logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czujnik - akcelerometr + żyroskop - prosta obsługa z pitch,roll i yaw.

wojteksct 24 Gru 2024 14:14 324 4
  • #1 21361153
    wojteksct
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Cześć :)

Poszukuję układu scalonego zawierającego min. akcelerometr i żyroskop, który będzie bardzo prosty w obsłudze programowej, najlepiej gdyby posiadał interfejs SPI i/lub UART. Potrzebne dane to informacje z osi x,y i z akcelerometru oraz pitch, roll i yaw (żyroskop). Im mniej linii potrzebnych do wysterowania układu tym lepiej. Przeglądałem BNO-085 i ma ciekawy tryb UART-RVC (na razie wstępnie wybrałem właśnie w/w układ), natomiast dla takiej konfiguracji wymaga wielu linii i/o mcu i zewnętrznego oscylatora. Może ktoś używał podobnych rozwiązań, ale wymagających mniej linii itp. Czy nie warto brać takiego specjalizowanego układu i zrobić więcej programowej pracy na czymś prostszym ? Z góry dzięki za informacje.
  • #3 21361201
    wojteksct
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    >>21361179 Patrzyłem na tego typu układy wcześniej, niestety nie można na podstawie danych z w/w policzyć YAW. Tutaj chyba jednak bez magnetometru w strukturze się nie obejdzie.
  • #5 21362916
    oscil1
    Poziom 24  
    Ocena: 179
    wojteksct napisał:
    Poszukuję układu scalonego zawierającego min. akcelerometr i żyroskop, który będzie bardzo prosty w obsłudze programowej,

Nie maprostej obsługi programowej tego typu problemów. Aby uzyskać dobre wyniki, trzeba się nieźle namęczyć. Proponuję po prostu użyć porządnejk biblioteki (np takiej jak dostarcza STM do swoich układów)
REKLAMA