Witam. Mam problem z laptopem ASUS X554L. Po włączeniu laptopa zamiast załadować system, wyrzuca do BIOS-u. Zdaje się, że BIOS nie wykrywa dysku. Wczoraj dwa razy udało mi się odpalić i działało dobrze, lecz dziś nie ma opcji, ciągle włącza BIOS i jakby dysk przestawał nagle działać... Wymieniłem dysk na nowy, co na początku pomogło, chociaż nadal potrafiło wyrzucić do BIOS-u, więc sądzę, że to nie dysk. Czy to może być wina HDD BOARD? Jeden pin był urwany w tym śmiesznym połączeniu, więc gdy go usunąłem, to system zaczął normalnie się ładować do dziś... Może ktoś miał podobny problem - proszę o pomoc.
AI: Jaki typ dysku obecnie używasz w laptopie (HDD czy SSD)?
SSD CRUCIAL BX500 240 GB SATA III
AI: Czy aktualizowałeś BIOS lub zmieniałeś jego ustawienia przed wystąpieniem problemu?
Tak, mam najnowszą wersję.
Dodam jeszcze, że dysk HDD działa dobrze, problem jest tylko na dysku SSD. Wątpię, że ten pin będzie winowajcą, skoro wcześniej było to samo, a czasami system się jednak włącza.
AI: Jaki typ dysku obecnie używasz w laptopie (HDD czy SSD)?
SSD CRUCIAL BX500 240 GB SATA III
AI: Czy aktualizowałeś BIOS lub zmieniałeś jego ustawienia przed wystąpieniem problemu?
Tak, mam najnowszą wersję.
Dodam jeszcze, że dysk HDD działa dobrze, problem jest tylko na dysku SSD. Wątpię, że ten pin będzie winowajcą, skoro wcześniej było to samo, a czasami system się jednak włącza.