logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi A3 8P 2.0 TFSI 2004r Nierówna praca na zimnym silniku

Michał_321 28 Gru 2024 18:13 792 4
REKLAMA
  • #1 21365990
    Michał_321
    Poziom 2  
    Witam.
    Mam problem z Audi A3 8P 2.0 TFSI silnik AXX. Podczas odpalania silnika po długim postoju długo kręci i jak odpali, to nie pracuje na wszystkie cylindry. Gdy wyłączę silnik i odpalę ponownie, to sytuacja się powtarza, ale np. za trzecim razem silnik odpala i pracuje równo. Dzieje się to tylko na zimnym silniku, po długim postoju. Gdy zaślepiłem przewód z odmy do kolektora ssącego, to po długim postoju odpala od razu i pracuje równo. Wymieniłem cewki, świece zapłonowe, odmę (z serwisu), czujnik temperatury, sprężanie po 12 bar na każdym cylindrze, wszystkie przewody oraz zaworki pod ciśnieniowe sprawne. Komputer nie pokazuje żadnych błędów. Wynika na to, że podczas odpalania zimnego silnika dostaje dużego powietrza z odmy do kolektora ssącego. Jak się silnik rozgrzeje, to wszystko jest ok, odpala super i pracuje na wszystkie cylindry.
    Proszę o porady.
  • REKLAMA
  • #2 21366188
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3395
    Michał_321 napisał:
    Wynika na to, że podczas odpalania zimnego silnika dostaje dużego powietrza z odmy do kolektora ssącego.

Skąd ta teoria? Masz jakieś potwierdzenie na to.
  • REKLAMA
  • #3 21366216
    Michał_321
    Poziom 2  
    Żadna teoria, po prostu zaślepiłem otwór w kolektorze ssącym do którego jest podłączony przewód z odmy i auto normalnie odpala i równo pracuje.
  • REKLAMA
  • #4 21366276
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3395
    Czyli poprostu przypudrowałeś usterkę a nie ją usunąłeś. Odma zawsze tam była i silnik kiedyś poprawnie pracował więc powinna tam być bo to nie ona jest usterką. Nie wykonałeś diagnostyki komputerowej a tam jest dużo informacji na temat i paliwa i powietrza i spalin, to jak chcesz usunąć usterkę?
  • #5 21366288
    Michał_321
    Poziom 2  
    Ostatnio było auto na diagnostyce i wszystkie parametry są ok.
    Zaślepiłem odmę tylko żeby sprawdzić czy to coś da i dało bo lepiej odpalił i pracował.
REKLAMA