logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Naprawa wzmacniacza DLS na licencji Genesisa - jak poprowadzić ścieżki?

Jabcok20 12 Sty 2025 09:51 168 2
REKLAMA
  • #1 21389024
    Jabcok20
    Poziom 18  
    Ocena: 85
    Witam. Nabyłem wzmacniacz firmy DLS na licencji Genesisa. Kupiony uczciwie jako "śmierdzący". Co się okazało ktoś podejmował próbę naprawy i możliwe że pracował, jednak wypaliło tranzystor przy zwrotnicy. Jako osoba potrafiący trzymać lutownicę mam pytanie, czy wycinać zwęgloną część płyty i w jaki sposób poprowadzić ścieżki brakujące do tranzystora.
    Na zdjęciach widać ktoś uzupełnił tranzystory zamiennikami ( nie wiem czemu akurat zamienniki skoro oryginalne są dostępne ) i nie wymienił wszystkich.
    Naprawa być może nieopłacalna bardziej dla własnego poczucia że postawiłem to na nogi.
    Z góry dziękuję za przekazaną wiedzę :)
    Uszkodzona płytka wzmacniacza z widocznymi śladami przypalenia i zastępczymi tranzystorami.

Uszkodzona płytka wzmacniacza z przypalonymi elementami.

Zbliżenie na uszkodzoną płytkę drukowaną wzmacniacza z widocznymi tranzystorami i ścieżkami.
  • REKLAMA
  • #2 21390032
    jakubtopolski05
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    Ja od razu bym to wywalił. No, ale jak chcesz tak bardzo podjąć się naprawy, to najpierw wyczyść alkoholem izopropylowym i twardą szczotką. Ścieżki prowadzę zwykle takimi drucikami "jumper". Dobrze też sprawdzają się nóżki od elementów.
  • #3 21390051
    michas
    Poziom 23  
    Ocena: 96
    Koniecznie usuń zwęglony laminat - zrobił się węgiel a to przewodzi! Najlepiej wyszlifuj małą szlifierką z frezem guma z diamentami, aż dojdziesz do oryginalnego niespalonego laminatu

Pozdrawiam
    Michał
REKLAMA