logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Kia Sportage 2.0 CRDi - pedał sprzęgła wpada w podłogę, co może być przyczyną?

marczakczaj 21 Sty 2025 18:27 1440 9
REKLAMA
  • #1 21403578
    marczakczaj
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam, mam problem z Kia Sportage 2, silnik 2.0 CRDi, pedał sprzęgła wpadł w podłogę, nagle, auto przedtem długo stało nie ruszane. Zajrzałem do wysprzęglika, jest wszędzie sucho, przy pompce sprzęgła delikatnie jest wilgotny ten trzpień, ale co mnie zdziwiło. Łapa sprzęgła, czyli to co naciska wysprzęglik jest moim zdaniem na maksa wciśnięte. W tej chwili mogę tą łapę cofnąć bez problemu ręką razem z wysprzęglikiem i jak puszczę to od razu się cofa, próbowałem nawet breszką wcisnąć tą łapę bardziej, ale nie idzie. Chyba posypało się sprzęgło, jak myślicie? Albo łożysko, no coś się moim zdaniem podziało w skrzyni, odpowietrzanie nic nie daje, próbowałem sprężonym powietrzem podpiętym pod wysprzęglik, to ciśnienie trzyma, ale nie przełamuje tej łapy, dalej na filmiku wszystko pokazałem.

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21403644
    ŁukaszB666
    Poziom 24  
    Ocena: 790
    Łożysko wpadło w docisk.
    Skrzynia do zdjęcia i nowe sprzęgło.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 21408645
    ŁukaszB666
    Poziom 24  
    >>21408423
    Ewidentnie rozleciało się łożysko.

Dodano po 7 [minuty]:

Nowe łożysko sprzęgła z napisem Japparts oraz numerem 308 na białym tle.

Widok kompletnego łożyska.

TAK POWINNO WYGLĄDAĆ.
  • REKLAMA
  • #7 21409091
    ŁukaszB666
    Poziom 24  
    >>21409078
    Cześć która współpracuje z dociskiem jest tloczona z blachy.
    U ciebie się uklepała na płasko.
  • #8 21416930
    marczakczaj
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Nie wierzę w to , dzisiaj złożyłem nowy zestaw sprzęgła z łożyskiem i jest to samo ... Dalej nie mogę wcisnąć sprzęgła jak to mogło chodzić wcześniej a teraz się blokuje nawet na nowym zestawie ? Pompa sprzęgła ? Pedał jest po odpowietrzeniu praktycznie przy podłodze i strasznie miękki ciągle no i oczywiście nie odbija do góry
  • #9 21416978
    masay1
    Poziom 20  
    Ocena: 80
    marczakczaj napisał:
    Pompa sprzęgła ? Pedał jest po odpowietrzeniu praktycznie przy podłodze i strasznie miękki ciągle no i oczywiście nie odbija do góry

dobrze kombinujesz... pompa albo siłownik... nic innego nie wchodzi w rachubę...
    osobiście na pierwszy strzał wymieniłbym siłownik... i odpowietrzył układ...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z pedałem sprzęgła w Kia Sportage 2.0 CRDi, który wpadł w podłogę po długim postoju pojazdu. Po wstępnej diagnostyce, użytkownik zauważył, że wysprzęglik jest suchy, a łapa sprzęgła jest wciśnięta. W odpowiedziach zasugerowano, że przyczyną może być uszkodzone łożysko w docisku sprzęgła, co wymaga zdjęcia skrzyni biegów i wymiany sprzęgła. Po demontażu skrzyni, użytkownik stwierdził, że łożysko wygląda na w porządku, co wzbudziło wątpliwości. Kolejne sugestie dotyczyły pompy sprzęgła oraz siłownika, które mogły być przyczyną problemu. Po wymianie sprzęgła i odpowietrzeniu układu, sprzęgło zaczęło działać lepiej, ale nadal występowały problemy z jego działaniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA