logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy skrzynia półautomat Smart 450 zadziała z innym silnikiem?

_JF_ 26 Gru 2024 15:08 297 2
REKLAMA
  • #1 21363085
    _JF_
    Poziom 23  
    Ocena: 211
    Witam, jakiś czas temu nabyłem samochodzik marki Smart z uszkodzonym silnikiem. Chciałem wykorzystać skrzynie półautomat do innego pojazdu typu SAM ożeniony z innym silnikiem benzynowym Ma to być kompaktowa mini ładowarka.
    Kwestia połączenia skrzyni z silnikiem nie jest problemem, co sama automatyka skrzyni.
    Posiada on komputer odczytujący czujnik indukcyjny oraz położenia wybieraka biegów, sterując serwomotorami wodzikami skrzyni oraz wprzęganiem. Schemat niby prosty, tylko czy to ruszy z innym motorem? Czy po prostu potrzebuję po lini L/H parametry silnika odnośnie obrotów/ momentu obrotowego? Czy ma ktoś rozeznanie w temacie tych skrzyń, odpalanych na "sucho"
    Schemat elektryczny niżej. Pozdrawiam.
    Schemat elektryczny skrzyni półautomat do pojazdu Smart.
  • REKLAMA
  • #2 21363499
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5132
    L,H to magistrala cyfrowa CAN,bez niej sterownik skrzyni nie ma prawa działać właściwie
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #3 21363550
    _JF_
    Poziom 23  
    Ocena: 211
    To akurat wiem, że Tcm i ECU łączy się po CAN, licznik też, jedynie co pozostaje to emulować ECU na innym motorze. Zachować rezystancje cewek i czujników dla wejść/wyjść i podłączyć dodatkowy Trigger na wale dla ecu z smart.
REKLAMA