logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z immobilizerem M43 Meta System - mazda cx3 i czerwona kontrolka

Andi146 25 Sty 2025 14:04 2772 3
REKLAMA
  • #1 21409109
    Andi146
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    Dzień wszystkim,
    Spotkało mnie ciekawe zjawisko w immobilizerze M43 Meta System - autko Mazda CX-3.
    Mianowicie pojawiły się problemy z odpalaniem auta, pomimo wymiany baterii w tzw. pilocie osobistym, czyli breloczku z migającym co 3 sekundy czerwonym impulsem (załączam zdjęcie), nie można było odpalić zapłonu. Świecił się kluczyk zielony od pilota auta, ale migała co chwilę blokada najprawdopodobniej zapłonu.
    Wciąż po wymianie baterii w obu pilotach immobilisera i zastosowaniu procedury po wymianie baterii (20 sekund) itd., auto nie chciało się odpalać.
    Ostatecznie wg instrukcji immobilisera M43, włożyłem kluczyk elektroniczny (jest na zdjęciu obok kółeczka pilota immobilisera) w gniazdo serwisowe - odpuściło, zapaliłem, chociaż wciąż świeciła blokada na wyświetlaczu Mazdy (załączam zdjęcie).

Od samego początku, oraz po rozbrojeniu kluczykiem elektronicznym, wciąż na wyświetlaczu auta świeci się czerwona blokada i miga co chwilę, chociaż auto można prawie regularnie uruchomić (pojawiają się i problemy z odpalaniem od czasu do czasu).

Zauważyłem, iż tzw. panel immobilisera z diodą, który jest zainstalowany koło lusterka (na zdjęciu z otwartą pokrywą), w ogóle nie miga i nic nie daje wkładanie elektronicznego kluczyka na 1 sekundę i znowu, po prostu widać, że jest nieaktywny.

Prośba o poradę,
    Czy to oznacza, że trzeba wymienić panel z diodą, czy coś innego jest, że kontrolka blokady na wyświetlaczu auta wciąż miga i może się pojawiać problem.
    Generalnie nie widzę żadnej różnicy, czy włożę kluczyk, i znowu auto prawie cały czas się normalnie odpala, chociaż kontrolka nie ustępuje.
    Zbliżenie na kluczyk samochodowy i brelok immobilizera na czarnym tle.

Oba piloty immobilisera w kształcie kółeczka są aktywne i migają regularnie na czerwono.

Prośba o info i poradę

Dziękuję

Obrotomierz w samochodzie z czerwoną migającą ikoną blokady.
    Panel immobilisera z otwartą pokrywą w samochodzie.
  • REKLAMA
  • #2 21410298
    CameR

Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
    Ocena: 3266
    Sprawdź na testerze fabryczny pilot-kluczyk samochodu. Kontrolka "immo" na liczniku nie ma nic wspólnego z dodatkowym immobilizerem Meta M43.
    ... chociaż jeżeli instalator, jednym z przekaźników "odcięcia", odciął np. zasilanie modułu fabrycznego immo lub sygnał z anteny transpondera kluczyka, to mogą się dziać takie cuda...

Ja bym zdemontował na czas naprawy samochodu dodatkowy immobilizer Meta z wszystkimi jego "odcięciami", przywrócił instalację samochodu do stanu fabrycznego i wtedy testował samochód.

Będzie łatwiej, szybciej a przez to "taniej".
    Konto firmowe:
    ABC KOM
    Barcelońska 77, Katowice, 40-683 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.auto-alarm.com.pl
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21410315
    Andi146
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    Dzięki, ten immobilizer był montowany w 2017 i niegdy nie było problemu aż do tego roku i tego wydarzenia, gdzie kontrolka immo cały czas błyska na wyświetlaczu.
    Co dziwne że panel LED nie miga...

Dodano po 2 [godziny] 52 [minuty]:

Wg instrukcji obsługi- lampka immo (fabryczna ochrona przed kradzieżą) , włącza się jeśli jest zapłon na "on"i dalej gaśnie, u mnie bez włączenia zapłonu miga co chwilę ta lampka immo na czerwono.

Tekst instrukcji obsługi dotyczący lampki kontrolnej immobilizera.
  • Pomocny post
    #4 21410802
    CameR

Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
    Ocena: 3266
    Andi146 napisał:
    fabryczna ochrona przed kradzieżą

Podłącz diagnoskop i odczytaj ewentualne błędy.
    Sprawdź, czy diagnoskop "widzi kluczyk" ?
    Konto firmowe:
    ABC KOM
    Barcelońska 77, Katowice, 40-683 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.auto-alarm.com.pl
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA