logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Obraz na TV przyciemnia się i zatrzymuje co kilka sekund - prezentacja z komputera przez HDMI

raf44 31 Gru 2024 08:18 345 6
REKLAMA
  • #1 21370120
    raf44
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Co kilka sekund obraz się zatrzymuje i przyciemnia na ok 2 sekundy. Na TV jest uruchomiona prezentacja z komputera (połączenie HDMI). Podłączyłem inny komputer, uruchomiłem film i efekt jest ten sam. Wymieniłem kabel HDMI - bez zmian, podłączyłem przez VGA - bez zmian. Niestety nie wiem co to za model bo jest solidnie zabudowany :(. Czy może ktoś z forumowiczów miał taki problem, co to może być?
  • REKLAMA
  • #2 21370241
    ARMAGEDOON
    Poziom 16  
    Ocena: 28
    Zmień format filmiku na avi ewentualnie xvid pewnie w tv (jakiś starszy) brak kodeków dlatego przycinać może
  • REKLAMA
  • #3 21370371
    raf44
    Poziom 9  
    To nie problem formatu - film na laptopie działa bez problemu. Po podłączeniu tego felernego tv problem się pojawia.
  • REKLAMA
  • #4 21370500
    tester987
    Poziom 18  
    Ocena: 38
    raf44 napisał:
    To nie problem formatu - film na laptopie działa bez problemu. Po podłączeniu tego felernego tv problem się pojawia.

Sprawdź parametry tego materiału i ewentualnie przekonwertuj pod parametry telewizora. TV może nie dać rady z czymś, co dla laptopa jest okay. Jak masz więcej niż 1 HDMI to podłącz do innego. Jak masz podłączone do HDMI 1.0 to np. nie ma synchronizacji audio-video.
  • #5 21381499
    raf44
    Poziom 9  
    Myślę, że nie jest to problem materiału bo do pewnego momentu działał poprawnie. Problem pojawił się ok 2 tygodnie temu. Testowany też był na VGA i też się zatrzymuj na chwilę.
  • #6 21382824
    tester987
    Poziom 18  
    Ocena: 38
    raf44 napisał:
    Myślę, że nie jest to problem materiału bo do pewnego momentu działał poprawnie. Problem pojawił się ok 2 tygodnie temu.

O czym nie wspomniałeś, bo to przecież nieistotne? :) W ciągu 2 tygodni mogłeś mieć aktualizację w kompie/ach i zmieniło się coś w obsłudze kodeków, tudzież nowsza wersja playera zmieniła jakieś ustawienia. Może być uwalone HDMI w telewizorze (skoro działało a nie działa i nic nie robiłeś w ustawieniach telewizora to raczej nie kwestia systemu).

raf44 napisał:

Testowany też był na VGA i też się zatrzymuj na chwilę.

Jeśli puszczasz coś, z czym odbiornik może mieć problem, to może mieć problem. Ja takie coś przerabiałem puszczając z kompa obraz z gry na stary TV 40''. No nie wyrabiał się przy ustawieniach działających na kompie.

ERGO: spróbuj z przekonwertowaniem lub/i użyj innego playera. Zajmie Ci to 10 minut a tymczasem walczysz z tematem 2 tygodnie.
  • REKLAMA
  • #7 21383116
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1828
    Jak to wysyłasz?
    -równoległe ekrany
    -tylko TV
    -pulpit podzielony na dwa ekrany

Jeśli karta graficzna na to pozwala, to podziel pulpit na dwa ekrany i wtedy wyświetl prezentację na pulpicie 2, na pełnym ekranie.
    Z twojego opisu wynika, ze chyba jednak nie wiesz, jak to zrobić.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z telewizorem, który przyciemnia obraz i zatrzymuje go co kilka sekund podczas wyświetlania prezentacji z komputera przez HDMI. Po podłączeniu innego komputera oraz wymianie kabla HDMI problem nadal występuje. Użytkownicy sugerują sprawdzenie formatu materiału wideo, parametrów telewizora oraz możliwości uszkodzenia portu HDMI. Wskazują również na potencjalne problemy z kodekami lub aktualizacjami oprogramowania, które mogły wpłynąć na działanie. Rekomendowane jest przetestowanie różnych ustawień wyświetlania oraz użycie innego odtwarzacza multimedialnego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA