logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Unitra Eltra Marta RM-405 - Problem z regulacją zakresu UKF

bartosz2009 20 Sty 2025 11:21 474 4
REKLAMA
  • #1 21401202
    bartosz2009
    Poziom 2  
    Witam. Radiomagnetofon zakupiłem niedawno temu na portalu aukcyjnym za skromne 20 zł, okazał się być przestrojony, lecz nie na cały zakres (pokryło około 87,5-104 MHz), więc postanowiłem poprawić, lecz niestety pogorszyłem sprawę. Gdy trymerem C115 próbuję ustawić górną częstotliwość, to ustawi się, odbiera część stacji poniżej 108, ale gdy stroję cewką L106 dolną częstotliwość, to nie mogę znaleźć Jedynki, która nadaje u mnie na 87,7 MHz. Czasem, jak lekko przestawię trymer, to odbierze, ale wtedy zakres jest do około 98,9, na tej częstotliwości nadaję RMF FM. Nie jestem w stanie ustawić pełnego zakresu, bo coś się przestawia. Próbowałem regulować L103 i C104, które są od wzmocnienia i za dużo nie dają. Regulowane nie śrubokrętem, tylko naostrzonym drewnianym patyczkiem. Co robię źle? Nie jestem profesjonalistą, nie znam się do końca na tym. Będę wdzięczny za wszelką pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 21401205
    damiancz
    Moderator Radia Samochodowe
    Ocena: 1402
    Co ten temat wspólnego z radiami samochodowymi. Przenoszę do Audio Początkujący.
  • REKLAMA
  • #3 21401214
    bartosz2009
    Poziom 2  
    Przepraszam. Przypadkowo pomyliłem działy

Dodano po 4 [godziny] 40 [minuty]:

Znalazłem pewne rozwiązanie, po odlutowaniu jakiegoś rezystora dodanego po drugiej strony płytki (tzn strona druku) udało mi się prawie poprawnie zestroić ten radiomagnetofon. Problemem jest troche słaby odbiór na dolnej części pasma, w wyższej wyśmienicie, łapie nawet Melo radio (99,6MHz), które ciężko jest złapać. Zauważyłem, iż na falach Długich i średnich jest teraz cisza, jednak mi zbytnio to nie przeszkadza, i tak nie słucham.
  • REKLAMA
  • #4 21401848
    MDD
    Poziom 31  
    Ocena: 542
    Trzeba sprawdzić od początku czy radio zostało dobrze przestrojone. Np. Kondensator C-117 75 pF jest czy go nie ma. Jakiegoś rezystora [żart czy co]. Umiesz czyta schemat to pisz jaki R numer na schemacie.
  • #5 21409349
    DIORADIO
    Poziom 32  
    Ocena: 314
    Daj sobie spokój z przestrajaniem, jeżeli bierzesz się za przestrajanie i piszesz że odlutowałeś jakiś rezystor z drugiej strony płytki to swiadczy jakie masz pojęcie o radiotechnice. Wizyta u fachowca na to zaradzi. No i SCHEMAT! Wrzuć schemat to wtedy MOŻE ?
REKLAMA