logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PC do renderowania wnętrz: Ryzen 9 9950X, płyta główna, RAM, budżet 11-14k PLN

Diarmad 07 Sty 2025 11:52 1824 12
REKLAMA
  • #1 21381463
    Diarmad
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Cześć,

Stoję przed dylematem złożenia komputera PC do pracy architekta wnętrz. Programy jakie będą używane to m.in. 3ds max z silnikiem Chaos Corona, więc całą pracę w tym momencie wykonuje CPU. Do tego obrabianie zdjęć i filmów, więc wtedy pracę będzie wykonywał GPU - ale wolałbym skupić się na absurdalnej wręcz optymalizacji pracy CPU. Czyli:

1. Wykorzystanie : renderowanie wnętrz na CPU i obróbka grafik na GPU
    2. OC - w przyszłości nie wykluczam, ale póki komponenty będą na gwarancji to OC nie wchodzi w grę. (chyba że można już podkręcać taktowania i nie utracić gwarancji?)
    3. Nie mam żadnych komponentów z poprzednich komputerów, wszystko nowe.
    4. Dysk 2TB.
    5. Wszystko kupuję od podstaw i na fakturę (dotacja z PUP)/ budżet -> 11-14k PLN, z możliwością dorzucenia 2-3k jeśli naprawdę jest to warte.

Moje doświadczenie ze składaniem PCtów skończyło się gdzieś w 2015 roku, więc mam teraz dużo dylematów, proszę o jak najbardziej fachową pomoc.

1. CPU - Po analizie cen/wydajności postawiłem na procek AMD Ryzen 9 9950X. Wiem że była teraz premiera tego układu w wersji X3D, ale na ile to rozumiem, to nie zmieni to znacząco wydajności przy renderowaniu. A może jest sens rozważyć 9950X3D ? (tutaj będę i tak uzależniony od dostępności środków i jeśli je dostanę to od razu muszę dokonać zakupu więc nie będę mógł czekać). Rozważałem też Threadrippery, ale prawda jest taka że podnosi to niesamowicie koszt zestawu, utrudni ewentualną odsprzedaż i w przypadku awarii któregokolwiek podzespołu platformy sTR5 są trudnodostępne.

2. Płyta główna -> trochę gubię się tak naprawdę w tym czy chipset płyty głównej wpłynie na pracę CPU? wiem że sekcja zasilania musi być "mocna" ale też nie wiem co to oznacza. Aktualnie na oku mam : ASUS ROG STRIX X670E-F GAMING WIFI
    Ale nie jestem pewien czy to odpowiednia płyta dla Ryzen 9 9950X, często pojawia się przy niej informację że jest dla Zen4, nie Zen5, mimo że socket AM5. Także proszę o opinię jaką płytę polecacie pod ten processor.

3. RAM -> tutaj mam już totalny bigos. Czytając i próbując "nadrobić" ponad dekadę nie składania i nie siedzenia w temacie sprzętu jestem totalnie pogubiony.
    3.1. Czy powinienem celować w pracę synchroniczną 1:1, czy w jak najwyższe taktowanie RAMu nawet jeśli będzie asynchroniczne?
    3.2 . Czy jeśli procesor obsługuje 2 szyny danych do RAM, to jeśli wsadzę 4 kości, to będę one działać z tą samą prędkością co 2 kości, ale zaoferują 2 razy więcej miejsca, czy jednak będzie spadek na wydajności?
    3.3. Jeśli pójdę w jak najmniejsze opóźnienia CL dla kości RAM, ale zamiast zestawu 2 kości dam 4 kości to może to spowodować wzrost opóźnienia CL?
    3.4. Wiedząc że priorytetem dla tego zestawu będzie praca na Chaos Corona -> polecacie jak największą pojemność RAM/ jak najniższe opóźnienia CL/ jak najwyższe taktowanie?
    3.5. Myślałem o 2 zestawach (4 kości) G.Skill Trident Z5 Neo AMD EXPO 64GB [2x32GB 5600MHz DDR5 CL28 DIMM] . Dałoby to 128GB RAMu, ale właśnie nie wiem co z CL? 4 kości zamiast dwóch opóźnią coś? Co jest najlepszym rozwiązaniem?

4. Chłodzenie i obudowa -> wiem że wszyscy mówią ze Ryzeny się nie grzeją jak Intele, ale mimo wszystko uważam że 4-5h obciążania procka na 100% będzie wymagało dobrego chłodzenia. Myślałem o Arctic Liquid Freezer III chłodzenie wodne AIO - 420mm , ale dużo osób wypowiada się że chłodnica jest za duża i sprawia problemy. Odnośnie obudowy myślałem o Genesis IRID 505F. Nie mam żadnych wymagań odnośnie obudowy i chłodzenia -> chciałbym tylko by wszystko było dobrze chłodzone i jeśli się da, żeby można było wyłączyć te podświetlenia RGB, ale jak będą - przeżyję. Fajnie jakby nie była przesadnie głośna, ale znowu -> nie jest to priortytet. Ma być sensowne i dobrze chłodzić.

5. Zasilacz -> MSI MAG A750GL PCIE5 -> szukam czegoś co ma minimum 80 Plus Gold, tu wolę zapłacić więcej (bo z dotacji) by oszczędzić później na prądzie.

6. Grafika -> jak wspominałem, grafika będzie drugorzędna, ważniejszy jest CPU, ale też nie wykluczam że w przyszłości nowe programy będą renderowały na GPU i generalnie nie chciałbym do takiej konfiguracji wkładać mega budżetowej karty , z dostępnych opcji wybrałem : ASUS GeForce RTX 4080 SUPER TUF GAMING OC 16GB DLSS 3 . Nie chce wywoływać wojny czy AMD czy NVIDia, ale... które lepsze pod rendering?

7. Dysk -> wydaje mi się że dyski M2 są aktualnie najlepszą opcją, więc myślałem o jakimś dysku z radiatorem typu : Samsung 990 Pro 2TB

[OFERTY] Zestawienie powyżej wyszło mi 13 610,72 zł na Komputroniku (tylko z 2 koścmi RAM)-> potrzebuję jeszcze 2-3 sklepów gdzie mogę zrobić zestawienie i poprosić o ofertę lub fakturę PRO-FORMA. Polecicie coś? Jak oceniacie ten zestaw? Jak wspominałem -> wypadłem mocno z obiegu, więc jeśli mogę prosić o opinię z uzasadnieniem to będę naprawdę wdzięczny.

Zestaw komputerowy z komponentami i ich cenami.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21381677
    turkuc11
    Spec od komputerów
    Ocena: 1914
    1. Nie ma sensu przepłacania za X3D.
    2. Płyta główna nie wpływa na wydajność procka, chyba że przegrzeje się sekcja zasilania. Tyle że nawet Asrock B650M za 500zł ma ją wystarczająco mocną pod 9950X. Reszta to kwestia tego ile chcesz mieć rozszerzeń (USB, PCI-E), czy zależy ci na łączności bezprzewodowej (Wifi+BT), lepszym chipie audio (może z wzmacniaczem słuchawkowym), a może na PCI-E 5 dla GPU czy dysku M.2. Nie ma sensu wydawania 2000zł na płytę główną, szczególnie nękaną przez problemy jakościowe jak ten Asus. Płyty B650 i X670 wspierają Ryzeny 9000 po aktualizacji BIOSu.
    3.1. Powinieneś celować w kości 6000CL30, jest to optimum pod Ryzeny.
    3.2. Najczęściej zastosowanie 4 kości DDR5 kończy się obniżeniem sufitu maksymalnego taktowania. O ile? To zależy od tego jak "udany" jest kontroler pamięci w twoim egzemplarzu. Po ostatnich aktualizacjach BIOSów coraz powszechniejsze jest osiąganie pełnych 6000MT/s przy 4 kościach RAMu (widziałem nawet 4x48GB), ale nikt nie da ci na to gwarancji że nie trzeba będzie ręcznie zejść niżej.
    3.3. Ilość kości wpływa na max. taktowanie, ale nie opóźnienia. W pracy ważniejsza jest przepustowość/zegar niż opóźnienia.
    3.4. Kości 2x32GB 6000CL30 i albo dokładasz kolejne 2x32GB w przyszłości (z uwzględnieniem punktu 3.2), albo możesz pomyśleć o pamięciach 2x48GB, są one jednak drogie (1500zł, względem 850zł za 2x32GB).
    3.5. 2x32GB:
    https://www.ceneo.pl/157489813
    2x48GB:
    https://www.ceneo.pl/159260094
    https://www.ceneo.pl/162775246
    4. Ze względu na grubą chłodnicę montaż Liquid Freezera jest problematyczny w większości obudów. Do Ryzena powinien wystarczyć Navis F360, którego bez problemu zamontujesz na górze w 505F (alternatywnie Deepcool LS720S Zero Dark). Irid 505F to nie jest obudowa premium, ale jest całkiem solidna, przestronna i ma dobry przepływ powietrza.
    5. Zasilacz XPG Core Reactor II (bez VE), NZXT C750/C850, MSI A850G, Seasonic Focus GX, Thermaltake Toughpower GF3 750W to bardzo dobre konstrukcje. Jeśli w nazwie jest ATX 3.0, ATX 3.1 czy PCI-E5 to znaczy że zasilacz ma wtyczkę 12VHPWR do kart nVidii.
    6. Grafika jest obrabiana na procesorze, nie na GPU. GPU udziela się głównie przy wideo, a i to część rzeczy "jedzie" nie po rdzeniach a po kodekach więc np. mało kiedy będzie różnica między 4070 ti Super, a 4080. Nvidia właśnie pokazała nowe karty graficzne które mają kosztować podobnie co poprzednicy więc nie wiem na ile jest to pilne ale rozważ przeczekanie do 5070 ti lub 5080.
    7. Dysk nie musi mieć radiatora bo będzie on na płycie głównej. Solidne i często polecane konstrukcje to np. Kingston KC3000/Fury Renegade, SK Hynix Platinum P41, WD SN850X, Samsung 990 Pro.

Możesz spróbować w takich sklepach jak X-kom, Morele czy Proline.

Diarmad napisał:
    Moje doświadczenie ze składaniem PCtów skończyło się gdzieś w 2015 roku, więc mam teraz dużo dylematów, proszę o jak najbardziej fachową pomoc.

Samo składanie się przez ten czas nie zmieniło.
  • #3 21381709
    Diarmad
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    >>21381677

Dziękuję bardzo! Twój post naprawdę mi pomgół.

Chciałbym tylko dopytać o PCIE 5.0 dla dysku M2 i GPU : jakie są realne zyski?
    Jeśli mam budżet na to, to szedłbyś w PCIE5.0 dla M2 z systemem czy zysk będzie niezauważalny?

Wiem o nowych kartach i ich wycena wydaje się sensowna, jeśli środki pojawią się w lutym to rozważałbym RTX 5070 Ti, choć to zależy o ile obniżą cenę 4080 Super.

A jeszcze odnośnie RAMu -> czy te które zaproponowałem, czyli G.Skill Trident Z5 Neo AMD Expo nie osiągną "samoczynnie" CL28 przy tym procku, tylko ewentualnie przy OC bym był w stanie to osiągnąć?
  • #4 21381732
    turkuc11
    Spec od komputerów
    PCI-E 5 dla GPU - nie wiadomo, na rynku nie ma żadnej karty z PCI-E 5, ale PCI-E 4 nie ogranicza nawet 4090.

PCI-E 5 dla dysku - jeśli twoja praca polega na częstym odczytywaniu i zapisywaniu dużych ilości danych/dużych plików to jakieś usprawnienie będzie. Tyle że dysk PCI-E 5 2TB zaczynają się od ponad 1000zł.

Ceny 4080 super za bardzo nie spadną bo RTXy 4000 nie są już produkowane, sklepy skończą zapasy i karty znikną z rynku.

Za bardzo skupiasz się na opóźnieniach/CL, to nie jest twój problem. Opóźnienia są ważne w grach, ty patrz na przepustowość i pojemność.
  • REKLAMA
  • #5 21397755
    CC_PL
    Poziom 13  
    Ocena: 57
    Polecam dyski Crucial 700 lub 705 - cholernie szybkie. Ten pierwszy ma lepszy stosunek cena/wydajność.
  • REKLAMA
  • #6 21397779
    turkuc11
    Spec od komputerów
    Bo jest starszy i tańszy, 705 to jego usprawniona wersja.
  • #7 21413254
    r6motomario
    Poziom 4  
    >>21381463
    Cześć, właśnie jestem na etapie skupowania gratów do PC pod rendering 4K. Kupuję u wielu źródeł, dzięki czemu już 1500 oszczędzone, bo tu coś tanio, a inne drożej niż u konkurencji.
    Moje graty to 9950X, bo ten 3D niedostępny, płyta X870E AORUS PRO ICE. Przy płycie trzeba w specyfikacji sprawdzić, jaki dokładnie model kości kupić, bo później nie będą pracować dobrze. Ja już dokopałem się i max 2x48, jakie mogę włożyć, 4 nie ma sensu, bo będą wolniej działać. Koles na YouTube 3 razy zmieniał kości, aż po długim nr seryjnym tam jest podane i kości działają, w specyfikacji niby fabryka testowała takie. Chłodzenie NZXT 360 Kraken Elite V2, wiatraki 12 szt. do tego z Chin, bo budżet maleje, zasilacz 1200 W do takich gratów, żeby nie zabrakło podczas pracy i tak weźmie tyle, co trzeba, i nie znaczy ciągłego poboru 1200 W. Na grafikę czekam 5070 Ti, 5080 ewentualnie 4090 od NVIDIA do renderingu, obudowa Phanteks NV7, dysk Samsung 990 PRO.
  • #8 21413340
    turkuc11
    Spec od komputerów
    r6motomario napisał:
    przy płycie trzeba w specyfikacji sprawdzić jaki dokładnie model kości kupić, bo później nie będą pracować dobrze

To nie jest prawda, na liście są tylko kości testowane przez producenta płyty, innych najpewniej po prostu nie miał. Ba - mówimy o testowaniu na jednym egzemplarzu płyty i procesora, a jako że kontroler pamięci jest kawałkiem krzemu to druga sztuka może być mniej lub bardziej "zdolna". Dlatego nie przywiązywał bym dużej wagi do tej listy, na DDR4 i DDR5 praktycznie nie ma już problemów z kompatybilnością.
    r6motomario napisał:
    wiatraki 12szt do tego z Chin

Po co aż tyle wiatraków? Będzie bardzo głośno. Z Chin - to może być jedna z gorszych oszczędności.
  • REKLAMA
  • #9 21413453
    r6motomario
    Poziom 4  
    >>21413340
    Tyle wiatraków, bo mam tyle miejsca w obudowie, część tłocząca i wyciągająca zapewnia przepływ powietrza i nie robi się kiszona w środku. Wiatraki będą sterowane przez NZXT kontroler, który odczytuje parametry procka i jego temperaturę. Chińskie są sprawdzone, przyjdzie czas, to sobie zmienię. Co do płyty i RAM-u, to sam się mylisz. Sam chciałem wpakować 256 GB i nie ma sensu. Przykładowe filmiki, które o tym mówią: https://youtu.be/S_6_1zO8zmI?si=kjDhPU3DSwvTNK_k
    Tutaj robi podmianę na te z listy płyty i wszystko działa już.
    https://youtu.be/_UFWX0lDJD4?si=dlhKlfzkiX6RQV5e
  • #10 21413959
    turkuc11
    Spec od komputerów
    r6motomario napisał:
    Przykładowe filmiki, które o tym mówią: https://youtu.be/S_6_1zO8zmI?si=kjDhPU3DSwvTNK_k

