logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć przystawkę Ozas Unitig 1 GW do spawarki inwerterowej?

Wiewiór211 30 Gru 2024 20:29 357 7
REKLAMA
  • #1 21369625
    Wiewiór211
    Poziom 3  
    Witam, niedawno zakupiłem przystawkę spawalniczą firmy Ozas model unitig 1 gw, chciałbym podłączyć ją do zwykłej spawarki inwerterowej, jak to zrobić?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21379380
    Wilktor
    Poziom 27  
    Ocena: 217
    Na początku to będziesz potrzebował zasilacz transformator 24V AC żeby zasilić przystawkę a konkretniej jonizator ( w oryginale to napięcie było brane z uzwojeń spawarki ) z tyłu masz złącze
    po podaniu zasilania do przystawki na uchwycie tig po wciśnięciu przycisku w rączce powinna się pojawić iskra
    A czy to zadziała z spawarką inwerterową to trzeba jeszcze trochę pomyśleć ta przystawka była przystosowana z tego co pamiętam do PSP-251
  • REKLAMA
  • #3 21393708
    Wiewiór211
    Poziom 3  
    Przód spawarki z pokrętłami i gniazdami.
    Dziękuję, do czego służą te pokrętła?
    Gdzie podłączyć spawarkę.

Dodano po 57 [minuty]:
  • Pomocny post
    #4 21395706
    czesiu_elektroda
    Poziom 5  
    Ocena: 3
    to pierwsze czerwone, nie wiem, nie mam dostępu do spawarki.
    Z jakiejś aukcji widziałem w opisie, że od 0,1 s można ustawić, a pokrętła są z podziałką 1, więc może to być mnożnik czy dzielnik wartości tych na prawo? Była też nalepka Centrospaw, może oni będą coś wiedzieć. Nie jest to jednak sprawdzone info, najlepiej zapytaj tego, co od niego odkupiłeś sprzęt, kto wie, czy tam pod drodze nie było majstrowane XD.

drugie czerwone blok zawierający 3 rzeczy:
    A) Rośnięcie łuku - ile sekund ma rosnąć amperaż do bazowego ustawionego na spawarce.
    B) Wygaszanie łuku - ile sekund ma wygasać amperaż z bazowego prądu ustawionego na spawarce do całkowitego wygaszenia łuku.
    C) Powypływ gazu - ile sekund po wygaszeniu łuku gaz ma chłodzić spoinę.

Te trzy opcje są bardzo przydatne przy spawaniu nierdzewki, tytanu i innych specjalności.

Zajrzyj też do wątku <https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3524929.html>
    rtvforum/topic3524929.html
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 21398248
    Wiewiór211
    Poziom 3  
    >>21395706
    Dzięki.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 21402176
    czesiu_elektroda
    Poziom 5  
    Ocena: 3
    Pomogłem tyle na ile umiem i na ile mam wiedzy ewentualnie doświadczenia w samym spawaniu tigiem.
    W innnych kwestiach elektrycznych elektronicznych nie mam pojecia i się nie wypowiem.
    W tamtym temacie z odnosnika jest wiecej nawet jakies schematy dodali ja jestem z innej branży.
    Nawet jak swoj inwerter naprawiałem to było na zasadzie oho cos mi walnelo rozkrecilem wylutowalem
    pojechalem do elektronicznego o takie mi walnelo oznaczenia zmiotło nie byli pewni prądów
    wiec im przywiozłem spawarke pan popatrzył wskazałem było tu i mi dobrał wg tego co tam se wydedukował ze elemntow na plytce. Zwyczajnie odsyłam do mądrzejszych bo temat był już poruszany.
  • #8 21402629
    karwo
    Poziom 31  
    Ocena: 359
    Wiewiór211 napisał:
    Taki transformator się nada do tej przystawki?

Nie nada się, jako zasilanie potrzebne jest 24V AC 50Hz - czyli zwykły transformator.
    Na tylnej ściance powinna być naklejka z parametrami tego urządzenia.
    Wątpię aby ta przystawka zadziałała z spawarką inwerterową jako źródło - w środku zapewne jest prostownik sterowany przystosowany do zasilania prądem przemiennym 50Hz - zdejmij obudowy, zrób zdjęcia i wstaw to zobaczymy.

Podsumowanie tematu

✨ Aby podłączyć przystawkę spawalniczą Ozas Unitig 1 GW do spawarki inwerterowej, potrzebny jest transformator 24V AC do zasilania jonizatora. Przystawka była pierwotnie przystosowana do spawarki PSP-251. Użytkownicy wskazują, że zasilanie z inwertera może nie działać, ponieważ przystawka wymaga prądu przemiennego 50Hz. Dodatkowo, pokrętła na przystawce służą do regulacji parametrów spawania, takich jak czas narastania i wygaszania łuku oraz czas wypływu gazu. Wskazówki dotyczące podłączenia i schematy można znaleźć w innych wątkach na forach elektronicznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA