logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak nadać nowy adres pingerowi Echo 1 firmy Elproc? Poszukuję dokumentacji.

giuseppe53 30 Gru 2024 22:09 159 2
REKLAMA
  • #1 21369781
    giuseppe53
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam, poszukuję dokumentacji pingera Echo 1 firmy Elproc. To małe urządzenie wysyła pingi w sieci i potrzebuję je ponownie uruchomić, nadając nowy adres.
    Z góry dziękuję za pomoc!
    AI: Czy możesz podać więcej informacji o konfiguracji sieci, w której działa pinger Echo 1?
    Na IP-skanera w sieci 192.168.0.x i 192.168.1.x nie odpowiada. Przypuszczam, że ktoś ustawił go na inną sieć.
    AI: Czy próbowałeś już jakichś kroków, aby nadać nowy adres, i czy napotkałeś jakieś błędy?
    Gdybym znał MAC urządzenia, to próbowałbym arp'a, ale nie znam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21370429
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2513
    Podłącz bezpośrednio do PC i uruchom skaner na Wiresharku. Będzie MAC, pewnie IP w ARP i jeszcze trochę info w zależności jak ten wynaleek gada.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21378846
    giuseppe53
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Dziękuję! Pomysł z Wiresharkiem był dobry, choć najnowsza wersja dostarcza dużo za dużo informacji dla kogoś, kto, jak ja, jest już parę lat poza głównym nurtem. Wygrzebałem w swoich archiwach wersję z 2010 roku i ta mi dała wystarczająco wiele informacji co do gadających po sieci urządzeń. A przy szukaniu dokopałem się oryginalnej dokumentacji urządzenia (respondera w nomenklaturze fachowej) w PDF ;-) Dla śledzących temat użytkowników chętnie się podzielę. Przy naciśnięciu przycisku "reset" w czasie włączania urządzenia dostaje ono adres 192.168.1.20. Kolejny problem, jak to ze starymi urządzeniami bywa, to to, że nowe wersje przeglądarek koniecznie chcą SSL, nawet dla urządzeń w sieci wewnętrznej, i się nie łączą ;-)
    Programistyczna młodzież bez ekranu 44 cali i 16-rdzeniowych procesorów 6 GHz nie potrafi sobie świata wyobrazić, stąd tyle błędów/utrudnień spotykamy codziennie w oprogramowaniu. Jeszcze raz dziękuję za pomoc.
REKLAMA