logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór najlepszego antywirusa dla firmy: Avast, Norton czy Panda?

karina 13 Gru 2005 08:47 1868 9
REKLAMA
  • #1 2079075
    karina
    Poziom 25  
    Ocena: 41
    Jak w temacie.
    Planuję zakup programu antyvirusowego do firmy (16 komputerów).
    W tej chwili korzystam z avasta - ale w grę póki co wchodzą 3 programy:
    -avast
    -norton antyvirus
    -panda.
    Liczę na wasze sugestie i liczne odpowiedzi :)
  • REKLAMA
  • #2 2079083
    betonn
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Panda straszna kobyła, Norton nie wiele mniejsza. NOD32 jest malutki i popitaśny. Tego mogę polecić.
  • REKLAMA
  • #3 2079153
    anmaad
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    Witam!Ja u siebie wpakowałem Avasta trzy lata temu.Bez problemu.Jeżeli też używałeś i masz do niego zaufanie to się go trzymaj.Pozdrawiam.
  • #4 2079162
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    Norton i panda to zamulacze. Nie polecam zadnego. Avast bedzie dobrym wyborem.
  • #5 2079170
    karina
    Poziom 25  
    Ocena: 41
    a jak to wygląda cenowo z NOD'em 32 ?
  • REKLAMA
  • #7 2079226
    rojek_abc
    Poziom 13  
    Ja tam polecam AntyVir Personal Edition (chociaż jak chcesz kupować, to możesz wziąć Professional). Dobrze wyłapuje wirusy, nigdy się nie zaraziłem, nie jest aż tak mułowaty jak niektóre i nie drażni mnie, kiedy napiszę własny kod i on uzna, że to wirus, co np. robi OfficeScan (którego gorąco NIE polecam). Propo Nortona Anty, to jestem całkowicie Anty, kobyła, a słabo wyłapuje. NOD 32 jest dobry, ale miałem z nim parę przecieków. Jest jeszcze Kaspersky, paru znajomych uzywa i sobie chwalą. Sam jakoś się do niego nie przekonałem, ale tez nie zauważyłem, żeby stwarzał jakieś problemy.
  • REKLAMA
  • #8 2079506
    daniiels
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    No nie zaraziles sie lub nie wiedziales ze sie jestes zarażony :D

Ja w domu mam MKS_Vir 2005 ale versje pożyczaną :)

Napewno warto sie zastanowić nad Firewallem!

I tu pytanie co polecacie????
    Ja mam ZoneAlarm i czasem mam przeciek ale bardzo bardzo rzadko!
  • #9 2079572
    adjar
    Poziom 24  
    Ocena: 43
    Avast ma wbudowany jakiś prosty firewall. Używałem Kerio ale coś mi się tak poprzestawiał, że odciął mnie od sieci i musiałem go wyłączyć (nie chciało mi się konfigurować :) )
    Używam avasta i jestem zadowolony raczej (choć podczas skanowania dysku niektórych plików nie daje rady sprawdzić pisząc, ze to jakieś archiwa). Kasperskiego używałem w wersji demo, fajna rzecz, znalazł mi coś czego nie znalazł avast (nie pamiętam już co to było :)) i zdaje się że szybciej skanuje dysk (avast robi to dłuuuugo).
    Co do NA - są spore zastrzeżenia co do jego aktualizacji. Nie wiem jak teraz, ale pamiętam kiedyś w robocie przepuścił jakieś paskudztwo, którego jeszcze nie miał w bazie. Żeby się go pozbyć, trzeba było ściągnąć narzędzie (zresztą darmowe) innej firmy.
  • #10 2079894
    woto0
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    Avast a jako firewall Kerio

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji porównano trzy programy antywirusowe pod kątem zastosowania w firmie na 16 komputerach: Avast, Norton Antivirus oraz Panda. Avast jest oceniany pozytywnie jako stabilny i godny zaufania, choć skanowanie dysku może być wolniejsze i czasem nie radzi sobie z archiwami. Norton i Panda są krytykowane za duże obciążenie systemu („zamula”) i słabszą skuteczność wykrywania zagrożeń. Pojawiła się także propozycja alternatywy w postaci NOD32, który jest lekki i skuteczny, choć zdarzają się sporadyczne „przecieki”. Wspomniano również o AntyVir Personal/Professional jako dobrym rozwiązaniu, oraz o Kaspersky, który jest chwalony przez niektórych użytkowników. W kontekście zabezpieczeń sieciowych rekomendowano stosowanie dodatkowego firewalla, np. Kerio lub ZoneAlarm, gdyż Avast posiada jedynie prosty wbudowany firewall. Wątpliwości budziły aktualizacje Nortona, które w przeszłości nie zawsze skutecznie chroniły przed nowymi zagrożeniami.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA