logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Transfer SMS-ów z Nokia E6 (Symbian) do Samsung S23 (Android 14)

pearlmp 14 Sty 2025 14:03 639 17
REKLAMA
  • #1 21392421
    pearlmp
    Poziom 9  
    Witam,
    Proszę o udzielenie wskazówek, w jaki sposób przenieść SMS-y z Symbian (Nokia E6) do Androida v. 14 (Samsung S23)?

Marek
  • REKLAMA
  • #2 21392554
    staś pytalski
    Poziom 41  
    Ocena: 1426
    Nokia była zarządzana przez program PC Suite lub OVI Suite. Kopię wyeksportowanych SMS można było otworzyć jakimś programem, ale jak to zaciągnąć do nowego telefonu nie wiem. Próbowałbym programami ze sklepu Google, może jakiś wspiera takiego klasyka :).
    P.S. A Smart Switchem od Samsunga próbowałeś?
  • #3 21392588
    pearlmp
    Poziom 9  
    Doszedłem do etapu wyeksportowania sms'ów do plików .csv przy użyciu Nokia PC Suite.
    Skończyłem na próbie instalacji aplikacji Sms Tools - All in one ---> Android v.14 nie chce jej zainstalować.
    Zatem spróbuję użyć Smart Switch.
  • REKLAMA
  • #4 21393467
    szula
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    >>21392588
    Proszę, daj znać, czy i jak Ci się to uda.
    Ja mam podobnie z Nokii E63, ale do Motoroli też andr. 14.
    Póki co doszedłem do NbuExplorer_v3.3, jest za free na sieci na SourceForge.
    W załączniku plik z wieloma sposobami na przeniesienie kontaktów (bo miałem ich więcej niż 250 - a to maks dla mojej karty SIM), tam też się natknąłem na to NbuEx.
    Jako eksport z PC podobno dobre jest mobilego-10.0.0.5 (to jest do zainstalowania na PC) i dalej eksport na tel.

PS
    *.nbu to pliki kopii zapasowej - można w pc suite wybierać co wyeksportować.
    Załączniki:
    • how-to-transfer-contacts-from-nokia-to-android-phone-or-tablet_compress.pdf (68.23 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 21393546
    staś pytalski
    Poziom 41  
    Ocena: 1426
    szula napisał:
    >>21392588
    Proszę, daj znać, czy i jak Ci się to uda.
    Ja mam podobnie z Nokii E63, ale do Motoroli też andr. 14.
    Póki co doszedłem do NbuExplorer_v3.3, jest za free na sieci na SourceForge.
    W załączniku plik z wieloma sposobami na przeniesienie kontaktów (bo miałem ich więcej niż 250 - a to maks dla mojej karty SIM), tam też się natknąłem na to NbuEx.
    Jako eksport z PC podobno dobre jest mobilego-10.0.0.5 (to jest do zainstalowania na PC) i dalej eksport na tel.

PS
    *.nbu to pliki kopii zapasowej - można w pc suite wybierać co wyeksportować.

Ale przecież w Nokia PC Suite był eksport do pliku *.vcf i można znaleźć program do zmiany na plik *.csv czy inny obsługiwany przez Google.
  • #6 21393555
    szula
    Poziom 11  
    >>21393546
    Z kontaktami sobie poradziłem przez .vcf właśnie.
    Smsów do .vcf nie wyslesz, nokia to robi do plików .nbu
  • REKLAMA
  • #7 21393576
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Wyślesz, bo sam tak zrzuciłem z n72. Robi - owszem - kopię w formacie nbu, ale eksport (osobna opcja) już do vcf. A jeśli nie robi tego Nokia Suite (Ovi Suite) to jest jeszcze Nokia PC Suite, do starszych Nokii, która po instalacji nowszego Suite i jego połączeniu z telefonem, też połączy się z nowszym telefonem.
  • REKLAMA
  • #8 21393629
    szula
    Poziom 11  
    >>21393576
    Suite wykryje mi Moto z Androidem 14?
    W tym momencie nie mogę sprawdzić, więc z ciekawości pytam.
    Do E63 mam PC Suite i nim eksportuję.
    W pliku .nbu otwieranego przez NbuExplorera, jest bałagan z SMS-ami :/
  • #9 21393640
    blahfff
    Poziom 42  
    Ocena: 1282
    helmud7543 napisał:
    Wyślesz, bo sam tak zrzuciłem z n72. Robi - owszem - kopię w formacie nbu, ale eksport (osobna opcja) już do vcf.

VCF nie sluzy, i nigdy nie sluzyl do przechowywania w nim SMSow. Jesli juz, mogles to wyeksportowac to .msg czy .vmsg.
  • #10 21393768
    szula
    Poziom 11  
    blahfff napisał:
    wyeksportowac to .msg czy .vmsg.

Właśnie nie wiem jakim cudem koledzy wcześniej piszą o eksporcie smsów do .vcf.
    Niestety w żadnym z programów do obsługi nokii nie spotkałem się z eksportem do .msg lub .vmsg.
  • #11 21393852
    blahfff
    Poziom 42  
    Cytat:

- Android 'SMS Backup & Restore' XML format - this format can be used to transfer
    messages to Android phones using application called "SMS Backup & Restore".
    For more details refer to http://android.riteshsahu.com/apps/sms-backup-restore

https://github.com/jdsn/nbuexplorer

NBU Explorer powinien miec opcje eksportu wiadomosci do formatu .xml kompatybilnego z aplikacja SMS Backup Restore na Androida.
  • #12 21395333
    pearlmp
    Poziom 9  
    Niestety, nie udało mi się przetransferować SMS-ów z Symbiana do Androida 14.
    1. Programem NbuExplorer v. 3.3 nie mogę zapisać SMS w formacie .xml. Używając opcji Export, program zapisuje wiadomości do pliku .vmg. Nadmieniam, że używałem bazy danych telefonu wykonanej w Nokia PC Suite. Baza w formacie .nbu.
    2. Próbowałem zapisać pliki .csv do pliku "dane .xml", używając opcji "zapisz jako" w Excel.
    Wyskakuje komunikat "Nie można zapisać danych XML, ponieważ skoroszyt nie zawiera mapowań XML". Opcja Deweloper --> Eksport u mnie nie zadziałała.
    Pliki .csv z treściami SMS-ów uzyskałem z Nokia PC Suite.
    Można zapisać .csv do .xml, używając "Arkusz kalkulacyjny XML 2003", ale to niepoprawny format wg mnie.
    3. Aplikacja SMS Backup Restore nie rozpoznaje tak zapisanego pliku .xml.
  • #14 21395574
    blahfff
    Poziom 42  
    pearlmp napisał:
    3. Aplikacja SMS Backup Restore nie rozpoznaje tak zapisanego pliku .xml.

Zadna niespodzianka. XML to tylko format zapisu danych. Aplikacja wymaga odpowiedniej dla siebie struktury.

https://github.com/muhallilahnaf/vmg2xml - jesli masz .vmg, to sprobuj przekonwertowac na format odpowiedni dla aplikacji.
  • #15 21403184
    pearlmp
    Poziom 9  
    blahfff, dziękuję za poświęcony czas i chęć udzielenia wskazówek.
    Nie udało mi się przetransferować tych SMS-ów z Symbiana na Androida.
    Użyłem programu, który poleciłeś, tj. vmg2xml-master, ale on się wyłącza, gdy zadajesz mu "Start" po uprzednim wyznaczeniu "Select Folder" i "Country Code" 48,
    a wydaje mi się, że postępuję zgodnie ze Steps w ReadMe.
    Nota bene, mój antywirus permanentnie nie chciał go pobrać, wskazując na "zainfekowany przez Win64:evo-gen [Trj].
    Oszukałem go, pobierając program w trybie awaryjnym z obsługą sieci.
    Może NbuExplorer_v. 3.3 eksportując plik z bazą SMS .nbu to .vmg robi coś nie tak?
    Ponadto użyłem takiego programu jak Advanced CSV Converter, konwertując .csv na .xml, ale aplikacja, którą poleciłeś, tj. SMS Backup Restore, również nie rozpoznaje tego pliku .xml.

Niemniej jednak jeszcze raz dziękuję za chęć udzielenia pomocy.
    Marek
  • #16 21403457
    blahfff
    Poziom 42  
    Jesli mozesz, podeslij caly ten backup na PM, to zobacze czy da sie z tym cos zdzialac.
  • #17 21422829
    MisterBMN
    Poziom 6  
    pearlmp napisał:
    1. Programem NbuExplorer v. 3.3 nie mogę zapisać SMS w formacie .xml. Używając opcji Export, program zapisuje wiadomości do pliku .vmg. Nadmieniam, że używałem bazy danych telefonu wykonanej w Nokia PC Suite. Baza w formacie .nbu.

Też miałem ten problem. Nie wybierasz exportu z menu, tylko musisz kliknąć w ikonkę z załączonego obrazka;]
    Zrzut ekranu z programu NbuExplorer z zaznaczoną ikoną Export messages.
  • #18 21422931
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    szula napisał:
    >>21393576
    Suite wykryje mi Moto z Androidem 14?
    W tym momencie nie mogę sprawdzić, więc z ciekawości pytam.
    Do E63 mam PC Suite i nim eksportuję.
    W pliku .nbu otwieranego przez NbuExplorera, jest bałagan z SMS-ami :/

Nie, program obsłuży tylko stare Nokie, ja po prostu wyeksportowałem te wiadomości (nie pamiętam do jakiego formatu) a potem zaimportowałem w samym smartfonie z Androidem (tyle że starszym niż 14).

Dodano po 3 [minuty]:

blahfff napisał:
    helmud7543 napisał:
    Wyślesz, bo sam tak zrzuciłem z n72. Robi - owszem - kopię w formacie nbu, ale eksport (osobna opcja) już do vcf.

VCF nie sluzy, i nigdy nie sluzyl do przechowywania w nim SMSow. Jesli juz, mogles to wyeksportowac to .msg czy .vmsg.

Muszę znaleźć jakąś starą Nokię i przetestować bo pamiętam że jakoś te smsy przeniosłem na Androida. Nie mówię że bez "rzeźby", bo nie pamiętam, ale jakoś przeniosłem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał sposobu na przeniesienie SMS-ów z telefonu Nokia E6 (Symbian) do Samsung S23 (Android 14). Wskazówki obejmowały użycie programów Nokia PC Suite oraz NbuExplorer do eksportu wiadomości. Użytkownicy sugerowali konwersję plików .nbu do formatu .xml za pomocą NbuExplorer oraz konwerterów online. Problemy pojawiły się przy próbie zapisu SMS-ów w formacie .xml, a aplikacja SMS Backup Restore nie rozpoznawała utworzonych plików. Użytkownik próbował różnych metod, w tym konwersji plików .csv, ale napotkał trudności z ich poprawnym formatowaniem. Ostatecznie, mimo wielu prób, nie udało się skutecznie przenieść SMS-ów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA