logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ogniwa 18650 z odzysku. Czy nadają się do wkrętarek Makita?

elektronic-27 28 Gru 2024 23:04 711 5
REKLAMA
  • #1 21366567
    elektronic-27
    Poziom 16  
    Ocena: 31
    Posiadam 100 szt przetestowanych ogniw 18650 z odzysku o wartościach 2340-2600 mAh, 8900-9460 mWh i 18-77 mR. Czy ogniwa o takich parametrach nadają się jeszcze do wykorzystania? Bo w planach mam reanimację akumulatorów z wkrętarek Makity (zamiast NiCd) i zastanawiam się czy to się uda z takimi ogniwami.
    I jeszcze jedna kwestia. Niektóre ogniwa znacznie odbiegały od podanych wartości, np jedno miało 9999mR, inne 00mR. Jak to interpretować?
  • REKLAMA
  • #2 21366742
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2545
    Masz 100 szt. akumulatorów litowo jonowych w obudowach 18650. Sztuki o dużym oporze wewnętrznym nie nadają się do wkrętarki. Mogą być co najwyżej do zasilania latarki. Upewnij się, że Twoje akumulatory są wysokoprądowe, czyli mogą być rozładowywane prądami np. 20 A.
    Akumulatory połączone szeregowo muszą mieć jednakowe parametry, bo inaczej jeden z nich szybko się zużyje i unieruchomi całą baterię. Wystarczy przeanalizować, co się stanie gdy do akumulatorów o pojemności 2Ah dołożymy taki mniej pojemny. Będzie szybciej tracił napięcie w czasie rozładowania i szybciej zyskiwał w czasie ładowania. Pozostałe akumulatory nie będą całkowicie rozładowane i niekoniecznie mogą się naładować do pełna. Czas pracy baterii będzie krótszy niż by był ze wszystkimi jednakowo pojemnymi akumulatorami. Zjawiska te zachodzą w każdej baterii akumulatorów niezależnie od ich typu. W przypadku akumulatorów litowo jonowych mamy zabezpieczenia, które uniemożliwiają przeładowanie lub zbyt głębokie rozładowanie akumulatora, bo to grozi jego uszkodzeniem i zapłonem. Innymi akumulatorami nikt się nie przejmuje - uszkadzają się w sposób mniej spektakularny, bateria przestaje działać, użytkownik wyrzuca np. 11 sprawnych i 1 niesprawny akumulator oraz kupuje w ich miejsce nową baterię akumulatorów.
  • REKLAMA
  • #3 21367677
    AdamC
    Poziom 29  
    Ocena: 243
    Jeszcze warto zwrócić uwagę na typ ogniwa i parametry max. prądu jakim można obciążyć ogniwa, wskazany max I 20-25 A. Przy ogniwach 5 - 8 A to szkoda fatygi za długo nie pożyją.
  • REKLAMA
  • #4 21367746
    elektronic-27
    Poziom 16  
    Zielona bateria z oznaczeniami technicznymi na obudowie.
    Czy to będzie ten nr z pierwszej linii? Jak tak to po wpisaniu go w google wydało jakiś link do ogniw co mają max 7,5A, więc lipa.
  • REKLAMA
  • #5 21367755
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2545
    Tak jest, model akumulatora jest w pierwszej linii. No to masz akumulatory do innych rzeczy niż wkrętarka. Chyba, że dasz po 4 sztuki równolegle i 3 takie baterie połączysz szeregowo. Wtedy powinny wytrzymać 25 A na starcie. W miarę zużywania będzie rósł opór wewnętrzny i temperatura akumulatora, a spadać będzie jego napięcie. W końcu przeciążysz akumulatory i będzie katastrofa.
  • #6 21367803
    elektronic-27
    Poziom 16  
    Nie no, nie jestem aż tak zdesperowany. Nie chcę żeby mi się robota z rękach zaczęła palić. Zostaje mi poszukać odpowiednich akumulatorów i dopiero tworzyć.
REKLAMA