logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy różnice w kolorze RAL 7044 ogromne różnice w kolorach - lakiery z aukcji

Mateo2014 27 Gru 2024 12:56 588 5
REKLAMA
  • #1 21364009
    Mateo2014
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam,
    czy ktoś kupował jakiekolwiek lakiery na znanym portalu aukcyjnym? W firmie sprzedajemy takie designerskie półki metalowe, czyli stal nierdzewna malowana proszkowo..
    Konkretnie mam na myśli kolor RAL 7044
    Potrzebujemy "domalować" wkręty montazowe do półek (łebki), zakupiłem w aerozolu lakier akrylowy RAL7044 i efekt jest taki:

Metalowa półka z różnicą kolorów RAL 7044 na tle żółtej tabliczki.
    Ten kolor "prawie biały" to malowany proszkowo element RAL 7044, to co jest popryskane na nim + ta żółta tabliczka to ten ral7044 z aukcji internetowej.
    No dla mnie to dziwne, aż takie różnice?
    Jak zawozimy do lakierni, jednej, drugiej czy trzeciej podajemy że ma być mat 7044 i tyle i zawsze jest tak samo, jakieś mikro różnice wynikające może z innego źródła dostayw farb proszkowych.

To co ja zakupiłem to jest kawa z mlekiem/jakiś rozcieńczony brąz, a tutaj ewidentnie to jest jedwabisty szary, taki biały brudny

Otwarta szafka na przyprawy pomalowana w kolorze RAL 7044.

Czy wg Was to jest normalne że są takie różnice?

Co mnie zdziwiło, ten lakier ma dookoła opisy po włosku, a sprzedawca nakleił swoją nalepkę z kodem lakieru i jakimś opisem i to wszystko.
  • REKLAMA
  • #2 21364143
    bearq
    Poziom 39  
    Ocena: 1610
    Jedź do lakierni niech Ci dorobią taki RAL i nabiją w puszkę to się dowiesz. Nie wiemy co sprzedawca na allegro sprzedaje i co to za farba.
  • REKLAMA
  • #3 21364381
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1187
    Akurat tu się zgadza. Wg wzorników, RAL 7044 jest właśnie taki kawowy.
    Kolor proszkowy wygląda na RAL 7047 lub RAL 7035, ale... lakier proszkowy potrafi zmienić kolor w trakcie wypieku. Niestety ocena odcieni kolorów ze zdjęć i to w słabym oświetleniu to kiepski pomysł.
    Lakier proszkowy wygląda inaczej przy nakładaniu. Wygląda, że myliliście się co koloru lakieru proszkowego.
    Załatw sobie wzornik RAL i zamówi odpowiedni odcień do gotowego wyrobu.
  • REKLAMA
  • #4 21364997
    12robert12
    Poziom 29  
    Ocena: 179
    Może lakier w puszce po odstaniu nie był dostatecznie wymieszany? Instrukcja wymaga przeważnie 2min. energicznego wstrząsania
  • REKLAMA
  • #5 21365100
    Mateo2014
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Potrząsałem farbą chyba z 3 minuty, także wydaje się, że powinno być ok.
    Z tego, co dobrze zrozumiałem, to paleta RAL dla farb proszkowych/malowania proszkowego jest inna niż przy akrylowych itd. No bo jeśli po numerze, który zawsze stosujemy, obojętnie czy lakiernia proszkowa w Warszawie, Krakowie czy Poznaniu, kolor wychodzi taki sam - no może mini różnice w odcieniu delikatnie, ale ogólnie to jest ta sama barwa, to znaczy, że nie można kupować jakiekolwiek kolory RAL 7044 i traktować, że to jest ten.
    Jak patrzę na rzeczywiste zdjęcia produktów pomalowanych na RAL 7044, to jest to ewidentnie dobry kolor i jakoś nie widzę tam kawy z mlekiem, chyba że 95% to mleko, a reszta kawy ze strzykawki :) Tak to wygląda:
    Biała porcelanowa gałka na kwadratowej podstawie.
    Krzesła drewniane pomalowane na kolor szary z palety RAL 7044

Natomiast to, co ja mam, to idzie w jakieś bordo/brąz, cholera wie, co to jest... jak kakao.
    Coś jak tutaj:
    Szklanka wypełniona napojem o kolorze kawy z mlekiem.

Krótko mówiąc, nie ma sensu patrzeć na nic nieznaczące palety, tylko lepiej popatrzeć np. przy jakichś ofertach farb proszkowych czy cokolwiek, na Google Grafika, jak wyglądają jakieś przedmioty pomalowane na RAL 7044, to jest ta barwa właśnie.
  • #6 21366710
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1187
    Wiesz, ocena kolorów ze zdjęć w Internecie, to jak opowiadanie głuchemu o muzyce.
    Bez kalibracji monitora, zdjęcie robione przy nieznanym balansie bieli, w nieznanych warunkach oświetleniowych, często kompresowane do formatów stratnych... Jak to mówią "sorry Winnetou, nie ta bajka".
    Tylko porównanie na żywo ze wzornikiem i w dobrym oświetleniu "prawdę ci powie".
REKLAMA