Gość miał pamięci 2x48GB 6400MT/s, nic dziwnego że nie poszły. To nie ma nic wspólnego z listą producenta płyty, od samego początku platformy AM5 wiadome jest że nie ma gwarancji odpalenia RAMu szybszego niż 6000MT/s.

A ja ci powiem, że 3 wentylatory na wlocie i 3 z AIO na wylocie by wystarczyły. Więcej wentyli nie oznacza lepszego przepływu powietrza.
  • #11 21413982
    r6motomario
    Poziom 4  
    >>21413959 przecież działają mu te 6600 pełną prędkością, które włożył z listy jak oglądasz.
  • #12 21414100
    turkuc11
    Spec od komputerów
    Bo miały profil EXPO w którym było napisane że kontroler pamięci ma zmniejszyć taktowanie (wydajność de facto spada względem 6000). Pierwsze miały tylko profil XMP Intela, a u Intela to nie jest konieczne.
  • #13 21791530
    adiman
    Poziom 1  
    >>21413254 Jak ci się ta płyta sprawdza? Zastanawiam się nad kupnem takiej lub z dodatkowym oznaczeniem X3D. Różnica między nimi to taka, że ta z oznaczeniem X3D ma 22 fazy zasilające i o 1000 MHz wyższe taktowanie pamięci RAM.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy komputera PC do renderowania wnętrz z wykorzystaniem procesora AMD Ryzen 9 9950X, z naciskiem na optymalizację pracy CPU w programie 3ds Max z silnikiem Chaos Corona oraz obróbkę grafiki i wideo na GPU. Zalecane jest unikanie przepłacania za wersję X3D procesora. Płyta główna powinna mieć solidną sekcję zasilania, ale nie ma potrzeby inwestowania w drogie modele, np. Asrock B650M za około 500 zł jest wystarczający, o ile spełnia wymagania dotyczące rozszerzeń i łączności (PCI-E 5, WiFi, Bluetooth). Płyty B650 i X670 wspierają Ryzeny 9000 po aktualizacji BIOS. Optymalny RAM to DDR5 6000 CL30, najlepiej 2 kości zamiast 4, aby uniknąć obniżenia taktowania, choć nowsze BIOSy poprawiają kompatybilność. Profil AMD EXPO w pamięciach G.Skill Trident Z5 Neo nie gwarantuje automatycznego CL28 bez OC. PCI-E 5 dla GPU obecnie nie przynosi realnych korzyści, a dla dysków M.2 może być zauważalny przy intensywnym odczycie/zapisie dużych plików, jednak dyski PCI-E 5 2TB są drogie (powyżej 1000 zł). W kwestii chłodzenia i wentylacji dyskusja wskazuje, że nadmiar wentylatorów może generować hałas, a 3 wentylatory na wlocie i 3 na wylocie (np. z AIO) są wystarczające. Zasilacz 1200 W jest rekomendowany dla stabilnej pracy pod dużym obciążeniem. Dyski Samsung 990 PRO oraz Crucial 700/705 są polecane ze względu na wysoką wydajność i dobry stosunek ceny do jakości. Wątpliwości dotyczą list kompatybilności pamięci RAM z płytą główną – niektórzy podkreślają, że listy producentów są ograniczone i nie zawsze odzwierciedlają rzeczywistą kompatybilność, a kontroler pamięci w procesorze może różnie reagować na różne kości. Budżet 11-14 tys. PLN z możliwością rozszerzenia o 2-3 tys. jest realny do złożenia wydajnej stacji roboczej do renderingu i obróbki grafiki.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA