logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Działanie hamulca silnikowego (dekompresyjny) w Iveco Trakker 2014 Cursor 13 na CR

hubertstasiuk13 07 Lut 2025 06:58 369 2
REKLAMA
  • #1 21428350
    hubertstasiuk13
    Poziom 6  
    Witam. Może ktoś posiada wiedzę na temat hamulca silnikowego (dekompresyjnego) w IVECO, a dokładniej Iveco Trakker z 2014 r. Cursor 13 na CR. Chodzi mi o dokładniejszą zasadę działania siłowników na głowicy i dlaczego są podpięte pod szynę paliwową. Problem jest z porannym uruchomieniem silnika, cały układ paliwowy sprawdzony, włącznie z kompresją i ustawieniem rozrządu, pozostało jeszcze sprawdzić hamulec dekompresyjny.

AI: Czy możesz opisać, jakie konkretnie problemy lub objawy zauważyłeś w działaniu hamulca silnikowego?
    Mam problem z porannym rozruchem silnika.
    AI: Czy przeprowadziłeś już jakieś kroki diagnostyczne lub obserwacje, które mogłyby pomóc w zrozumieniu problemu?
    Ustawienie rozrządu sprawdzone, kompresja sprawdzona, wtryski i pompa sprawdzone, układ paliwowy ze zbiornika do pompy sprawdzony.
  • REKLAMA
  • #2 21428357
    shegipl
    Poziom 26  
    Ocena: 1138
    Niech mnie ktoś poprawi jesli się mylę.
    W trakcie działania tego ustrojstwa zamyka zawory wydechu (krzywka przestaje je otwierać) i jednocześnie odłącza wtryski.
  • #3 21433354
    hubertstasiuk13
    Poziom 6  
    To tak, że otwiera zawory wydechowe. Ale czym są sterowane te siłowniki, bo podpięte są pod listwę paliwową?
REKLAMA