Kompletny freeze + crash komputera po wymianie monitora w gierkach. Wymieniłem monitor z ACER SB241y na DELL ALIENWARE AW3423DWF QD-OLED WQHD 165Hz 21:9, wcześniej też uzywałem jakiś przedwieczny BenQ, nigdy problemu nie było. Nowy komputer kupiony w czerwcu 2024, specyfikacje niżej. Po podpięciu nowego monitora w gierkach (problem najłatwiej odtwarzalny w Fortnite, czasami nawet samo włączenie gry i spędzenie 5 sekund w menu już crashuje komputer i pomaga tylko przycisk do wymuszenia restartu. Co ciekawe np. w Marvel Rivals również na full ustawieniach graficznych problem nie występuje.
Co zrobiłem:
Odpiąłem nowy monitor i zagrałem pare gier na starym - wszystko śmiga
W dniu kiedy zacząłem używać nowego monitora zaktualizowałem też sterowniki do karty graficznej - cofnąłem do poprzedniej wersji - nie pomogło
Odinstalowałem kompletnie sterowniki, zainstalowałem starą wersje - nie pomogło
Odinstalowałem kompletnie sterowniki, zainstalowałem najnowszą wersje - nie pomogło
Full format wszystkich dysków - nie pomogło
W windowsie ustawione odświeżanie na 165hz, w panelu GPU też
Zmieniałem ustawienia na niższe w Fortnite (stary monitor na ultra po 100fps) - nie pomogło
Raz zanim dostałem kompletnego freeza udało mi sie w menadżerze zadań zauważyć że zużycie CPU skoczyło do 95%, wcześniej zawsze było ~30-35%
Dziennik zdarzeń jedyne co wypluwa to:
Nie można odnaleźć opisu dla identyfikatora zdarzenia 56 ze źródła Application Popup. Albo składnik wywołujący to zdarzenie nie jest zainstalowany na komputerze lokalnym, albo instalacja jest uszkodzona. Możesz zainstalować lub naprawić składnik na komputerze.
Jeśli zdarzenie pochodzi z innego komputera, wraz ze zdarzeniem może być wymagane zapisanie informacji o wyświetlaniu.
Do zdarzenia dołączono następujące informacje:
ACPI
2
Zasób komunikatu jest obecny, ale nie odnaleziono tego komunikatu w tabeli komunikatów
Specyfikacja pc:
Płyta główna: Gigabyte Z790 AORUS ELITE AX
Grafika: Sapphire Pulse Radeon RX 7900 GRE 16GB GDDR6
RAM: Lexar Ares RGB, DDR5, 32 GB, 6400MHz, CL32
Zasilacz: Corsair RM850x 2021 850W
Procesor: Intel Core i7-13700KF, 3.4 GHz, 30 MB, BOX
Nowy monitor podpięty na Display Port, stary na HDMI
AI: Czy próbowałeś użyć innego kabla Display Port lub innego portu Display Port na karcie graficznej?
Tak
AI: Czy masz włączone jakieś ustawienia związane z overclockingiem lub zmienione ustawienia zasilania, które mogą wpływać na stabilność systemu?
Nie
Co zrobiłem:
Odpiąłem nowy monitor i zagrałem pare gier na starym - wszystko śmiga
W dniu kiedy zacząłem używać nowego monitora zaktualizowałem też sterowniki do karty graficznej - cofnąłem do poprzedniej wersji - nie pomogło
Odinstalowałem kompletnie sterowniki, zainstalowałem starą wersje - nie pomogło
Odinstalowałem kompletnie sterowniki, zainstalowałem najnowszą wersje - nie pomogło
Full format wszystkich dysków - nie pomogło
W windowsie ustawione odświeżanie na 165hz, w panelu GPU też
Zmieniałem ustawienia na niższe w Fortnite (stary monitor na ultra po 100fps) - nie pomogło
Raz zanim dostałem kompletnego freeza udało mi sie w menadżerze zadań zauważyć że zużycie CPU skoczyło do 95%, wcześniej zawsze było ~30-35%
Dziennik zdarzeń jedyne co wypluwa to:
Nie można odnaleźć opisu dla identyfikatora zdarzenia 56 ze źródła Application Popup. Albo składnik wywołujący to zdarzenie nie jest zainstalowany na komputerze lokalnym, albo instalacja jest uszkodzona. Możesz zainstalować lub naprawić składnik na komputerze.
Jeśli zdarzenie pochodzi z innego komputera, wraz ze zdarzeniem może być wymagane zapisanie informacji o wyświetlaniu.
Do zdarzenia dołączono następujące informacje:
ACPI
2
Zasób komunikatu jest obecny, ale nie odnaleziono tego komunikatu w tabeli komunikatów
Specyfikacja pc:
Płyta główna: Gigabyte Z790 AORUS ELITE AX
Grafika: Sapphire Pulse Radeon RX 7900 GRE 16GB GDDR6
RAM: Lexar Ares RGB, DDR5, 32 GB, 6400MHz, CL32
Zasilacz: Corsair RM850x 2021 850W
Procesor: Intel Core i7-13700KF, 3.4 GHz, 30 MB, BOX
Nowy monitor podpięty na Display Port, stary na HDMI
AI: Czy próbowałeś użyć innego kabla Display Port lub innego portu Display Port na karcie graficznej?
Tak
AI: Czy masz włączone jakieś ustawienia związane z overclockingiem lub zmienione ustawienia zasilania, które mogą wpływać na stabilność systemu?
Nie