logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Saeco Granaroma SM6580 – nie spienia mleka i woda z tyłu, brak komunikatów

luke119899 23 Sty 2025 17:48 813 1
REKLAMA
  • #1 21406533
    luke119899
    Poziom 10  
    Witam,
    Mam problem z ekspresem Saeco 6580.
    Przestał spieniać mleko, wszystko działa, ale nie spienia mleka ani samego, ani w kawie, i delikatnie po dłuższym użytkowaniu woda na blacie w tylnej części.
    Wymieniłem uszczelki w bloku zaparzającym i palca. Cewki pomierzone, mają po 90 omów, mimo to kupiłem dwie, podmieniałem i bez rezultatów. Nigdzie nie cieknie przy elektrozaworach. Dodam, że używam wody idealnej z filtra odwróconej osmozy, bez kamienia, wężyki i całe drogi wodne czyściutkie. Mleko zaciąga z butelki. Żadnych komunikatów nie ma, był przywracany do ustawień fabrycznych.
    Proszę o pomoc.

Tabliczka znamionowa ekspresu do kawy Saeco SM6580
  • REKLAMA
  • #2 21927979
    mefistofilos
    Poziom 28  
    Ocena: 87
    Odgrzeję kotleta i dodam od siebie po kilkudniowej walce, może komuś się przyda.

Cewki są sterowane PWM. Na płycie przy złączu od cewek znajdują się MOSFET-y N, sztuk 4, dla każdego zaworu z osobna. Wszystkie do wymiany w pierwszej kolejności.
    Druga sprawa, rozbiórka elektrozaworów i zamiana czopów z uszczelką.

1 to zawór pary
    2 discharge
    3 woda
    4 powietrze

1 należy przełożyć do 2 i złożyć z powrotem.

Powodem, dla którego puszcza samą parę, a nie mleko, jest wypalona guma w czopie. Działa pięknie z wodą, ale już z parą nie chce. Dlatego zamiast kupować cały blok elektrozaworów za 500 zł, ściągamy cewki, rozbieramy zawory i zamieniamy miejscami czopy. Po tym zabiegu pieni mleko od początku do końca.

Zrzut ekranu Scribd z ilustracją bloku czterech elektrozaworów oznaczonych EV1–EV4
REKLAMA