logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rotametr pokazuje 0 na każdej pętli podłogówki, pompa Omis 25-60130, co robić?

Nedriu 04 Sty 2025 14:46 741 17
REKLAMA
  • #1 21376619
    Nedriu
    Poziom 2  
    Mam problem z nową instalacją. Rotametr pokazuje 0 na każdej pętli. Podlogowka jest odpowietrzona, pompka to omis 25-60/130. Proszę o pomoc, z góry dziękuję.
    Zdjęcie instalacji hydraulicznej z pompą i rotametrem.
    Widok na rurki i zawory instalacji grzewczej podłogowej.
    Instalacja grzewcza podłogowa z pompą i rurami.
    Zbiornik w instalacji hydraulicznej z rurami i zaworami.
    Szafka z instalacją podłogowego ogrzewania z rurami i rotametrami.
    Instalacja hydrauliczna z połączeniami rur i pompą OMIS 25-60/130 w pomieszczeniu gospodarczym.
    Instalacja hydrauliczna z rurami izolowanymi i zaworami.
    Instalacja hydrauliczna z białym bojlerem, niebieskim zbiornikiem i rurami.
    Biały bojler z rurami i zaworami, na tle szarej ściany.
    Zestaw instalacji podłogowego ogrzewania z pompą i rotametrami.
    AI: Jaki rodzaj płynu jest używany w instalacji?
    Woda
  • REKLAMA
  • #2 21376706
    sp3ots
    Poziom 38  
    Ocena: 673
    Dzień dobry !
    Co steruje pompą ?
    Czym już kręciłeś ?
  • #3 21376716
    Nedriu
    Poziom 2  
    Pompa jest podłączona na razie "ostro" do gniazdka. Gdy odpowietrzaliśmy podłogówkę, to gdy dobijaliśmy wodę z węża, a powrotem ją wypuszczaliśmy, to wtedy ratometry normalnie pokazywały 2 l. Ale na normalnej pracy rotametr cały czas pokazuje 0.
  • #4 21376722
    sp3ots
    Poziom 38  
    Czym już kręciłeś ?
    Co się stanie jak zakręcisz wszystkie pętle oprócz jednej ?ń
    Pompa pracuje ?
    Czy żółto zielonego przewodu nie można do pompy podłączyć ? to dla bezpieczeństwa.
  • #5 21376729
    Nedriu
    Poziom 2  
    Tzn. jakby czym kręciłem? Próbowaliśmy już tak właśnie zrobić, że zakręcamy wszystkie pętle oprócz jednej, ale nic to nie dało.
  • REKLAMA
  • #6 21376733
    sp3ots
    Poziom 38  
    Nedriu napisał:
    Tzn. jakbczym kręciłem ? Próbowaliśmy już tak właśnie zrobić że zakręcamy wszystkie pętle oprócz jednej ale nic to nie dalo.

A skąd to miałem wiedzieć.
    A potem poza forum piszą " Elektroda jest BEEE" bo nie pomaga.
  • #7 21376740
    Nedriu
    Poziom 2  
    A i tak pompa działa, rano chodziła głośniej, ale odpowietrzyliśmy podłogówkę i teraz prawie jej nie słychać.

Dodano po 1 [minuty]:

Nie zrozumiałem pytania, oczywiście jestem wdzięczny za każdą odpowiedź.

Dodano po 8 [minuty]:

Jest szansa, że pompka jest zła, bo przez przypadek kupiłem pompę cyrkulacyjną, a nie obiegową. Ma to w ogóle jakiś wpływ, że w ogóle to nie chodzi?
  • #8 21377605
    Grzegorz Siemienowicz
    Poziom 36  
    Ocena: 600
    Nie jestem do końca pewien, gdyż jestem stary i niedowidzę, ale... Czy strzałka kierunku przepływu na pompie jest na pewno w dobrym kierunku?
  • REKLAMA
  • #9 21377680
    VPS
    Poziom 25  
    Ocena: 230
    Masz rację pompa ma strzałkę w dół

Zbliżenie na pompę wodną z niebieską obudową i metalowym złączem.
  • #10 21377713
    Nedriu
    Poziom 2  
    Pompka jest strzałka w góre
  • #11 21377747
    12bodzio
    Poziom 10  
    Zakręć obieg na bojler,to jest równoległy obieg do pętli podłogówki,o najmniejszym oporze przepływu.Potem odkręć minimalnie tylko tak żeby na zimnym bojlerze woda wylotowa była o 10 stopni zimniejsza od wlotowej.Niedziw się że zawór będzie prawie całkiem zakręcony.Regulacje wykonuj powoli.
  • #12 21377768
    Nedriu
    Poziom 2  
    Teraz mamy podejrzenie że do pompy ciepła jest na odwrót podłączony powrót z zasilaniem, myślicie ze przez to może to nie iść? Około 13 jedziemy to sprawdzić.
  • REKLAMA
  • #13 21377809
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Ocena: 477
    Nedriu napisał:
    przez przypadek kupiłem pompę cyrkulacyjną, a nie obiegową. Ma to w ogóle jakiś wpływ, że w ogóle to nie chodzi?

to, że to pisze pompa do wody pitnej to sprawka eurokołchozu

Na pewno ta pompa pracuje? Załóż obudowę elektryczną, odkręć tą dużą śrubę na pompie i zobacz czy się kręci. Pompa po dłuższym czasie jest chłódna czy gorąca?
  • #14 21377827
    Nedriu
    Poziom 2  
    Pompa jest gorąca po dłuższym czasie.
  • #15 21377874
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Ocena: 477
    Nedriu napisał:
    Pompa jest gorąca po dłuższym czasie.

A jaka temperatura idzie na tą pompę, że Ona jest taka gorąca? 50-60 'C? Sprawdzałeś pod tą śrubą czy się kręci? Bo ta pompa może być gorąca od tego, że stoi, nie ważne czy kupiłeś nową czy załóżyłeś starą, jak włączasz pompę i na wszystkich odkręconych rotametrach nie ma ani drgnięcia to ta pompa nie może chodzić ale sprawdz pod tą srubą czy się kręci ewentualnie jak nie widzisz to wsadz izolowany śrubokręt-próbówkę czy jest tarcie wirnika po nim, tylko delikatnie wkładaj bo to jest jak wkładanie kija w szprychy, ale najpierw załóż dekiel od elektroniki bo wszystko rozbebeszone na wierzchu jeszcze Cię tam prąd porazi.
  • #16 21377922
    Nedriu
    Poziom 2  
    Pompka wiruje, woda jakby trafia do górnej belki rozdzielacza, ale nie chce iść dalej. Możliwe, że jest to spowodowane tym, że do pompy ciepła na odwrót daliśmy powrót z zasilaniem, ale najgorzej, że nie mamy jak teraz tego zmienić, bo nie mamy materiału, a sklepy zamknięte przez dwa dni.

Dodano po 20 [minuty]:

Wysyłam wam jeszcze uproszczony schemat jak to robiliśmy, bo pompe ciepla sami robiliśmy, to możecie zerknąć czy wszystko jest dobrze.Ręcznie narysowany schemat instalacji pompy ciepła.
  • #17 21378169
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 21378858
    Nedriu
    Poziom 2  
    Tak, instalacja jest przeplukana

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z nową instalacją podłogowego ogrzewania, gdzie rotametr wskazuje 0 na każdej pętli, mimo że instalacja została odpowietrzona. Pompa Omis 25-60/130 działa, ale nie wiadomo, czy jest podłączona prawidłowo. Użytkownik próbował zakręcać pętle, ale to nie przyniosło efektu. Pojawiły się sugestie dotyczące sprawdzenia kierunku przepływu na pompie oraz możliwości błędnego podłączenia powrotu z zasilaniem. Użytkownik potwierdził, że pompa jest gorąca, co sugeruje, że może działać, ale woda nie przepływa dalej. Wskazano również na konieczność przepłukania instalacji, co użytkownik potwierdził.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA