logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ESAM 3000.B EX:1 – migające czerwone LED, bezzasadny błąd przy kompresji wsadu

ilmenauer 25 Sty 2025 10:49 195 1
REKLAMA
  • #1 21408858
    ilmenauer
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Witam,
    mój ekspres do kawy zgłasza nieuzasadniony błąd, ale po kolei:
    Maszyna włącza się prawidłowo i przepłukuje gorącą wodą, to oznacza, że grzałka jest OK.
    Młynek mieli i podaje zmieloną kawę, wszystko pięknie widać przez otwór do nasypywania zmielonej kawy.
    Następnie winda jedzie na górę i kompresuje wsad. Czujnik, czy raczej switch (normalnie zwarty), działa prawidłowo. W szczytowym momencie na rozłączniku pojawia się 5 V, czyli zostaje rozwarty ruchem tłoka.
    Ale UWAGA, właśnie w tym momencie następuje błąd: zaczynają migać dwie czerwone LED, druga i trzecia, licząc od lewej.
    Teraz biorę instrukcję do ręki, polską, angielską i niemiecką. Każda mówi co innego!!! Formatowanie tabelki się ewidentnie rozjechało przy tłumaczeniu tego dokumentu.
    Niezależnie od interpretacji instrukcji sprawdziłem wszystkie warianty i komponenty, zrobiłem kalibrację windy, odkamienianie.
    Nie pomaga kompletnie nic. LED przestają migać po chwili.
    I jeszcze jeden szczegół: po krótkim naciśnięciu przycisku płukania zaparzacz zaczął jeździć w pełnym cyklu bez jakiejkolwiek innej aktywności, jak mielenie czy płukanie. Wyłączyłem ten taniec obłędu przyciskiem po 10 minutach.
    Ratunku, od tygodnia piję kawę tylko w biurze, przy tym nie najlepszej jakości.
  • REKLAMA
  • #2 21426233
    ilmenauer
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Update!
    Ponieważ nie miałem chęci szukać programatora, wsadu itp., to kupiłem nową płytkę sterownika.
    Zgodnie z instrukcją przeprowadziłem inicjalizację...
    a błąd pozostał.
    Jak poprzednio, w trybie testowym wszystkie komponenty działają sprawnie.

==============
    Problem rozwiązany!
    Czujnik Halla obok silnika był uszkodzony. Nie sposób tego wykryć bez pomiaru podczas pracy. Żadna autodiagnostyka czy kody nie wskazują na tę usterkę.
    Może komuś ta wiedza uratuje życie, bo co to za życie bez porannej kawy.
REKLAMA