logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak ustawić filtry w Excelu przy scalonych komórkach

k__krzycho 10 Sty 2025 19:07 1380 11
REKLAMA
  • #1 21386970
    k__krzycho
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam wszystkich.
    Czy może ktoś pomóc mi i ustawić filtry w załączonej tabeli :(
    Niestety jestem bardzo słaby w Excelu stad moja prośba.
    W zakładce dane założyłem, tzn chciałem założyć filtr, ale jak zrobiłem to w ten sposób to nie mogę przefiltrować danych abym mógł przefiltrować np.. te pojazdy które mają procentowe zużycie z lat 15, albo przewidywany czas używania 17 lat, czy norma z kilometrów jest np..400 000 km. Z resztą jak chce przefiltrować rok produkcji albo markę to też dziwne rzeczy się pokazują. Może ktoś pomóc mi to zrobić alby filtrowanie było czytelniejsze. Może jakoś inaczej, albo jakis inny filtr można założyć?
    Niestety układu tabeli nie mogę zmienić (tego co jest na szaro) taki jest szablon i tak musi wizualnie wyglądać. Można scalić więcej wierszy lub kolumn ale widok musi być taki jaki jest.
    Załączniki:
    • sprawnośc sprzętu.xlsx (14 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21387051
    Dżyszla
    Poziom 42  
    Ocena: 219
    Nie obsłużysz wielowierszowych rekordów. Musisz wszystko rozbite mieć na kolumny tak, aby 1 wiersz = 1 rekord.
  • Pomocny post
    #3 21387536
    Maciej Gonet
    Specjalista - VBA, Excel
    Ocena: 481
    Tak jak już wspomniał kolega Dżyszla filtrowanie nie jest zgodne ze scalaniem komórek. Filtr jakby nie zauważał, że komórki są scalone i filtruje wg faktycznej a nie widocznej zawartości komórek. Natomiast scalenie skutkuje tym, że 1) zawartość obszaru scalonego jest umieszczona w pierwszej komórce tego obszaru, a pozostałe komórki są puste, 2) formatowanie pierwszej komórki obejmuje również pozostałe komórki obszaru scalonego, 3) jeśli niektóre komórki obszaru scalonego są ukryte, to wartość z pierwszej komórki tego obszaru jest wyświetlana w widocznych komórkach (nawet jeśli pierwsza komórka jest niewidoczna).
    Wszystko to powoduje, że filtrowanie obszaru z komórkami scalonymi jest bardzo utrudnione, ale przy dwóch scalonych wierszach jeszcze da się coś zrobić.
    Załóżmy, że chcemy usunąć z listy samochody Iveco. Odznaczamy je na liście samochodów, ale widać, że te marki są jeszcze widoczne (to są te puste komórki ze scaleń, które wyświetlają zawartość pierwszej komórki). Dlatego trzeba na liście filtra zaznaczyć jeszcze, żeby nie wyświetlać komórek pustych. Ale w tych kolumnach gdzie nie było scaleń będą wyświetlane pierwsze (górne) wiersze.
    Gdybyśmy chcieli w kolumnach bez scalenia pionowego wyświetlić dolne wiersze, to można to zrobić, ale wtedy już nie da się dodać do tego filtra z kolumn zawierających komórki scalone pionowo.

Tak, że ogólny wniosek jest taki jak zawsze: unikać scaleń w arkuszach, w których ma się coś dziać. Scalenia stosuje się tylko do statycznej prezentacji.
    Załączniki:
    • sprawność_sprzętu.xlsx (14.45 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21387552
    Dżyszla
    Poziom 42  
    Ja powiem nawet więcej - od prezentacji to jest tabela przestawna (i tam można spokojnie sobie wielowierszowe rekordy robić), a arkusz z danymi musi być jak baza danych - wiersz = rekord, komplet danych w jednej i tylko jednej linijce, bez scaleń, a z powtórzeniami, jeśli chodzi o scalenia pionowe. Scalać w niej można co najwyżej nieznaczące nagłówki, nigdy dane czy bezpośrednie opisy tych danych.
  • REKLAMA
  • #5 21387588
    k__krzycho
    Poziom 10  
    A czy widzicie jakąś możliwość skonstruowania inaczej tabeli bez scalania, ale żeby wygląd był taki jak pokazywałem w pierwszym poście?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21387736
    Dżyszla
    Poziom 42  
    Nie, bezwzględnie musisz zrezygnować z układu wielowierszowego przenosząc te procenty do kolumn.
  • #7 21387849
    Maciej Gonet
    Specjalista - VBA, Excel
    Ocena: 481
    Do zabawy można, do pracy raczej nie, bo to ktoś będzie musiał edytować, a nie tylko przeglądać. To jest za dużo zachodu, żeby tak to formatować za każdym razem, chyba żeby napisać makro. Twórcy Excela nie przewidzieli takich fanaberii. W każdym razie wszystkie komórki pionowo muszą być wypełnione, a scalenie jest nałożone w sposób niestandardowy przez skopiowanie formatowania.
    Wydaje mi się, że to jest wszystko, co w tym układzie da się zrobić.
    Nie rozumiem, po co się upierać, żeby robić coś na przekór Excelowi. Zawsze jest ryzyko, że coś się posypie. Błędy się zdarzają nawet gdy robimy wszystko tak jak przewidziano, bo Excel to jest teraz taka choinka, na którą wiesza się ciągle jakieś nowe ozdoby i one przysłaniają nie tylko drzewko, ale i siebie nawzajem.
    Załączniki:
    • sprawność_sprzętu2.xlsx (15.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 21387900
    k__krzycho
    Poziom 10  
    Dziękuję za wszystkie informacje. Na własne potrzeby przerobię sobie ten arkusz tak jak mówiliście. Jeden wiersz jedne dane. Bez scalania. Potem przerzucę sobie dane do tej pierwotnej tabelki bo taka formę muszę zachować. (wymog wyzszych przelozonych). Dziekuje za pomoc i zzangażowanie wszystkim. Pozdrawiam. Temat zamykam
  • #9 21387944
    PRL
    Poziom 41  
    Ocena: 888
    Cytat:
    Potem przerzucę sobie dane do tej pierwotnej tabelki

Można napisać makro do tego.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 21388346
    k__krzycho
    Poziom 10  
    Makra dla mnie to czarna magia. Muszę zostać przy tym co mam.
  • #11 21388354
    PRL
    Poziom 41  
    Ocena: 888
    Wystarczy, że zrobisz 2 arkusze - z danymi i z ładną tabelką.
    Samo przerzucenie wyfiltrowanych dany do tabelki można zrobić prostym makrem, które to uzyskasz w tym wątku. :)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 21758046
    k__krzycho
    Poziom 10  
    temat nieaktualny już. Proszę o zamknięcie

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył ustawienia filtrów w Excelu na tabeli zawierającej scalone komórki, co uniemożliwiało poprawne filtrowanie danych, takich jak procentowe zużycie, przewidywany czas użytkowania czy marka pojazdu. Scalanie komórek powoduje, że filtr działa na podstawie faktycznej zawartości pierwszej komórki obszaru scalonego, a pozostałe są puste, co zaburza wyniki filtrowania. Rozwiązaniem jest rezygnacja ze scalonych komórek w obszarze danych i ułożenie tabeli tak, aby każdy wiersz odpowiadał jednemu rekordowi, a dane były powtarzane w kolumnach zamiast scalane pionowo. Do prezentacji danych można użyć tabeli przestawnej, która obsługuje wielowierszowe rekordy, natomiast dane źródłowe muszą być w formacie bazy danych (wiersz = rekord, bez scalonych komórek). Alternatywnie można zastosować makra do przenoszenia i filtrowania danych między arkuszami, jednak dla użytkownika bez doświadczenia w VBA jest to trudne. Ostatecznie zalecane jest przygotowanie dwóch arkuszy: jeden z surowymi danymi bez scalonych komórek, drugi z formatowaniem wizualnym, do którego można przenosić dane po filtracji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA