logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

iPhone SE 3 nie skanuje sensorów Freestyle Libre 2, NFC działa poprawnie

pgardynik 30 Sty 2025 22:17 750 4
REKLAMA
  • #1 21417783
    pgardynik
    Poziom 2  
    Witam i od razu proszę o pomoc. Może ktoś spotkał się z takim problemem.

Korzystam z sensorów pomiaru cukru Freestyle Libre 2, które sczytuję na telefonie iPhone SE 3. generacji. Dwa dni temu mój telefon stracił kontakt z sensorem, a konkretnie przestał go skanować. Sądziłem, że to problem z NFC, ale po wizycie w sklepie, gdzie zapłaciłem telefonem, i w serwisie Apple okazało się, że sygnał z NFC działa. Nie jest to też problem z sensorem, bo na starym telefonie (SE 2. generacji), po zainstalowaniu aplikacji, udało się sczytać sensor bez większych problemów. Kolejnego (nowego) sensora mój telefon również nie skanuje, ale stary telefon już go "widzi". Wersja oprogramowania na obu telefonach jest ta sama 18.3.

Aktualizowałem oprogramowanie, resetowałem ustawienia sieciowe, przeinstalowałem aplikację do sczytywania, a nawet odtwarzałem telefon z pozycji komputera i nic. Apple Pay działa bez zarzutu, ale sensora mi nie czyta. Czy to możliwe, żeby NFC działało wybiórczo tylko na pewne urządzenia, a jeśli tak, to czy ktoś zna sposób, jak to naprawić. W serwisie nie potrafili mi niestety pomóc, choć przyznam, że się starali. A może to w jakiś sposób wina sensora?

Z góry dzięki za jakieś podpowiedzi.
    AI: Czy próbowałeś użyć innej aplikacji do sczytywania sensorów Freestyle Libre 2 lub ponownie zainstalować tę samą aplikację?
    Tak.
    AI: Czy pojawiają się jakieś komunikaty o błędach lub specyficzne zachowania, gdy próbujesz zeskanować sensor?
    Tak, pojawia się standardowy komunikat o błędzie, który zgodnie z informacjami na stronie producenta oznacza, że nie nawiązano połączenia z sensorem.
  • REKLAMA
  • #2 21419604
    bert_studionapraw
    Specjalista - Apple
    Ocena: 266
    Halo, cześć.
    Usuń urządzenie z twojej listy w telefonie (opcja "zapomnij urządzenie") i sparuj raz jeszcze z FL2. Zawsze pomaga :-)
  • REKLAMA
  • #3 21419726
    pgardynik
    Poziom 2  
    >>21419604 Dzięki
  • REKLAMA
  • #4 21638476
    miaskomalgorzata5
    Poziom 1  
    Dzień dobry. Szukam pomocy dla córki z cukrzycą 1. Nie radzimy sobie. Córka ma pompę Omnipod Dash z pętlą. Do tej pory używała sensora Dexcom, ale nie działa prawidłowo i zdecydowała się na FreeStyle Libre 2. Zainstalowany już nowy sensor, ale pojawia się komunikat na iPhone 13: Telefon nie obsługuje NFC. Twój telefon lub aplikacja nie obsługuje komunikacji być, która jest wymagana do sparowania komunikacji z sensorem Libre 2. Prośba o pomoc. Nie potrafimy tego rozwiązać. NFC jest załączone. Jak to rozwiązać?
  • #5 21639249
    bert_studionapraw
    Specjalista - Apple
    Ocena: 266
    Dzień dobry,

zacznijmy więc od początku. Udowodnijmy sobie, że telefon ma sprawny obwód NFC.
    W tym celu proszę o wyjęcie telefonu z etui i przygotowanie karty bankowej, zbliżeniowej. Cała rzecz polega na tym, by zmusić telefon do wygenerowania i wysłania na swoje "zewnątrz" pytania ""HALLO" i przełączenia się w tryb nasłuchiwania odpowiedzi. Oczekiwaną odpowiedzią będzie dźwięk "Puk-Puk" z głośnika telefonu. Będzie dość cichy... tak cichy jak ustawiona głośność powiadomień i alertów (nienachalny). Oznaczać to będzie, że funkcja NFC działa prawidłowo a źródła problemu będziemy szukać w innym miejscu.
    Proszę o odesłanie wyniku tego badania. Instrukcja krok-po-kroku poniżej oraz zdjęcia w załączonym pliku:

1. znajdź i uruchom apkę "SKRÓTY"
    2. w dolnej części ekranu wybierz "AUTOMATYZACJA" zaznaczoną strzałką
    3. dodaj nową automatyzację (znak " + " zaznaczony strzałką)
    4. znajdź na liście pozycję "NFC" zaznaczoną strzałką
    5. uruchom pozycję "SKANUJ"
    6. przyłóż górną krawędź do karty (w miejscu oznaczonym znakiem NFC). Niebieskie koło z ikoną telefonu zamieni się na znak " V " kiedy odpowiedź z karty nadejdzie. Dodatkowo, telefon oznajmi to dźwiękiem Puk-Puk.
    Załączniki:
    • jak sprawdzić NFC w iPhone.pdf (14.31 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA