logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amica FY5169.3DFBX Wyciek gęstej substancji z zamrażarki - co to może być?

zolwrlc 28 Gru 2024 11:14 684 16
REKLAMA
  • #1 21365280
    zolwrlc
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Lodówka Amica FY5169.3DFBX
    Dzień dobry, od jakiegoś czasu z lodówki, a dokładniej z okolic zamrażarki na dole, wycieka gęsta, lepka, szara substancja, która pomału kapie na podłogę i brudzi uszczelki od drzwiczek. Nie wiem, co to może być i czy jest to oznaka czegoś poważnego. Dodaję zdjęcia, raz już to wycierałem i pojawiło się ponownie po dłuższym czasie. Lodówka ma ok. 3 lat i nie ma już gwarancji. Z góry dziękuję za sugestię i pozdrawiam, Piotr.
    AI: Czy mógłby Pan określić dokładne miejsce, z którego wycieka substancja w zamrażarce? Czy jest to np. uszczelka drzwi, czy może inna część zamrażarki?
    Dolna obudowa, okolice zamrażarki
    AI: Czy w ostatnim czasie zaszły jakieś zmiany, które mogłyby wpłynąć na działanie lodówki, takie jak przenoszenie urządzenia, przerwy w dostawie prądu lub konserwacja?
    Lodówka stoi od nowości, czyli od 3 lat w tym samym miejscu.
    Amica FY5169.3DFBX Wyciek gęstej substancji z zamrażarki - co to może być?20241215_1..529.jpg (312.78 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Amica FY5169.3DFBX Wyciek gęstej substancji z zamrażarki - co to może być?20241215_1..524.jpg (335.58 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Amica FY5169.3DFBX Wyciek gęstej substancji z zamrażarki - co to może być?20241215_1..506.jpg (310.98 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Amica FY5169.3DFBX Wyciek gęstej substancji z zamrażarki - co to może być?20241215_1..517.jpg (297.67 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Amica FY5169.3DFBX Wyciek gęstej substancji z zamrażarki - co to może być?20241215_1..456.jpg (331.02 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21373711
    roman_partyka
    Poziom 27  
    Ocena: 295
    Trzeba rozkręcić i zobaczyć skąd to się bierze. Pewnie z parownika.
  • REKLAMA
  • #3 21405955
    zolwrlc
    Poziom 2  
    Widok wnętrza lodówki z zaznaczonymi czerwonymi kółkami mocowaniami maskującymi. Zbliżenie na element konstrukcyjny w lodówce, z widocznym metalowym i plastikowym fragmentem. Widok spod spodu lodówki z metalowymi elementami i śrubami.
    Po rozkręceniu drzwi, aby dostać się pod spód lodówki i móc rozkręcić widoczny blaszany element, okazało się, że jest on klejony na stałe i bez siłowego oderwania go, czyli pogięcia i zniszczenia, nie da się go zdemontować, aby zobaczyć, co tam tak naprawdę wycieka. Jeżeli jest na to jakiś sposób, to proszę o wskazówki. Nie wiem również, jak dostać się do parownika, element maskujący i jego mocowania zaznaczone czerwonymi kółkami również siłowo nie wychodzą, a nie chcę uszkodzić. Tutaj moje pomysły na działania bez szkody na lodówce się kończą. Będę wdzięczny za podpowiedzi.
  • #4 21406050
    David_Serum
    Poziom 21  
    Ocena: 73
    >>21405955

A czy po odkreceniu srubek element nie jest bardziej ruchomy ? Na gorze widac ze jest niewielki zapas w szczelinie dla tych mocowan. Jesli nie sa dlugie to moze da sie tak manipulowac elementem by wyszedl pod odpowiednim katem ?
  • REKLAMA
  • #5 21406058
    zolwrlc
    Poziom 2  
    Po odkręceniu śrub oczywiście jest lekko ruchomy, ale nie na tyle, aby w którąś stronę móc go wyciągnąć. Lekko siłowo nie dało rady, a bardziej nie chciałem, bo pewnie by coś pękło. Mocowania są z każdej strony i to ogranicza pole manewru.
  • #6 21406073
    AT PRO
    Poziom 25  
    Ocena: 189
    Czy jest możliwość, żeby zobaczyć sprężarkę? Czy są zabudowane?
    Przepchaj ten otwór od skroplin, na zdjęciu po środku w dolnej części, schodzą do niego dwie skośne rynienki.
    Sprawdź może masz dedykowany do tego przepychacz.
  • #7 21406224
    Sebastian_M26
    Poziom 30  
    Ocena: 435
    zolwrlc napisał:
    widoczny blaszany element

A po uj chcesz to targać?
    zolwrlc napisał:
    brudzi uszczelki od drzwiczek

A czym myliście uszczelki? A może tam coś zdechło tzn. rozmroziło się, wylało.
    AT PRO napisał:
    Czy są zabudowane?

Jest zabudowana.
    AT PRO napisał:
    Przepchaj ten otwór od skroplin

Tam się nic nie przepycha.
    AT PRO napisał:
    Sprawdź może masz dedykowany do tego przepychacz

Nie ma.
  • #9 21406481
    zolwrlc
    Poziom 2  
    Zamrożony parownik chłodziarki z lodem i kablami. Komora z tyłu lodówki z przewodami i sprężarką zabezpieczona odtłuszczaczem. Wnętrze tylnej części lodówki z wentylatorem i wężownicą pokrytymi kurzem. Podzespoły wnętrza lodówki, widoczne rury i wentylator.

Nic nie zdechło, nie rozmroziło i nie wylało. Wypływa wolno, bo jest lepkie i gęste, ale wypływa. Co jakiś czas to wycieram odtłuszczaczem.
  • REKLAMA
  • #10 21406655
    AT PRO
    Poziom 25  
    Czy w tej niecce z trzeciego zdjęcia nie ma na dnie podobnej substancji do tej co wypływa?
    Na tym samym zdjęciu po prawej stronie gdzie jest chyba niebieski przewód/rurka, czy nie jest tam uszkodzona biała rurka żebrowana?
    I czy ona przypadkiem nie jest poza niecką pod skraplaczem.
    Dwie po lewej stronie wyraźnie wchodzą do niecki, ta po prawej niekoniecznie
  • #11 21406683
    David_Serum
    Poziom 21  
    Ocena: 73
    >>21406481

Przy okazji możesz z lekka odkurzyć ten skraplacz, poprawi to oddawanie ciepła.
  • #12 21406742
    zolwrlc
    Poziom 2  
    Wnętrze lodówki z widocznymi przewodami i kondensatorem.

Nie jest uszkodzona, na tym zdjęciu widać wyraźnie, ale rurka ze skroplin, o której mowa z 3 zdjęcia, faktycznie była poza niecką i skropliny leciały pod lodówkę, bo miałem plamy po odsunięciu. Poprawiłem tę rurkę i zamocowałem opaską. Fabryka tak wypuściła lodówkę. Tam nigdzie przy niecce i agregacie nie było podobnej substancji. Skraplacz przeczyściłem, fotka jest od razu po rozkręceniu zrobiona.
  • #13 21406802
    AT PRO
    Poziom 25  
    >>21406742
    To musisz sam ocenić czy z tej rurki mogło zaciekać także tam gdzie wypływało.
    Jeśli nie, to moim zdaniem jest zapchany któryś odpływ skroplin i gdzieś wypływają pod obudowy lub jest za słaba ewentualnie uszkodzona izolacja i następuje niekontrolowane skraplanie.
    Kupiłeś ją nową? Nikt tam nie grzebał przypadkiem wcześniej?
  • #14 21406968
    zolwrlc
    Poziom 2  
    Kupiłem nową, nikt nie grzebał, bo nie było do tej pory potrzeby i była gwarancja. Odpływów nie zaszkodzi sprawdzić, czym to najlepiej przetkać?
  • #15 21407311
    Sebastian_M26
    Poziom 30  
    Ocena: 435
    AT PRO napisał:
    https://www.google.com/url?sa=t&source=we...oECBAQAQ&usg=AOvVaw0PHIWfpiMhuw11dWB9GRVq

Po co mi to, sam przeczytaj ale ze zrozumieniem, jak byś kiedyś widział kilkanaście instrukcji amica to byś wiedział, że dużo zapisów jest uniwersalnych do wszystkich na przestrzeni wielu lat.
    zolwrlc napisał:
    Co jakiś czas to wycieram odtłuszczaczem.

Jakim?
  • #16 21408088
    zolwrlc
    Poziom 2  
    Sebastian_M26 napisał:
    zolwrlc napisał:
    Co jakiś czas to wycieram odtłuszczaczem.

Jakim?

Co za różnica i jakie to ma znaczenie, czym wycieram lodówkę z zewnątrz? Odtłuszczacz profesjonalny Hranipex niskoagresywny stosowany w meblarstwie. I co to wniosło do tematu?
  • #17 21408737
    zolwrlc
    Poziom 2  
    Sebastian_M26 napisał:
    zolwrlc napisał:
    widoczny blaszany element

A po co chcesz to targać?

Żeby się dostać do wycieku - pomyśl zanim zadasz pytanie.
    Poza tym widzę, kolego, że do kulturalnych to nie należysz. Prócz krytykowania każdego i każdej wypowiedzi nie wniosłeś w swoich postach dosłownie nic do tematu. Więc taka prośba, jak nie masz nic do powiedzenia, to się po prostu nie odzywaj.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z lodówką Amica FY5169.3DFBX, z której w okolicach zamrażarki wycieka gęsta, lepka substancja. Po rozkręceniu elementów lodówki, użytkownik napotyka trudności w dostępie do parownika oraz w demontażu niektórych części. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie odpływów skroplin oraz ewentualne zapchanie, co może być przyczyną wycieku. Użytkownik potwierdza, że rurka od skroplin była źle zamocowana, co mogło prowadzić do wycieków. Wskazówki dotyczące czyszczenia skraplacza oraz użycia odpowiednich narzędzi do przetkania odpływów również zostały podane.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA