logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wejść w menu serwisowe telewizora LG 22LG3010-ZB? Sprawdzenie godzin pracy

Blotnik 17 Sty 2025 02:23 1539 9
REKLAMA
  • #1 21396583
    Blotnik
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Witam, mam nietypowe zapytanie. Posiadam telewizor LG 22LG3010-ZB, jest on od nowości (ok. 2008/2009 r.) w rodzinie, praktycznie przez te 16 lat jest non stop tyrany i nie chce się skubany poddać, od bycia telewizorem, monitorem do konsoli, jak i w ostateczności 2 monitorem do PC. Chciałbym wejść w menu serwisowe, aby sprawdzić, ile ten skubaniec ma nabitych godzin, z czystej ciekawości. Testowałem opcję z przyciskiem INSTART w aplikacji IR, TV reaguje (miga dioda), jednak nic poza tym.
    AI: Jakiej aplikacji IR używasz do wysyłania komendy INSTART? Czy próbowałeś innych aplikacji lub urządzeń?
    irplus, poleconej z wątku na tym forum. Tak, próbowałem innych aplikacji.
    AI: Czy masz dostęp do oryginalnego pilota lub jakiegoś uniwersalnego pilota, który mógłby pomóc w wejściu do menu serwisowego?
    Tak, mam oryginalny.
  • REKLAMA
  • #2 21396585
    Wojtek M
    Poziom 39  
    Ocena: 1121
    Blotnik napisał:
    praktycznie przez te 16lat jest non stop tyrany

16lat to bardzo dobry wynik! Do wejścia do menu serwisowego w TV LG potrzebny jest pilot serwisowy, zwykłym oryginalnym pilotem nie Wejdziesz.
  • #3 21396588
    Blotnik
    Poziom 3  
    >>21396585
    Wiem, wiem, ale posiadam telefon z podczerwienią i w aplikacji "irplus" można dodawać swoje przyciski. Na innym forum został podany kod do przycisków INSTART i EZADJUST (kod z pilotów serwisowych):
    " <button label="INSTART" labelSize="18.0" span="4">0x20DF 0xDF20</button>
    <button label="EZ ADJUST" labelSize="18.0" span="4">0x20DF 0xFF00</button>"
    Telewizor reaguje diodą, jednak nic się nie wyświetla.
  • REKLAMA
  • #4 21396616
    REMUR.
    Poziom 27  
    Ocena: 254
    Wygeneruj plik mp3 za pomocą diody nadawczej podczerwieni, np. przez wyjście słuchawkowe komputera lub telefonu, potem za pomocą pilota w wyświetlonym oknie wpisz 0000.
    Nie na wszystkich telewizorach zadziała.
    Załączniki:
    • LED-Wav.rar (13.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 21397173
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5432
    @Blotnik
    Wejście w menu serwisowe może skutkować tym, że telewizor dokona swojego żywota.

Działa, nie ruszaj.
  • REKLAMA
  • #6 21397432
    Blotnik
    Poziom 3  
    REMUR. napisał:
    Wygeneruj plik mp3 za pomocą diody nadawczej podczerwieni, np. przez wyjście słuchawkowe komputera lub telefonu

Istnieje jakaś aplikacja na telefon, która przekonwertuje plik audio na IR ? Mam w nim nadajnik podczerwieni.
  • #7 21397562
    REMUR.
    Poziom 27  
    Ocena: 254
    A nie działa to tak, żeby wysłać musisz wziąć to co chcesz wysłać (np. zdjęcie, audio) i kliknąć wyślij przez -> irda
  • REKLAMA
  • #9 21398868
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2917
    On chyba myśli, że wykasuje godziny i TV się odmłodzi.
  • #10 21410219
    REJVEN
    Poziom 1  
    >>21396583 Witam, sam też posiadam stary model LG, a konkretnie 22LG3100. Jakieś 15 lat temu miałem telefon Nokię E51 i tam zainstalowany program Psiloc ir remote, za pomocą którego wchodziłem w menu serwisowe. Jako że wymieniona aplikacja nie jest dostępna na Androida, a chciałem z czystej ciekawości sprawdzić, czy uda mi się taką znaleźć, to poszperałem w internecie. Znalazłem właśnie aplikację Irplus, miałem stare piloty od Psiloca, ale format się nie zgadzał i nie działały w Irplus. Pokombinowałem i teraz mam działający pilot. Na 90% podejrzewam, że z Twoim też będzie działać, jak będziesz chciał, napisz wiadomość prywatną, to Ci udostępnię.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada telewizor LG 22LG3010-ZB i chce wejść w menu serwisowe, aby sprawdzić godziny pracy urządzenia. Pomimo prób z aplikacją IR "irplus" i użycia przycisku INSTART, telewizor reaguje jedynie miganiem diody, a menu się nie wyświetla. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że do wejścia w menu serwisowe potrzebny jest pilot serwisowy, a użycie aplikacji IR może nie być skuteczne. Zasugerowano również generowanie pliku audio do wysłania przez diodę podczerwieni, ale ostrzeżono, że manipulacja w menu serwisowym może uszkodzić telewizor. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z innymi modelami LG oraz aplikacjami, które mogą pomóc w uzyskaniu dostępu do menu serwisowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA