logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konsekwencje przekroczenia mocy umownej 3.5 kW i przyłączeniowej 4.0 kW w taryfie G11.

helrind 13 Sty 2025 18:46 2568 6
REKLAMA
  • #1 21391276
    helrind
    Poziom 2  
    Witam, mam pytanie o konsekwencje w 2 przypadkach. Najpierw trochę danych:

Instalacja 1f.
    Zabezpieczenie przedlicznikowe 20A ETI (możliwość samodzielnego włączenia, wyłączenia).
    Moc przyłączeniowa 4.0 kW.
    Moc umowna 3.5kW.
    Dom jednorodzinny, taryfa G11. Nowy licznik zdalnego odczytu.

1. Co się stanie gdy pociągnę moc 3.8 kW, czyli przekroczę moc umowną?
    Z tego co czytałem, to w grupie G nie ma za to dodatkowej opłaty, może być to jedynie odnotowane w odczycie licznika. Chciałbym to potwierdzić.

2. Co się stanie gdy pociągnę moc 4.3 kW, czyli przekroczę moc przyłączeniową?
    Takiej sytuacji kompletnie nie umiałem znaleźć na forum.

Dopiero po przekroczeniu poboru mocy powyżej 4.6 kW zadziała mi zabezpieczenie przedlicznikowe, zgadza się?
  • REKLAMA
  • #2 21391287
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1955
    Nie stanie się kompletnie nic.
    helrind napisał:
    Dopiero po przekroczeniu poboru mocy powyżej 4.6 kW zadziała mi zabezpieczenie przedlicznikowe, zgadza się?

To zależy jak długo będziesz tą moc przekraczał.
  • REKLAMA
  • #3 21391557
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3466
    helrind napisał:
    Zabezpieczenie przedlicznikowe ETI 20A
    Prąd 30A moc 6900W = wyłączenie po 5 minutach.
    To wynik pomiaru - nie odczyt z charakterystyki.
  • REKLAMA
  • #4 21391569
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1140
    helrind napisał:
    . Co się stanie gdy pociągnę moc 3.8 kW, czyli przekroczę moc umowną?
    Z tego co czytałem, to w grupie G nie ma za to dodatkowej opłaty, może być to jedynie odnotowane w odczycie licznika. Chciałbym to potwierdzić.
    W taryfach G... nikt nie rozlicza z przekroczenia mocy umownej, i nie ma za to żadnej dodatkowej opłaty.
  • #5 21391653
    helrind
    Poziom 2  
    Dziękuję za odpowiedzi. Czyli wychodzi na to, że w mojej taryfie ogranicza mnie jedynie zabezpieczenie przedlicznikowe.

Ani za przekroczenie mocy umownej, ani za przekroczenie mocy przyłączeniowej nie będzie konsekwencji, a prąd można pobierać na tyle, na ile pozwala instalacja i zabezpieczenie przedlicznikowe. Zgadza się?

I oczywiście nie mówię tutaj o ciągłym pobieraniu prądu w granicach zabezpieczenia, a jedynie o teoretycznej sytuacji na suchych liczbach i jak takie sytuacje są egzekwowane przez Tauron.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21392124
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1955
    helrind napisał:
    prąd można pobierać na tyle, na ile pozwala instalacja i zabezpieczenie przedlicznikowe. Zgadza się?

No nie do końca. Na przykład jeżeli przez ten twój pobór ponad moc umowną u sąsiada spadnie napięcie i on się poskarży to cię operator sieci wykryje i coś z tobą zrobi. Dopóki nikomu twój pobór nie bruździ to nikt się tym nie interesuje.
  • #7 21392246
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1140
    Jakieś bajki opowiadasz. Rozumiem jakby wprowadzał spadki napięcia i zakłócenia poprzez zasilanie silników, spawarek itp To Ok. Autor jak zużyje 500 W ponad moc umowną to nie spowoduje rozwalenia sieci dystrybutora.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono konsekwencje przekroczenia mocy umownej 3.5 kW oraz mocy przyłączeniowej 4.0 kW w taryfie G11. Użytkownik zapytał, co się stanie, gdy pobierze moc 3.8 kW (przekroczenie mocy umownej) oraz 4.3 kW (przekroczenie mocy przyłączeniowej). Odpowiedzi wskazują, że w taryfie G nie ma dodatkowych opłat za przekroczenie mocy umownej, a jedynie może to być odnotowane w odczycie licznika. Przekroczenie mocy przyłączeniowej do 4.6 kW nie spowoduje wyłączenia zabezpieczenia przedlicznikowego, które zadziała dopiero przy wyższych poborach. Istnieje jednak ryzyko, że nadmierny pobór mocy może wpłynąć na sąsiadów, co może skutkować interwencją operatora sieci.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA