logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Xiaomi L55m5 - Zwarcie taśmy T-con, obraz wrócił, ale są 2 paski. Co dalej?

pawek234 06 Lut 2025 06:33 366 4
REKLAMA
  • #1 21426857
    pawek234
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam, problem z TV Xiaomi L55M5.
    Brak obrazu, po sprawdzeniu taśm do T-con jedna robi zwarcie. Zakleiłem 13 pinów od lewej strony, obraz powrócił, ale mam 2 paski i nie wiem, gdzie szukać, może ktoś pomoże?
    Telewizor Xiaomi L55M5 na podłodze z widocznymi dwoma pionowymi paskami na ekranie.
    AI: Czy możesz opisać, gdzie dokładnie znajdują się te dwa paski na ekranie i jak wyglądają?
    Środek ekranu.
    AI: Czy przed pojawieniem się problemu z obrazem były wykonywane jakieś inne naprawy lub zmiany w telewizorze?
    Nie.
  • REKLAMA
  • #2 21426867
    XTeRX
    Poziom 20  
    Ocena: 92
    Skoro masz zwarcie w matrycy to coś je powoduję i o to efekt dlaczego je masz widoczny na zdjęciu. Zaklejanie pinów nie naprawia matrycy a jedynie przedłuża żywot z możliwym defektem obrazu i to zależy już jakie zwarcie się zrobiło. Jedynie możesz próbować metodą prób i błędów zakleić jedynie te piny które faktycznie powodują zwarcie aby jak najbardziej zmniejszyć ten defekt ale to nic nikt nie obiecuje że się polepszy widok
  • REKLAMA
  • #3 21426869
    pawek234
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    No właśnie. Z tyłu TV na dole nigdzie nie zawierało na kondensatorach, np. T-con był też podmieniony. Ściągać ekran i tam szukać?
  • REKLAMA
  • #4 21426879
    XTeRX
    Poziom 20  
    Ocena: 92
    To Ci nic nie da, a zwarcie jest w szkle a nie w elektronice w uszach matrycy. Trzeba z tym żyć i kupić nowy TV za nie długo bo to kwestia czasu aż się bardziej pogorszy
  • #5 21426884
    ŁukaszB666
    Poziom 24  
    Ocena: 790
    >>21426869
    Nie naprawiasz tego.
    Pozostaje przyzwyczaić się do pasków które powodują zwarcie.
    Albo kupić drugi z uszkodzonym Tconem i z dwóch zrobić będę.
    Ewentualnie kupić nowy Tv.
REKLAMA