logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] HP Compaq Pro 6300 SFF - brak dźwięku w słuchawkach, Realtek, BIOS?

Marpro83 31 Gru 2024 01:25 702 14
REKLAMA
  • #1 21370010
    Marpro83
    Poziom 5  
    Ocena: 6
    Witam, chciałem się doradzić kogoś o kartę dźwiękową.
    Mam HP Compaq Pro 6300 SFF, procesor i5.
    Karta dźwiękowa Realtek i z przodu mam 2 wejścia na mini Jack. Gdy podpinam słuchawki, komputer wykrywa, ale nie słychać głosu.
    Sterownik ściągnąłem z Realtek, ale pisze, że system stwierdził, że obecny jest najlepszy.
    Czy może ktoś pomóc doradzić, co to może być?
    Dziękuję.
    Gdzieś przeczytałem, że w BIOSie może być wyłączone, ale raczej reaguje, gdy podłączę.
    A gdy w ustawieniach głośność ustawiam w słuchawkach, to pogłaśniają mi się głośniki, a gdy pogłaśniam głośniki, to zwiększa się głośność na głośniku wbudowanym. Sprawdzałem różne ustawienia, ale nic.
    Chyba że to gniazda mini Jack zepsute?
    Dziękuję za pomoc. Ekran komputera z otwartym menedżerem urządzeń, z podświetloną sekcją kontrolerów dźwięku i wideo. Ekran komputera z otwartym panelem Realtek HD Audio. Monitor komputera z otwartym oknem menedżera Realtek HD Audio. Zrzut ekranu panelu ustawień dźwięku na komputerze z systemem Windows. Monitor komputera ukazujący panel sterowania dźwiękiem Realtek. Ekran komputera z otwartym oknem menedżera audio Realtek HD. Ekran menedżera urządzeń pokazujący kontrolery dźwięku z Realtek High Definition Audio. Ekran komputera z otwartym menedżerem Realtek HD Audio. Ekran komputera z otwartym oknem menedżera Realtek HD Audio i komunikatem o podłączeniu gniazda. Ekran komputera z otwartym oknem ustawień dźwięku i widocznymi urządzeniami do odtwarzania. Ekran komputera z panelu sterowania audio Realtek HD Audio. Ekran komputera z otwartym panelem sterowania Realtek HD Audio.
    Załączniki:
    • HP Compaq Pro 6300 SFF - brak dźwięku w słuchawkach, Realtek, BIOS? IMG_20241231_010215.jpg (3.55 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • HP Compaq Pro 6300 SFF - brak dźwięku w słuchawkach, Realtek, BIOS? IMG_20241231_010237.jpg (2.93 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • HP Compaq Pro 6300 SFF - brak dźwięku w słuchawkach, Realtek, BIOS? IMG_20241231_010251.jpg (3.23 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • HP Compaq Pro 6300 SFF - brak dźwięku w słuchawkach, Realtek, BIOS? IMG_20241231_010316.jpg (3.46 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • HP Compaq Pro 6300 SFF - brak dźwięku w słuchawkach, Realtek, BIOS? IMG_20241231_010319.jpg (3.39 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • HP Compaq Pro 6300 SFF - brak dźwięku w słuchawkach, Realtek, BIOS? IMG_20241231_010357.jpg (3.45 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21370022
    danielczarnecki82
    Poziom 18  
    Ocena: 35
    prawym na urządzenie które ma grać ustaw jako domyślne, prawy dolny róg ikona dzwięku , ustaw urządzenie domyślne na regulacji głośności i powinno grać
  • REKLAMA
  • #3 21370813
    Marpro83
    Poziom 5  
    No ustawiłem to i albo słychać głośnik wbudowany w komputerze, albo głośniki podpięte z karty dźwiękowej, a z panelu przedniego z słuchawek nie słychać. To nie wiem, co może być.
    Okno programu Realtek HD Audio Manager na ekranie komputera pokazujące ustawienia dźwięku.
    Ekran komputera z widokiem na ustawienia dźwięku i urządzeń Realtek HD Audio.
  • #4 21372326
    Marpro83
    Poziom 5  
    Chyba że gniazdo uszkodzone? Bo tak wykrywa słuchawki.
    Sterowniki wgrałem z strony HP audio i dźwięku nie ma...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21374401
    danielczarnecki82
    Poziom 18  
    Ocena: 35
    A jak wklikasz się w zaawansowane ustaw. Urządzenia to czy możesz ustawić jakiekolwiek ustawienia na panelu przednim ?

