logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki router do 200 m² z LAN 2.5 Gbs, USB 3.0 do 1000 zł, bez ASUSa?

08 Sty 2025 04:03 870 6
REKLAMA
  • #1 21382656
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #2 21382840
    dontonico
    Poziom 24  
    Ocena: 121
    Jeśli ASUSa omijasz, to czemu chcesz sobie robić krzywdę kupując TP-Linka? To chłam o 3 piętra niżej. Producent ma w tyłku bezpieczeństwo użytkowników, a support jest na poziomie "proszę zrestartować urządzenie". Podstawowe błędy w implementacji zabezpieczeń i używanie chipów, które wiadomo, że mają znane exploity na poziomie hardwareowym.

U mnie akurat pracują wysyłające dużo informacji do Chin sprzęty Xiaomi, ale włamanie się na nie jest dla mnie niewykonalne, a tym się zajmuję.
  • REKLAMA
  • #3 21406560
    polandlp
    Poziom 10  
    Ocena: 83
    Polecam sprzęt Ubiquiti, wydajny, prosty w obsłudze, lecz na ogarnięcie 200 m² może nie starczyć budżetu. Zależy czy 2,5 Gbps musi mieć port WAN, czy po prostu połączenie pomiędzy urządzeniami wewnątrz ma mieć 2,5? Z opisu wnioskuję że zależy ci tylko na połączeniu urządzeń po 2.5 a nie przyłącza internetowego. Jeżeli chcesz porządną i stabilną sieć to ja polecałbym dwa AP od ubiquiti + swich 2.5 + jakiś cloud gateway lecz wiąże się to z dość dużymi kosztami. Co do portu USB 3.0 obecnie ubi nie obsługuje SMB w swoich routerach. I najważniejsze dbają o bezpieczeństwo, i można się kompletnie odciąć od wysyłania danych do Internetu, nie trzeba się "włamywać" :)
  • REKLAMA
  • #5 21406581
    polandlp
    Poziom 10  
    artaa napisał:
    Dla miłośnika TPlink przykładowy wątek do przeczytania:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4100165.html

No według mnie router jest od spraw związanych z dostępem do internetu (lub innych sieci), nie jest serwerem plików, więc ograniczenie to jest sensowne, ponieważ procesor nie ma być używany do przerzucania gigabajtów danych, bo nie do tego został stworzony. Więc argument, że TP-Link jest złą firmą, bo nakładają ograniczenie na opcjonalną funkcjonalność, jest kompletnie bez sensu.
  • REKLAMA
  • #6 21406591
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1689
    Autor postawił sprawę jasno:
    Konto nie istnieje napisał:
    Wymagania:

Router z portem LAN 2.5 Gb/s i USB 3.0 do Samby.

Jak się mają do tego twoje wpisy?
  • #7 21406600
    polandlp
    Poziom 10  
    Ja mówię o zbudowaniu porządnej sieci która zadowoli autora. A serwer plików można postawić nawet na terminalu nie musi być to router i natychmiastowe odrzucenie TPlinka ponieważ ograniczają funkcję opcjonalną jest dla mnie nie zrozumiałe a sam napisałeś:
    artaa napisał:
    Dla miłośnika TPlink przykładowy wątek do przeczytania:
    więc nie mów o całym TPlinku tylko o funkcji SMB.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje routera do 200 m² z portem LAN 2.5 Gb/s i USB 3.0 w budżecie do 1000 zł, preferując marki inne niż ASUS. Wskazano na model TP-Link Archer AX72 Pro AX73 oraz tańsze AX55 Pro AX55, a także na możliwość rozważenia urządzeń z WiFi 7, jak BE230. W odpowiedziach podkreślono wątpliwości co do jakości TP-Linka, sugerując Ubiquiti jako lepszą alternatywę, mimo wyższych kosztów. Zwrócono uwagę na kwestie bezpieczeństwa i ograniczenia funkcji SMB w routerach Ubiquiti. Dyskusja dotyczy również odpowiedniego pokrycia zasięgu i stabilności sieci.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA