logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung A52 nie ładuje po upadku - co może być przyczyną?

wojteklewandowski010 10 Sty 2025 19:27 1557 5
REKLAMA
  • #1 21387001
    wojteklewandowski010
    Poziom 2  
    Samsung A52 nie ładuje. Witam, mój telefon się nie ładuje. Kabel oraz wtyczka do ładowania działają. Wejście USB zostało wymienione, mimo to nadal telefon się nie ładuje. Co może być przyczyną? Telefon jest oddany do serwisu. Dzień wcześniej mi upadł z wysokości około 1 metra. Nie chcę stracić plików będących na telefonie
    AI: Czy telefon wykazuje jakiekolwiek oznaki życia, na przykład ekran się włącza lub świecą się jakieś diody?
    Tak, normalnie się włącza
    AI: Czy serwis przekazał jakąkolwiek wstępną diagnozę lub informacje na temat problemu?
    Na razie wyjaśniają
  • REKLAMA
  • #2 21387416
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2567
    Zgraj plik póki telefon działa. Czy znajdą usterkę, czy nie znajdą, to pliki będą zachowane, a sprzęt można kupić nowy. Prawdopodobnie pęknięta jest ścieżka lub jedno z połączeń lutowanych. Może być inna usterka, ale to tylko domysły.
  • REKLAMA
  • #3 21387532
    wojteklewandowski010
    Poziom 2  
    Podobno mają sprawdzić styki bo może się coś odłączyło. Czy przy ponownym łączeniu styków -lutowaniu może zostać uszkodzona pamięć telefonu?
  • REKLAMA
  • #4 21387605
    LEDówki
    Poziom 43  
    Jak ktoś źle lutuje, to uszkodzi. Ryzykowniejsze jest lutowanie pamięci.
  • REKLAMA
  • #5 21387794
    wojteklewandowski010
    Poziom 2  
    Nie zdążyłem zgrać danych, bo mi się telefon rozładował. Obawiam się, że po próbie robienia czegoś dalej, np. zmiany modemu ładowania, będzie uszkodzona pamięć telefonu. Ale płyta główna raczej nie powinna być uszkodzona, bo telefon działał normalnie i był włączony? O usterce zorientowałem się dopiero w momencie, gdy chciałem ładować telefon i było mało procent. Nie wiem, co dalej... Czy nie kombinować ze zmianą baterii?
  • #6 21387806
    LEDówki
    Poziom 43  
    Po co? Normalnie powinno dać się to naładować ładowarką z zewnątrz, zgrać dane i ewentualnie szukać usterki albo od razu kupić nowy telefon. Ogarnięty serwisant zrobi to bez trudu. Ładowarka kosztuje ok. 5 zł, podłączasz ją do zasilacza od telefonu (handlarze nazwali go ładowarką) i kablami do akumulatora, który handlarze usilnie nazywają baterią. Po co klient ma operować poprawnym słownictwem? Jeszcze się zorientuje, że mu ktoś wciska kit.
    Szukaj ładowarkę pt. Moduł TP4056. na płytce jest gniazdo usb i pola lutownicze. Resztę dokukasz sobie sam.
REKLAMA