Np autonegocjacje ?
  • #6 21374771
    Marpro83
    Poziom 5  
    To znaczy, jak podłączę słuchawki, to jest reakcja i wyświetla kropkę na panelu przednim, tak mruga. Wybieram słuchawki i nic, ale nie można nic ustawić.
    Chyba że sterowniki mają być inne?
    W środku sprawdzałem, panel przedni jest podłączony do płyty głównej.
    W BIOSie sprawdzałem, ale nie było tam żadnych ustawień...
    Dziękuję za doradzenie...
    Załączniki:
    • HP Compaq Pro 6300 SFF - brak dźwięku w słuchawkach, Realtek, BIOS? IMG_20250103_115657.jpg (3.6 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • HP Compaq Pro 6300 SFF - brak dźwięku w słuchawkach, Realtek, BIOS? IMG_20250103_115644.jpg (3.1 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • HP Compaq Pro 6300 SFF - brak dźwięku w słuchawkach, Realtek, BIOS? IMG_20250103_115628.jpg (3.36 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • HP Compaq Pro 6300 SFF - brak dźwięku w słuchawkach, Realtek, BIOS? IMG_20250103_114813.jpg (2.73 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • HP Compaq Pro 6300 SFF - brak dźwięku w słuchawkach, Realtek, BIOS? IMG_20250103_115834.jpg (2.27 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • HP Compaq Pro 6300 SFF - brak dźwięku w słuchawkach, Realtek, BIOS? IMG_20250103_115911.jpg (3.41 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #7 21374871
    zdolnyadam
    Poziom 29  
    Ocena: 243
    Też miałem podobny/identyczny problem z HP/C. Niestety ale poległem i zdalne lekcje w 2021/2022 leciały przez standardowe głosniki (win10pro).
  • #8 21374881
    Marpro83
    Poziom 5  
    No mam zainstalowany Windows 10 pro

Dodano po 9 [minuty]:

Komputer dostałem od rodziny i podobno wcześniej słuchawki z przodu na nim działały to nie wiem ...
    Ale dziękuję za poradę

Dodano po 1 [godziny] 30 [minuty]:

Może jeszcze sterowniki obadam wie ktoś jakie dokładnie powinny być ? Dzieki
  • Pomocny post
    #9 21375833
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 488
    Marpro83 napisał:
    ... z przodu mam 2 wejścia na mini Jack...

Przepraszam ale dla pewności /upewenienia się zapytam:

Jakie gniazda masz w obudowie (na jakiego "Jacka"? trzy czy cztero pinowego? )
    I jaką masz wtyczkę w słuchawkach? (trzy czy cztero pinową/polowa)

dodane po chwili
    ------------------------------------------
    Teraz spojżałem na fotę z gniazdami.

Wychodzi na to po symbolach że pierwsze gniazdo jest cztero pinowe/polowe a dolne trzypinowe. więc jaką masz wtyczkę słuchawek?

Do którego gniazda wkładasz wtyczkę?
    Jaka jest reakcja kompa na włożenie wtyczki w górne gniazdo a jak gdy włożysz w dolne gniazdo? (które gniazda się zapalają w aplikacji? )

Masz inne słuchawki (np. od telefonu) - z inną wtyczką by nimi też sprawdzić te dwa gniazda?
  • #10 21375853
    Marpro83
    Poziom 5  
    Gniazda są z przodu, dwa są... na górnym jest obrazek mikrofonu i słuchawek, a na dolnym tylko słuchawki.
    Komputer reaguje na obydwa.
    Gdy podpinam do górnego, wyświetla się w aplikacji panel przedni.
    Gdy podpinam do dolnego, to wyświetla się jedynie ikona głośnika.
    Reakcja jest, ale głosu nie słychać.
    Poniżej obraz mini Jack z słuchawek.
    A jakie jest w środku w gnieździe, to nie wiem.
    A gdy odłączyłem z tyłu głośniki komputera i podpiąłem słuchawki, to grają.
    Dzięki za odpowiedź...

Dodano po 1 [minuty]:

Tutaj obraz mini Jacka z słuchawek.
    Załączniki:
    • HP Compaq Pro 6300 SFF - brak dźwięku w słuchawkach, Realtek, BIOS? IMG_20250103_224816.jpg (1.71 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #11 21375865
    marek003
    Poziom 40  
    Zakładam że to oryginalne słuchawki i nikt nie mieszał w połączeniach kabli.
    Wtyczkę słuchawek masz czteropolową czyli niby z mikrofonem więc powinna być włączona w pierwsze/górne gniazdo.

Czy jak włączysz słuchawki do tego gniazda wyłączają się głośniki główne/tylne?

I drugi test dla mojej ciekawości jak możesz jeszcze :) .
    Jak wypniesz głośniki z tyłu (zapewne mają jacka z trzema polami) i wepniesz je do przodu w dolne gniazdo, to będą działać?
  • #12 21375884
    Marpro83
    Poziom 5  
    Marek003
    Mistrzu, chyba trafiłeś w sedno.
    W głośnikach mam gniazdko 3 pionowe,
    a w słuchawkach 4 pionowe.
    Gdy podpinam głośniki z przodu, to grają i na górnym, i na dolnym gnieździe.
    Czyli na słuchawkach muszę mieć 3 piny z przodu?
    Dziękuję za doradzenie, pozdrawiam.. :-)
  • Pomocny post
    #13 21375885
    marek003
    Poziom 40  
    Przyznam że pierwszy raz widzę taką obudowę (z takimi symbolami).
    Ja też mam dwa gniazda ale ze standardowymi (trzypolowymi) wejściami. Dlatego mam przelotkę jak na fotce (jedna wtyczka jako słuchawki a druga jako mikrofon).

Zdjęcie adaptera audio z dwoma wtyczkami i jednym gniazdem na białym tle.

A może ten znaczek (słuchawki z mikrofonem) na obudowie to tylko taki bajer i w rzeczywistości jest tam zwykłe gniazdo trzypolowe więc w takim przypadku te słuchawki nie zadziałają ci z tymi gniazdami. Spróbuj włożyć wtyczkę nie do końca w gniazdo - czasami styki mogą załapać i ruszyć.

Przydałyby się dla sprawdzenia słuchawki z trzema polami lub tak jak pisałem głośnik z trzema polami podłączony z przodu (ten tylny). To wyjaśni sprawę.

dodane po czasie
    --------------------------------------
    Nie zdążyłem z uszczegółowioną podpowiedzią :)
  • REKLAMA
  • #14 21375908
    Marpro83
    Poziom 5  
    Rozumiem, ale myślę, że to było to.
    Może dokupię taką wtyczkę, bo słuchawki mam dobre.
    A i taka rzecz, że z tyłu, jak podłączę słuchawki, to grają tam, gdzie głośniki.
    Myślę, że to będzie rozwiązanie Jack 3, pionowy, i będzie śmigało.
    Chyba że jeszcze znajdę jakieś słuchawki z 3, pionowym Jackiem.
    Dziękuję za pomoc.
    Tyle siedziałem nad sterownikami, a nie pomyślałem o tym Jacku 3 pin...

Dodano po 2 [minuty]:

Mam ten tylni podłączony i śmiga z 3 pinami.
    Dziękuję za doradzenie i pomoc.
    Pozdrawiam. :-)
  • #15 21375910
    Marpro83
    Poziom 5  
    Rozwiązaniem okazał się Jack z 3 pinami, a w słuchawkach mam 4. Wystarczy kupić reduktor.
    Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z brakiem dźwięku w słuchawkach podłączonych do komputera HP Compaq Pro 6300 SFF z kartą dźwiękową Realtek. Mimo że komputer wykrywa słuchawki, dźwięk nie jest odtwarzany. Użytkownik zainstalował sterowniki z Realtek, ale system informuje, że są one aktualne. Problemy z dźwiękiem mogą wynikać z uszkodzenia gniazd mini Jack lub niekompatybilności wtyczek. Po dyskusji ustalono, że słuchawki mają wtyczkę czteropolową, a gniazda w komputerze są przystosowane do wtyczek trzypolowych. Użytkownik rozważa zakup reduktora, aby dostosować wtyczkę słuchawek do gniazd w komputerze.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA