logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi A5 2.0 TDI - opóźniona reakcja przy ruszaniu, co może być przyczyną?

bartoszblasz1994 23 Sty 2025 20:05 1143 6
REKLAMA
  • #1 21406775
    bartoszblasz1994
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam, posiadam A5 2.0 Tdi, 200k przejechane, czasami gdy ruszam z miejsca i gdy puszczam hamulec by szybko nacisnąć pedału gazu auto wchodzi na obroty ale nie rusza, dopiero gdy puszcze gaz i obroty spadną to skrzynia złapie i auto rusza. Zdarza się to czasami najczęściej przy ruszaniu pod lekko wzniesienie plus koła są skręcone. Gdy ruszam normnie i po wrzuceniu D lub puszczeniu hamulca i poczekaniu około 1-2 sekundy, auto zaczyna sobie normalnie pełzać. Co może być tego przyczyną, odwiedziłem juz mechanika który zajmuje się takimi skrzyniami i po sprawdzeniu powiedział, że ze skrzynia jest wszystko ok, że to coś innego. Mieliście podobny problem?
    AI: Czy możesz podać, jaki typ skrzyni biegów ma Twój samochód (automatyczna czy manualna)?
    Automatyczna
    AI: Czy w ostatnim czasie były przeprowadzane jakieś naprawy lub zmiany w samochodzie, które mogłyby mieć wpływ na ten problem?
    Brak

Dodano po 3 [minuty]:

Dodam, że auto z 2015 roku, skrzynia Multitronic, po wymianie oleju w skrzyni.
  • REKLAMA
  • #2 21406825
    sapera13
    Poziom 12  
    Ocena: 30
    Zobacz to poczytaj i daj znać
    Załączniki:
    • SSP392_Audi_A5.pdf (3.6 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 21406933
    bartoszblasz1994
    Poziom 2  
    Dzięki za tę instrukcję, przeglądałem 2 razy, ale nic nie znalazłem, co by mogło mnie nakierować na mój problem.
  • REKLAMA
  • #4 21406950
    sapera13
    Poziom 12  
    Ja stawiam na ponowną adaptację. Bo te skrzynie się uczą cały czas. Zadzwoń mi jutro, to Ci wytłumaczę więcej, co i jak. Pozdrawiam
  • #5 21406956
    bartoszblasz1994
    Poziom 2  
    Dzięki za pomoc, napewno jutro się odezwę ;)
  • #6 21406975
    sapera13
    Poziom 12  
    Zobacz to i poczytaj . Daj znać
    Załączniki:
    • SSP228_Bezstopniowa automatyczna skrzynia biegów multitronic® 01J.pdf (6.24 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 21561955
    smiley75
    Poziom 9  
    Udało się rozwiązać problem?

Podsumowanie tematu

✨ Właściciel Audi A5 2.0 TDI z automatyczną skrzynią Multitronic zgłasza problem z opóźnioną reakcją przy ruszaniu, szczególnie na lekkim wzniesieniu i przy skręconych kołach. Auto wchodzi na wysokie obroty po puszczeniu hamulca, ale nie rusza od razu, dopiero po zmniejszeniu obrotów skrzynia zaczyna działać prawidłowo. Mechanik potwierdził, że skrzynia jest sprawna, sugerując inną przyczynę. W dyskusji pojawiła się sugestia, że problem może wynikać z konieczności ponownej adaptacji skrzyni, która stale się uczy. Autor nie zgłosił innych napraw ani modyfikacji, a problem występuje sporadycznie. Wymiana oleju w skrzyni została wykonana, ale nie rozwiązała problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA