logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak połączeń przychodzących po przeniesieniu numeru, MSISDN SWAP?

radioifonia 24 Sty 2025 14:36 591 5
REKLAMA
  • #1 21407737
    radioifonia
    Poziom 8  
    Hej, nie wiem czy ktoś pomoże, ale pozwólcie, że pokrótce opowiem w czym rzecz: posiadam kartę SIM zarejestrowaną ok. 10 lat temu u operatora. W międzyczasie trzy razy zmieniłem dostawcę, obecnie jestem w Lyca Mobile. Niestety, po przeniesieniu numeru mogę korzystać z internetu mobilnego i wykonywać połączenia, ale nikt nie może się dodzwonić do mnie gdyż słyszy w słuchawce "nie ma takiego numeru". Zespół techniczny Lyca przeprowadził analizę i napisał, że mój pierwszy operator do którego była przypisana karta sim skończył biznes i muszę zrobić MSISDN SWAP, nie mam pojęcia o co chodzi i co to oznacza... Miał ktoś podobny problem? Lyca zaoferowała wysłanie kolejnej karty sim, ale czy to nie będzie to samo, bo już teraz mam w telefonie ich kartę sim z moim numerem, który przestał działać dla połączeń przychodzących... Telefon Samsung Galaxy s10 w użyciu 2 karty, druga karta działa bez zarzutu. Próbowałem zmienić karty miejscami, zresetować ustawienia itd, ale problem ciągle pozostaje...
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21407781
    radioifonia
    Poziom 8  
    Gdyż pierwotny operator zakończył biznes, więc nie ma do kogo napisać. Moja karta SIM pokazuje operatora (Lyca) i ja mogę ze swojej strony nawiązywać połączenia czy korzystać z mobilnego internetu, ale nikt nie może się dodzwonić do mnie, gdyż 'nie ma takiego numeru'. Z tego, co rozumiem (nie znam się), numer jest przypisany do operatora i nawet przy przeniesieniu numeru operator dzwoniącej osoby sprawdza, czy numer jest aktywny przed nawiązaniem połączenia, tak to rozumiem... Pytałem w Lyca, co to oznacza ten MSISDN SWAP i jak go dokonać, ale odpowiedzieli, że mogą jedynie zaoferować nową kartę SIM (duplikat).
  • REKLAMA
  • #4 21407825
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2082
    Sprawdzałeś tą kartę w innym telefonie, jest tak samo?
  • REKLAMA
  • #5 21407837
    radioifonia
    Poziom 8  
    Tak i jest dokładnie to samo. Ja mogę wszystko: nawiązywać połączenia, korzystać z internetu itd., ale ktokolwiek próbuje zadzwonić do mnie, słyszy "nie ma takiego numeru"... Najlepsze jest to, że jak ja dzwonię, to mój numer się normalnie wyświetla na telefonie odbiorcy...
  • #6 21408618
    staś pytalski
    Poziom 41  
    Ocena: 1429
    Pytałem jaki operator był pierwotnie, a Ty mi odpowiadasz że zwinął interes...
    Ja bym spróbował przenieść z Lyca do kogoś "normalnego".
REKLAMA