logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Błąd instalacji Mac OS X Lion na MacBook Pro A1278 - nie widzi pendrivea

katarzyna8762 17 Sty 2025 13:05 702 3
REKLAMA
  • #1 21397091
    katarzyna8762
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Dzień dobry. Mam problem z instalacją systemu w MacBook Pro a1278 system Mac OS X lion. Przy próbie instalacji z internetu, podczas przygotowania instalacji wyskakuje komunikat „ wystąpił błąd podczas przygotowywania instalacji. Spróbuj uruchomić ponownie program” ponowne uruchamianie nic nie daje. Podczas prób instalacji z pendrive nie widzi go. Dyski zmieniane też nic to nie dało. Proszę o pomoc.
    Ekran MacBook Pro z komunikatem błędu podczas instalacji systemu.
  • REKLAMA
  • #2 21397671
    bert_studionapraw
    Specjalista - Apple
    Ocena: 266
    Możesz doświadczać problemów z dyskiem (na marginesie, nie piszesz o konfiguracji twojego komputera) lub obsługą. Przydałby się sprawdzony pendrive z wersją instalacyjną. W menu, po lewej stronie masz dostęp do narzędzi dyskowych: uruchom i sprawdź stan dysku. często pomaga usunięcie (odmontowanie) istniejącej partycji i zbudowanie nowej ("kronikowalnej") przestrzeni. W pierwszej kolejności, jeśli masz możliwość sprawdź pendrive - czy to jest działająca wersja instalacyjne Lion'a. Możesz to zrobić używając jakiegokolwiek maca (łącznie z iMac'ami i mini). Nic nie usuniesz, nic nie zniszczysz - po prostu uruchom się z pendrive do momentu zapisu dysku (do komunikatu: "wskaż, gdzie zainstalować nowy IOS"). Tyle powinno wystarczyć by mieć pewność co się złego dzieje podczas twojej instalacji.
    PS, podobnie jest z instalacją z sieci, choć dochodzą tu problemy z dostępnością serwera. Jeśli wybierzesz taki sposób, pomoże (jak wyżej) ustalenie stanu dysku i jego partycji. Tyle, cześć.
  • REKLAMA
  • #3 21397757
    katarzyna8762
    Poziom 3  
    >>21397671 Dyski użyłem trzy. Dwa nowe i jeden oryginalny. W tym dniu robiłem jeszcze dwa nowsze MacBooki z 2015 roku i systemy bez problemu się pobrały. Po podłączeniu pendrive do tych MacBooków jedynie wyskakiwała mi informacja, że system jest starszy niż obecnie zainstalowany. Zastanawiam się jeszcze, czy może oprogramowanie do tego laptopa nie jest już dostępne na serwerach Apple, ewentualnie czy na płycie nie ma jakiegoś problemu. A co do konfiguracji tego laptopa, to tylko wiem, że ma 8 GB RAM, a poprzedni dysk to HDD 320 GB. Ja próbowałem instalacji na SSD 120 GB i 180 GB od Intela.
  • #4 21413823
    katarzyna8762
    Poziom 3  
    Trzeba było rozpakować obraz DMG i wrzucić na pendrive obraz PKG.
REKLAMA