logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Xerox Versalink B605 - błąd 077-909, zatrzymanie papieru w piecu, co sprawdzić?

Bitels85 09 Sty 2025 15:02 531 6
REKLAMA
  • #1 21385004
    Bitels85
    Poziom 25  
    Ocena: 166
    Witam kolegów w nowym roku i proszę o pomoc w zdiagnozowaniu problemu. Pacjent: Xerox Versalink B605, Błąd 077-909. Komunikat pojawia się co kilka kartek. Arkusz pojawia się na wyjściu i wtedy zatrzymuje się w piecu zawsze w tym samym miejscu, kolejny arkusz zostaje na wyjściu z szuflady.

Do tej pory wykonane:

Sprawdzenie ścieżki papieru,
    Wymiana kompletnego zespołu poboru papieru
    Wymiana kompletnego zespołu rejestracji
    Wymiana fusera
    Sprawdzenie flag czujników,
    podmieniony bęben oraz szuflada na papier

Przeszukany internet, przeanalizowana dokumentacja serwisowa

Na obecnym etapie zdemontowany exit assembly wraz z napędem 007K22150

Tak na dobrą sprawę, oprócz sprzęgiełek zawartych w tym napędzie, wszystkie pozostałe elementy wykluczyłem...

Może ktoś z kolegów jeszcze coś doradzi???
  • REKLAMA
  • #2 21385309
    MINOLTA
    Poziom 26  
    Ocena: 133
    Rejestracja. Tak mówi dokumentacja. Prawdopodobnie sprzęgła do wymiany albo czujniki do czyszczenia lub wymiany.

Można to łatwo sprawdzić. Zobacz czy przód kopii jest w tym samym miejscu co oryginału.
    Ewentualnie sprawdzenie czujników dC330 code 071-113,071-103, 071-104

ewentualna część do wymiany 054K58701
  • REKLAMA
  • #3 21386056
    Bitels85
    Poziom 25  
    MINOLTA napisał:
    Rejestracja. Tak mówi dokumentacja. Prawdopodobnie sprzęgła do wymiany albo czujniki do czyszczenia lub wymiany.

Tak jak napisałem wyżej, rejestracja została wymieniona na nową kompletną wraz ze sprzęgłami, zespół poboru również wymieniony kompletny razem z czujnikiem.
  • #4 21386399
    suzukis
    Poziom 18  
    Ocena: 18
    Cześć. Moim zdaniem kolega Minolta dobrze podpowiada, sprawdź najpierw czy rejestracja Ci nie faluje, tzn jak puścisz sobie serię wydruków czy kopii testowych to czy początek obrazu masz zawsze w tym samym miejscu. Jeśli tak nie jest to jeszcze raz wymień zespół rejestracji, jeśli obraz zaczyna się w tym samym miejscu to zobacz czy karki o coś Ci się nie zaczepiają, w tej maszynie z tego co pamiętam przy większym przebiegu potrafi dosyć mocno wytrzeć się ten "ślizg" przed bębnem, może jest gdzieś nadstrzępiony i blokuje kartki. Jeśli wszystko jest ok i nic kartek nie blokuje to wymieniłbym wszystkie czujniki drogi papieru łącznie z flagami. Jaki przebieg masz w urządzeniu? Z mojego doświadczenia wynika, że te maszyny są praktycznie bezobsługowe od strony serwisu, dopiero po kilkuset tysiącach wymieniam rolki w kasecie i znów jest spokój.
  • REKLAMA
  • #5 21386944
    MINOLTA
    Poziom 26  
    Ocena: 133
    Rozumiem że to wszystko wymieniłeś na nowe. Proponuję jeszcze wgrać najnowszy firmware.
    Jeżeli wszystko zawiedzie to na ostatnim miejscu do wymiany w dokumentacji jest jeszcze płyta główna.
  • REKLAMA
  • #6 21888319
    Bitels85
    Poziom 25  
    MINOLTA napisał:
    Rozumiem że to wszystko wymieniłeś na nowe. Proponuję jeszcze wgrać najnowszy firmware.
    Jeżeli wszystko zawiedzie to na ostatnim miejscu do wymiany w dokumentacji jest jeszcze płyta główna.

Tak wymienione na nowe oryginalne kompletne moduły. Tyle, że zamówiona wg katalogu części rejestracja okazałą się nieco inna od pierwotnej. Parts catalog i cały internet podaje PN: 607K04980, który jest błędny.

Owszem, pod tym numerem dostępna jest rejestracja, ale do modelu C605, która różni się kształtem metalowego koszyka po stronie sprzęgieł oraz kołem zębatym(pozostałe elementy tj. osie, panewki, sprzęgła koła zębate - identyczne). Chcąc zamontować nową część w urządzeniu, musiałem przełożyć zaznaczone elementy z pierwotnego modułu:

Czy ktoś z kolegów może podać właściwy PN lub użyczyć PC ???
  • #7 21888731
    TASKalfa
    Poziom 16  
    Ocena: 32
    Parts Catalog + Service Manual

Ale wykopalisko. Nie wiem, dlaczego teraz mi to wyszło na samej górze :O
    Załączniki:
    • Xerox Versalink B605 Parts Catalog.pdf (5.37 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Xerox Versalink B605 Service Manual.pdf (42.36 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy usterki Xerox VersaLink B605 z błędem 077-909, polegającej na cyklicznym zatrzymywaniu arkusza w piecu w tym samym miejscu, przy jednoczesnym pozostawaniu kolejnej kartki na wyjściu z szuflady. Sprawdzono ścieżkę papieru, wymieniono kompletne zespoły poboru papieru i rejestracji, fuser, bęben oraz szufladę, a także zweryfikowano flagi czujników i zdemontowano exit assembly z napędem 007K22150. W odpowiedziach wskazano na rejestrację, sprzęgła oraz czujniki drogi papieru, zalecając sprawdzenie zgodności początku obrazu na wydrukach, czyszczenie lub wymianę czujników dC330 (071-113, 071-103, 071-104), aktualizację firmware oraz ewentualną wymianę płyty głównej. Autor doprecyzował, że zamontowana nowa rejestracja była niezgodna z katalogiem części: numer 607K04980 okazał się błędny dla B605 i dotyczy wersji do C605, różniącej się koszykiem metalowym po stronie sprzęgieł i kołem zębatym; konieczne było przełożenie części z oryginalnego modułu. Na końcu pojawiła się sugestia użycia Parts Catalog i Service Manual do dalszej weryfikacji właściwego numeru części.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA