logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dodge Journey 2.0 CRD 2010 - różnice w wersjach silnika, jak je rozpoznać?

Chorazy5 17 Sty 2025 18:11 1197 3
REKLAMA
  • #1 21397474
    Chorazy5
    Poziom 20  
    Ocena: 28
    Cześć. Mam na oku Dodge'a Journey 2.0 CRD z 2010 roku. Chciałem się umówić u swojego mechanika na przegląd auta, ale chłop wystraszył mnie jeszcze przed obejrzeniem co jest pod maską.

Zasugerował, że ten silnik może nie być najlepszym pomysłem, jakoby miał w zwyczaju zacierać się bez przyczyny. Ponoć w pierwszych Journeyach montowany był kiepski silnik 2.0 CRD, który miał właśnie tego typu przypadłość. Mechanik twierdzi również, że w późniejszych wersjach pojazdu montowany był poprawiony silnik.

Jak to jest w rzeczywistości? Faktycznie były dwie wersje tego silnika? Ewentualnie jak sprawdzić, który z dwóch wariantów silnika jest w tym konkretnym pojeździe?
  • REKLAMA
  • #2 21397672
    shegipl
    Poziom 26  
    Ocena: 1139
    Po kodzie silnika na obudowie rozrządu.
    Jeśli to bkd to tak miały problem z pompą oleju.
    Poczytaj na temat silnika VW 2.0TDI PD.
    Z zewnątrz wszystkie wersje będą wyglądać tak samo.
  • REKLAMA
  • #3 21397886
    Chorazy5
    Poziom 20  
    Ocena: 28
    Rozumiem. A co z silnikami benzynowymi w tym aucie do rocznika 2010? Czy wiadomo, który z nich był szczególnie kłopotliwy?
  • #4 21397932
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1117
    Np 2.4 VVT, z rodziny Tigershark. Olejowe sterowanie zaworami wydechowymi. W sumie to to samo co silniki Multiair Fiata.
    Moduł zaworowy wymaga specjalnej troski olejowej, a i tak pewnie padnie w losowym momencie po przebiegu 70-120tys KM.

Jak rozważasz też inne Journey'e, nie tylko tego, to pomyśl o Fiacie Freemont. Generalnie to samo, tylko wnętrze dużo lepsze.
    Fiatowski udany Diesel MultiJet 2.0, lub bardzo fajny amerykancki 3.6 VVT Pentastar. To zupełnie inna koncepcja VVT jak w 2.4!
REKLAMA