logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Naprawa power banku ADATA PV150 10000mAh - doświadczenia użytkowników

gumisie 05 Sty 2025 16:38 600 6
REKLAMA
  • #1 21378520
    gumisie
    Poziom 43  
    Ocena: 2479
    Naprawiał ktoś, coś takiego:

Czarny power bank ADATA PV150 o pojemności 10000mAh.
    ADATA PV150 Power Bank 10000mAh ?
    Ogniwa sprane, ładowanie sprawne, "problem" w tym, że wyłącza się po kilkunastu sekundach po podłączeniu do jakiegoś odbiornika.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21378572
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1343
    Masz możliwość zmierzenia prądu poboru, są gotowe pendrive'y do pomiaru ale można i samemu zrobić przejściówkę do pomiaru pobieranego prądu z jakiegoś urajanego sygnałowo kabla USB gdzie ładowanie jeszcze jest sprawne? Przżczyna może tkwić właśnie w zbyt wysokim prądzie rozładowania skoro piszesz, że ladowanie sprawne bo przecież zabezpieczenie temperaturowe to chyba nie zdąży w kilkanaście sekund zadziałać? Co jeszcze zostaje do zbadania - napięcie? Nie mam innych pomysłów, może kres nadszedł, jaki wiek? Masz miernik wydolności prądowej w czasie mAh? Ale on nie pokaże znowu prawdy gdy na wyjściu jest jakiś regulator ograniczający pobór energii? Rozbieralny jest ten Power Bank? Aby zbadać samo ogniwo, bo jak piszesz, z że ono jest OK no to elektronika winna, bo nic innego nie pozostaje?
  • REKLAMA
  • #3 21378585
    gumisie
    Poziom 43  
    elktrod napisał:
    Masz możliwość zmierzenia prądu poboru,

Tak, mam. I bez względu na to:
    Cytat:
    Dlaczego powerbank się wyłącza?
    W praktyce najczęściej jest tak, że gdy prąd jaki pobiera nasze urządzenie spadnie poniżej ~50-80 mA to wyjście typowego powerbanku zostaje dezaktywowane. Prąd zakończenia ładowania na poziomie 50-80 mA będzie sktutkował pełnym naładowaniem praktycznie wszystkich urządzeń z bateriami o pojemności powyżej 500 mAh.23 lip 2021

I tak się wyłącza.

EDIT:

elktrod napisał:
    Rozbieralny jest ten Power Bank?

Tak.
    elktrod napisał:
    jeszcze zostaje do zbadania - napięcie

Sprawdzone.
    elktrod napisał:
    Masz miernik wydolności prądowej w czasie mAh?

Tak
    Oprócz tych moich odpowiedzi, dodam jeszcze to, że elektronika to nie jest tylko moje hobby.
    Z racji wykształcenia, przez wiele lat pracowałem w tym zawodzie .
    Podejrzewałem uszkodzenie BMS:
    Zbliżenie na układ BMS na płytce z widocznymi elementami elektronicznymi.
    lecz okazało się, że jest w pełni sprawny.
  • Pomocny post
    #4 21378598
    elktrod
    Poziom 41  
    Są też takie uszkodzenia jak u mnie w nowym akumulatorze samochodowym, że nie kręcił a pokazywał napięcia a światła i radio w samochodzie działały i dopiero uwierzono mi gdy specjaliście co mnie zrugał włożyłem go do jego samochodu, bo chcieli zgonić na winę mojego samochodu czy rozrusznika, bo pomimo badań miernikami i badań próbek elektrolitu nic nie wyszło a ja przećwiczyłem to już w samochodzie sąsiada i wiedziałem co będzie i co jest winne. Potem wytłumaczyli mi, że niby miał pojawiającą się i znikająca jakąś przerwę na połączeniach ołowianych? No ale chociaż parę stówek zostało w kieszeni bo wymienili w końcu na nowy. No to pozostaje Ci podłączenie tego BMS pod inny pakiet ogniw i na odwrót: inny BMS pod ten pakiet i dostaniesz odpowiedź co jest winne, czy cuda jakieś albo niedopasowanie projektowe tych BMS akurat do tych ogniw?
  • REKLAMA
  • #5 21378696
    gumisie
    Poziom 43  
    elktrod napisał:
    No to pozostaje Ci podłączenie tego BMS pod inny pakiet ogniw i dostaniesz odpowiedź co jest winne, czy cuda jakieś?

Jest to jedna z wielu rzeczy, które również sprawdziłem.
    Podejrzewam uszkodzenie układu scalonego U1, brak na nim opisu. :(

Dziękuje za próbę pomocy. Doceniam to, więc klikam: pomógł.
  • REKLAMA
  • #6 21378704
    elktrod
    Poziom 41  
    W zasadzie to nic Ci nie pomogłem, bo zdarzają się takie i podobne zgryzoty co zatruwają dniami i tygodniami życie i przeczą zdrowemu rozsądkowi, czekamy więc może ktoś zdołał ustalić co tam siedzi pod U1? Dobranoc...
  • #7 21381916
    VPSA132
    Poziom 26  
    Ocena: 183
    Zamieścisz zdjęcia PCB?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dzielą się doświadczeniami związanymi z naprawą power banku ADATA PV150 10000mAh, który wyłącza się po kilkunastu sekundach od podłączenia do odbiornika. Wskazują na możliwość uszkodzenia układu BMS oraz układu scalonego U1. Sugerują przeprowadzenie pomiarów prądu oraz napięcia, a także sprawdzenie połączeń i komponentów wewnętrznych. Wskazują na trudności w diagnozowaniu problemu, który może być spowodowany różnymi czynnikami, w tym uszkodzeniami elektronicznymi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA