logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Słuchawki Endorfy Viro Plus USB - dźwięk z komputera odtwarzany przez mikrofon

essabyku 28 Gru 2024 21:33 1470 12
REKLAMA
  • #1 21366434
    essabyku
    Poziom 6  
    Witam mam problem ze słuchawkami endorfy viro plus usb. Mianowicie wszystko co jest puszczane na komputerze jest odtwarzane prze mikrofon, który jest w słuchawkach. Dodam, ze sluchawki posiadaja karte dzwiekowa. Mam wylaczony miks stereo i mikrofon ze sluchawek jest ustawiony jako urzadzenie domyslne. Prosze o pomoc
    AI: Jaki system operacyjny jest zainstalowany na Twoim komputerze?
    Windows 10
    AI: Czy w ostatnim czasie dokonywałeś jakichkolwiek zmian w systemie lub aktualizacji, które mogłyby wpłynąć na ustawienia dźwięku?
    nie
  • REKLAMA
  • #2 21366487
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1056
    essabyku napisał:
    Mianowicie wszystko co jest puszczane na komputerze jest odtwarzane prze mikrofon, który jest w słuchawkach.
    Możesz to sprecyzować.
    Chcesz powiedzieć, że dźwięk wydobywa się z mikrofonu?

Raczej jest to niemożliwe.
    Musiałby być tam mikrofon dynamiczny (magnetoelektryczny) i wejście mikrofonu w tej karcie dźwiękowej skonfigurowane jako jakieś wyjście audio, lub pomyliłeś gniazda mikrofonu i audio, albo jakieś dziwne uszkodzenia lub błędy montażowe w połączeniach elektrycznych.

Natomiast jeśli jest tam mikrofon elektretowy, a takie zwykle są w tego typu słuchawkach, to jest to całkowicie niemożliwe, bo mikrofony elektretowe nie są zdolne do emitowania jakichkolwiek dźwięków.
  • #3 21366561
    essabyku
    Poziom 6  
    >>21366487 być może źle to sprecyzowałem, chodzi mi o to, że w momencie, gdy powiedzmy oglądam coś i siedzę na Discordzie, podczas mówienia słychać to, co się dzieje u mnie na komputerze.
  • REKLAMA
  • #4 21366772
    danielczarnecki82
    Poziom 18  
    Ocena: 35
    rozumiem ze masz dwa źródła dźwięku, w słuchawkach słyszysz discorda a z głośników film ?
  • REKLAMA
  • #5 21368518
    essabyku
    Poziom 6  
    >>21366772 nie, tylko słuchawki. gdy leci mi coś na komputerze i mówię coś na discordzie, osoby siedzące ze mną słyszą, co dzieje się u mnie na komputerze, samych siebie również słyszą.
  • REKLAMA
  • #6 21369602
    danielczarnecki82
    Poziom 18  
    czy problem występuje tylko na usb czy też na jack'u ?
  • #7 21369967
    essabyku
    Poziom 6  
    >>21369602 tylko i wyłącznie USB, jacka nie chcę używać, bo inaczej nie będzie mi działać software do słuchawek
  • #8 21369981
    danielczarnecki82
    Poziom 18  
    spróbuj zrobić tak, wyłącz kartę dzwiękową wbudowaną. zobacz czy problem występuje nadal. Możesz też odinstalować oprogramowanie od karty dzwiękowej zintegrowanej
  • #10 21406181
    datboi1337
    Poziom 2  
    Również mam te same słuchawki i ten sam problem. Nie wiem, czy to po prostu nie jest wina konstrukcji tych słuchawek.
  • #11 21407494
    danielczarnecki82
    Poziom 18  
    a mam pytanie lewy dolny róg prawym na ikone głosnika jak wybierasz urządzenia do odgrywania i mówienia masz osobne urządzenia czy tylko jedno do wyboru (chodzi mi o to czy karta usb rozdziela Tobie sluchawki i micro?
  • #12 21407530
    datboi1337
    Poziom 2  
    >>21407494 U mnie są Słuchawki (Endorfy Viro plus) i Mikrofon zestawu słuchawkowego (Endorfy Viro plus) więc chyba rozdziela jak dobrze sprawdziłem
  • #13 21407796
    danielczarnecki82
    Poziom 18  
    to jeszcze raz po chłopsku, odpal discorda i włącz film, wejdz w lewy dolny przypisz urządzenia ustaw na każdym programie poprawne ustawienia dzwięku i spytaj czy wszystko chodzi jak powinno (jak rozumiem discord widzi poprawnie ustawienia)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z słuchawkami Endorfy Viro Plus USB, polegający na tym, że dźwięk z komputera jest odtwarzany przez mikrofon słuchawek podczas rozmowy na Discordzie. Użytkownik potwierdza, że mikrofon jest ustawiony jako urządzenie domyślne, a miks stereo jest wyłączony. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może wynikać z błędnej konfiguracji urządzeń audio lub z konstrukcji słuchawek. Rekomendacje obejmują wyłączenie wbudowanej karty dźwiękowej oraz sprawdzenie ustawień dźwięku w systemie. Użytkownik zauważa, że problem występuje tylko przy użyciu USB, a nie przy złączu jack, które nie jest używane ze względu na potrzebę działania oprogramowania słuchawek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA