logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Spadki wydajności po formacie i reinstalacji Windows 10

kapixxl 30 Gru 2024 21:18 513 4
REKLAMA
  • #1 21369704
    kapixxl
    Poziom 2  
    Witam, w związku z tym, że zapchałem komputer zbyt dużą ilością programów i śmieci, postanowiłem zrobić format.
    Wykasowałem wszystko i reinstalowałem system Win 10 przy pomocy opcji odzyskiwania "Resetuj ustawienia komputera do stanu początkowego". Dla mnie nic nowego, nie robiłem tego pierwszy raz.
    Po ustawieniu wszystkiego i zainstalowaniu wstępnie paru programów pojawiły się spadki wydajności, zarówno FPS we wszystkich grach, jak i podczas używania chociażby przeglądarki. Czasami zawiesza się wyświetlany obraz, a czasami jest bardzo klatkowany. Takie problemy pojawiają się sporadycznie, bez względu na okoliczności, trwają około 1-3 sekundy, potem praca komputera wraca do normy. Załączam wykresy z Afterburnera (20 minut pod obciążeniem Fallout NV na maksymalnych oraz 5/10 minut pracy bez znacznego obciążenia), HWMonitor.
    Komputer składałem sam, mam go od 4 lat, części kupione nowe, czyszczenie sprężonym powietrzem oraz wymiana pasty termicznej co pół roku, nigdy nie było większych problemów. Sądzę, że wszelkie sterowniki oraz aktualizacje systemu zrobiłem. Ustawienia odświeżania monitora ustawione.
    Dodam też, że 2/3 tygodnie przed formatem zaczęła mi sporadycznie piszczeć prawdopodobnie jakaś cewka na podzespołach, chociaż ostatnio ustało, więc nie wiem, czy się tym przejmować i czy w ogóle ma to jakiś związek z obecnym problemem, jak na przykład pogłębiające się uszkodzenie jakiegoś podzespołu, chociaż przed formatem ten błąd nie występował, więc raczej mało prawdopodobne.
    Temperatura w normie, zużycie w normie, ale zauważyłem skoki zegarów GPU i pamięci oraz spadki zegarów CPU podczas tych zawieszeń.
    Specyfikacja komputera:
    Płyta główna: Gigabyte B550 AORUS ELITE
    CPU: AMD Ryzen 3 3100
    GPU: Gigabyte GeForce GTX 1650 D6 OC 4GB GDDR6
    Ram: G.SKILL 32GB (4x8GB) 3200MHz CL16 Ripjaws V Black
    Zasilacz: SilentiumPC Supremo L2 550W 80 Plus Gold
    Dyski: C- GOODRAM 128GB 2,5" SATA SSD CX400 D- GOODRAM 1TB 2,5" SATA SSD CX400

Wykresy wydajności komputera z programu MSI Afterburner. Wykresy obciążenia CPU z MSI Afterburner. Wykresy w MSI Afterburner pokazujące użycie CPU i zegary rdzeni CPU.
    Zrzut ekranu z programu HWMonitor ukazujący odczyty podzespołów komputera, takich jak napięcia, temperatury, prędkości wentylatorów i wykorzystanie procesora Ryzen 3 3100. Zrzut ekranu z programu HWMonitor pokazujący szczegółowe dane dotyczące temperatur, napięć i zużycia zasobów komputera. Zrzut ekranu programu HWMonitor przedstawiający szczegółowe informacje o podzespołach komputera, takich jak napięcia, temperatury, obroty wentylatorów i wykorzystanie GPU.

AI: Jakie programy zainstalowałeś po formacie i czy zauważyłeś, że któryś z nich szczególnie obciąża system?
    Wiele standardowych programów typu Chrome, Discord, Steam, GIMP, nie sądzę, żeby był odpowiedzialny za to jakikolwiek program.
  • REKLAMA
  • #2 21371496
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 21372411
    kapixxl
    Poziom 2  
    >>21371496 1. Po pierwsze, proszę czytać ze zrozumieniem, nie muli, tylko są skokowe spadki. Po drugie, co ma piernik do wiatraka, skoro jest kasowane wszystko, a system instaluje się od nowa, to co nośnik ma do tego.
    2. Prosiłem o rzetelną pomoc w problemie, a nie opinie o tym, co mam w komputerze. Jak nie ma Pan/Pani nic mądrego do dodania, to wystarczy siedzieć cicho. Mi przez 4 lata służyły bardzo dobrze, zarówno w tym, jak i poprzednich komputerach miałem dyski firmy Goodram i jakie by one nie były, nie miałem nigdy żadnego problemu i sprawowały się bardzo dobrze.

Moderowany przez gulson:

Zbędne złośliwości w stosunku do osoby, która się pomóc (3.1.9)

• REKLAMA
  • #4 21372557
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8246
    Opinia dotycząca dysków niech jest wskazówką, że warto je sprawdzić. Ich pogarszający się stan, jeśli występuje, może spowodować zwolnienia. Dyski te mają bardzo podstawowy kontroler dwukanałowy niskiej wydajności, nie mają bufora DRAM i mają losowe pamięci (producent nie chwali się za bardzo nigdy co w nich montuje), to wszystko przekłada się na to, że potrafią dość szybko się degradować i sprawiać problemy. Fajnie, że Koledze działają, tylko można się z tego cieszyć i pogratulować, no ale są jakie są i trzeba to brać pod uwagę.

Zamiast się obrażać za opinię - można ściągnąć oprogramowanie i zrobić im test. Wtedy będzie widać, czy się wciąż nadają do użycia, czy już coraz mniej i mogą stanowić problem.

Oprogramowanie to Victoria - http://hdd.by/Victoria/Victoria537.zip - należy wybrać dysk w sekcji Drive Info, przejść do sekcji Test and Repair, upewnić się, że kratka przy GRID nie jest zaznaczona, pozostałe parametry domyślnie to READ oraz IGNORE i takie muszą być. Potem nacisnąć SCAN (nie quick!) i poczekać, aż wykres wygeneruje się do końca. Zrzut ekranu całego okna można zamieścić na Forum, to pozwoli ocenić przybliżony stan dysku. Warto wykonać tę operację dla obu dysków. Podczas testowania najlepiej nic nie robić na komputerze, żeby nie wpływać na wyniki testu.

Można też ściągnąć oprogramowanie HWINFO w najnowszej wersji i w nim wykonać log z 20 minut rozgrywki w jakiejś grze. Będzie można ocenić czy nie brakuje zasobów i czy temperatury są w normie. Pomiary w HWMonitor niektóre nie wyglądają na poprawne, więc nie wiadomo, którym można ufać.
  • #5 21372608
    kapixxl
    Poziom 2  
    >>21372557 Przepraszam, ale tamten komentarz nie miał nic wspólnego z byciem wskazówką, tylko prywatną i subiektywną opinią, niepodpartą żadnym argumentem czy informacjami, które mogły być jakikolwiek pomocne. Nie obrażam się, ale mam problem, z którym nie mogę sobie poradzić. Czekam na jakąś rzetelną pomoc, a tracę czas na czytanie bezsensownych komentarzy. Za to Pański komentarz, mimo że nie wyraża się o tych dyskach pozytywnie, tłumaczy dlaczego i nie jest zwykłą opinią, a uargumentowanym faktem. Dziękuję za podpowiedzi i postaram się sprawdzić dyski.
REKLAMA