logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie drugiej karty GTX 1050 TI przez riser na Gigabyte B550M DS3H

dariuszponski 30 Gru 2024 23:06 159 6
REKLAMA
  • #1 21369890
    dariuszponski
    Poziom 2  
    Cześć.
    Chciałbym prosić o pomoc w rozwiązaniu problemu z podłączeniem drugiej karty graficznej.

Oto opis problemu:
    Płyta główna Gigabyte B550M DS3H
    1- Karta graficzna GTX 1660 Super
    2 - Karta graficzna GTX 1050 Ti - 100 sprawna, testowana w innym komputerze. Oraz wpięta jako jedyna karta bezpośrednio do płyty.

Gdy staram się podłączyć drugą kartę poprzez riser (użyłem 3 różnych), to najlepszy etap, jaki udało mi się osiągnąć, to uruchomienie Windowsa... W Menedżerze urządzeń widać drugą kartę, ale jest ona pokazana jakby z wykrzyknikiem i jest nieaktywna. Aplikacja Nvidia również jej nie wykrywa.

Starałem się przeinstalować sterowniki, gdy były wpięte dwie karty, co skończyło się blue screenem i już nie uruchomiłem Windowsa.

W BIOS zmieniłem ustawienie na PCI gen 3 - nic to nie dało.
    To nie jest również problem zasilacza. To zasilacz 550W, a miernik prądu wpięty do gniazdka pokazywał jakieś 200W.

Yhmm, co jeszcze...

Zasilania do risera podłączyłem poprzez molex, bezpośrednio 6-pin oraz w jednym z nich jedno i drugie. To są risery z przewodami USB, a nie te z taśmami.

Chyba tyle. Nie wiem zupełnie, co jest przyczyną tego problemu.
    Byłbym wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam.

AI: Jaka jest wersja i kompilacja systemu operacyjnego, którego używasz?
    Windows 11
    AI: Czy możesz podać dokładny kod błędu lub komunikat, który pojawia się w Menedżerze urządzeń dla drugiej karty graficznej?
    Nie ma kodu. Jest jedynie symbol wykrzyknika.
  • REKLAMA
  • #2 21369919
    cysiekw
    Poziom 42  
    Ocena: 1408
    Po pierwsze wrzuć zdjęcie tego risera. Po drugie napisz co chcesz osiągnąć.
  • REKLAMA
  • #3 21369940
    dariuszponski
    Poziom 2  
    Zestaw risera do karty graficznej z dwoma kablami.

Riser taki jak tutaj.

Chciałem podłączyć więcej monitorów i użyć do tego celu drugiej karty.
    Nie wiem co się dzieje ponieważ te 2 karty mają nawet te same sterowniki. Nie powinno być problemu.
  • REKLAMA
  • #4 21370027
    cysiekw
    Poziom 42  
    Na tym nigdy nie uzyskasz tego co byś chciał, to służy do kopania na GPU. https://www.thegeekpub.com/11396/pcie-riser-used-mining/
    Wepnij obie karty w sloty w płycie głównej. Benefitów z takiej konfiguracji nie ma żadnych, a nawet i pogorszenie wydajności bo linie pciex będą musiały być podzielone pomiędzy GPU.
  • REKLAMA
  • #5 21370065
    dariuszponski
    Poziom 2  
    Nie mogę wpiąć drugiej karty, bo ona się po prostu nie mieści ze względu na chłodzenie na obu kartach.

Chciałbym jednak spróbować poznać przyczynę tego problemu z riserem - nawet bez jak to określiłeś "benefitów".
  • #6 21370080
    cysiekw
    Poziom 42  
    Użyj elastycznego risera.
    Elastyczny riser PCIe z czarno-fioletowym kablem.
  • #7 21370083
    dariuszponski
    Poziom 2  
    Jako ostatni krok kupię taki riser, jak pokazałeś. Jednak dla samego siebie chciałbym poznać przyczynę problemu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z podłączeniem drugiej karty graficznej GTX 1050 Ti do płyty głównej Gigabyte B550M DS3H za pomocą risera. Mimo że karta działa w innym komputerze, w Menedżerze urządzeń jest wyświetlana jako nieaktywna. Użytkownik próbował różnych riserów oraz reinstalacji sterowników, co doprowadziło do bluescreena. Zmiana ustawień BIOS na PCI gen 3 nie przyniosła efektów, a zasilacz 550W nie wydaje się być problemem. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że risery są przeznaczone głównie do kopania kryptowalut i zalecają podłączenie kart bezpośrednio do płyty głównej, jednak użytkownik nie może tego zrobić z powodu ograniczeń przestrzennych. Proponowane jest użycie elastycznego risera jako potencjalne rozwiązanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA