    Poziom 2  
    Zdjęcie błędu niebieskiego ekranu Windows z kodem DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL. Zdjęcie monitora z błędem Windows podczas próby resetowania systemu.

Lenovo I5 10400f gtx 1650 super 16 GB RAMu

Mam problem, ponieważ grałem sobie w grę League of Legends i nagle, już chyba dzisiaj, któryś raz bluescreen. Mówię sobie, dobra, dzień jak codziennie. Ale nie, bo odpalam go i nie mogę odpalić żadnej aplikacji, ponieważ wyskakują błędy, bądź aplikacje się w ogóle nie chcą otworzyć. Scan w cmd i clean też nie działa poprawnie, bo nie dochodzi do końca, tylko się stopuje. W ustawienia wejść też się nie da, a jak jakimś cudem mi się udało obejść, żeby wejść przez wyszukiwarkę i konto Microsoft, to gdy chciałem zresetować do ustawień fabrycznych, wyskakiwało, że aplikacja została niewłaściwie uruchomiona. Tak jak przy każdej grze, nawet do przeglądarki nie mogę się wbić. Jak coś, Windows 11. Proszę, pomóżcie, bo obstawiam, że to coś się z dyskiem stało, ale nie potrafię inaczej go zresetować bądź naprawić jakoś, żeby zachować pliki.
  • REKLAMA
  • #2 21360749
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1120
    Ja bym chyba zaczął szukanie jednak od pamięci RAM, a nie od dysku. Może da się wyjąć np. jedną kość RAM i sprawdzić, czy pomogło?
  • REKLAMA
  • #3 21360787
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1097
    Czy i jakie błędy są listowane w logach (podgląd zdarzeń - dzienniki Windows: System i aplikacja)?
    Czy są tworzone zrzuty pamięci (Windows\Minidump)? - Jeśli tak, to odczytać je można np. tym: https://www.nirsoft.net/utils/blue_screen_view.html programem.
    BSOD, którego zrzut Pan zamieścił dotyczy jakiegoś sterownika. Jakiego? To będzie można stwierdzić posługując się w/w programem.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #4 21360893
    golabzpw
    Poziom 2  
    >>21360749

Nie pomogło, dalej nic zrobić nie mogę, nic odpalić wszystko się wyłącza.

Dodano po 10 [minuty]:

>>21360787

Na ogół sporo Tych błędów w dzienniku zdarzeń, zarzucam parę screenów z tego i tamtego (aplikacja i system).

Zrzut ekranu przedstawiający dziennik zdarzeń systemu Windows z różnymi błędami. Zrzut ekranu z dziennika zdarzeń systemu Windows z informacjami o błędach. Zrzut ekranu dziennika zdarzeń z błędami systemowymi na komputerze. Zrzut ekranu przedstawiający błąd aplikacji w dzienniku zdarzeń systemu Windows. Zrzut ekranu dziennika zdarzeń systemu Windows pokazujący błędy aplikacji. Zdjęcie ekranu komputera z dziennikiem zdarzeń systemu Windows, pokazującym błędy związane z woluminem i dyskiem. Zrzut ekranu z systemu Windows pokazujący dziennik zdarzeń z kilkoma błędami i szczegółami dotyczącymi każdego. Zrzut ekranu dziennika zdarzeń systemu Windows prezentujący błędy związane z ESENT. Zrzut ekranu dziennika zdarzeń systemu Windows z błędami dotyczącymi braku pliku. Zrzut ekranu pokazujący dziennik zdarzeń systemu Windows z błędami aplikacji. Zrzut ekranu z dziennika zdarzeń systemu z komunikatami o błędach aplikacji. Zdjęcie ekranu z dziennikiem zdarzeń systemu Windows, pokazujące szczegóły błędów związanych z systemem plików. Zrzut ekranu dziennika zdarzeń systemu Windows z błędami związanymi ze strukturą plików. Zrzut ekranu z dziennika zdarzeń systemowych na komputerze. Zrzut ekranu z dziennika zdarzeń systemu Windows z błędami dotyczącymi struktury systemu plików. Zrzut ekranu z dziennika zdarzeń systemu Windows, pokazujący różne ostrzeżenia i błędy związane z dyskiem. Zrzut ekranu przedstawiający okno Podglądu zdarzeń w systemie Windows, z błędami systemu plików NTFS. Zrzut ekranu z dziennika zdarzeń systemu Windows z błędami związanymi z usługą Service Control Manager. Zrzut ekranu dziennika zdarzeń systemowych z błędami. Zrzut ekranu z dziennika zdarzeń systemu Windows z widocznymi błędami typu DistributedCOM. Zrzut ekranu dziennika zdarzeń systemu Windows pokazujący liczne błędy. Zrzut ekranu dziennika zdarzeń systemu Windows z błędami.

Dodano po 37 [minuty]:

Dobra, temat do zamknięcia, udało mi się dostać do ustawień i odpalić rozwiązywanie problemów podczas uruchamiania i tak jak się domyślałem, to coś z dyskiem było, bo tylko tym głównie się zajęła naprawa. Dzięki za chęci pomocy. ;) Wesołych Świąt wszystkim życzę!
REKLAMA