logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak przenieść domenę i pocztę na nowy hosting bez utraty danych?

nazaspie 09 Feb 2025 14:22 936 9
ADVERTISEMENT
  • #1 21431838
    nazaspie
    Level 17  
    Help: 26
    Rate: 37
    Jak przenieść domenę na inny hosting?
    Pytanie z pozoru banalne - ale trzeba to chyba zrobić w odpowiedniej kolejności.
    Moja pierwsza domena z kilkoma skrzynkami (adresami) pocztowymi na pierwszym hostingu. Hosting niemiłosiernie podrożał i muszę przenieść domenę.
    Domena była nowa i nowe były skrzynki na nowym hostingu.
    Teraz w tych skrzynkach są wiadomości i chcę je zachować przy przenosinach.
    Na nowym hostingu, w każdej chwili, mogę kupić konto. Przyjmijmy - że już mam.
    I co dalej?
    Czy da się przypiąć działającą domenę na nowym hostingu?
    Czy trzeba najpierw ją usunąć z dotychczasowego hostingu?
    Nie stracę poczty, wiadomości w skrzynkach?
    Konto na dotychczasowym hostingu opłacone jest do 25 lutego.

Proszę o wskazówki jak to po kolei zrobić.
  • ADVERTISEMENT
  • Helpful post
    #2 21432828
    Damian_Max
    Level 21  
    Help: 40
    Rate: 96
    Pare razy robiłem coś takiego hobbystycznie. Nie wiem jaką masz dokładnie wiedze, oraz co konkretnie chcesz przenieść, wiec na wstępie chciałby wyrównać pojęcia:
    'hosting' — można traktować jak cały czas włączony komputer, na którym są uruchomione różne usługi na różnych portach, komputer ten jest widoczny z internetu pod konkretnym adresem IP; np: 95.101.176.102, oraz jest to maszyna współdzielona pomiędzy wieloma użytkownikami.
    'domena' — to adres/nazwa; np: elektroda.pl, która rozwijana jest do adresu IP (95.101.176.102)
    Aby poznać adres IP jakiejś domeny, możesz wpisać:
    $ ping elektroda.pl
    PING 95.101.176.102 (95.101.176.102): 56 data bytes
    64 bytes from 95.101.176.102: icmp_seq=0 ttl=51 time=34.319 ms

Hosting i domena to dwie różne rzeczy i z powodzeniem można je mieć od różnych dostawców.
    'usługa' — to na przykład serwis wystawiony na porcie 80/443 do obsługi strony internetowej, jak również usługa poczty email wystawiona na innym porcie.
    (tyle wstępu, jest tu troche uproszczeń, jeśli to wiedziałeś to zignoruj)

Nie wiem co konkretnie chcesz przenieść, czy całą stronę, czy tylko pocztę, czy robisz to hobbystycznie czy w jakiejś firmie, wiec zakładam że hobbystycznie.

> Czy da się przypiąć działającą domenę na nowym hostingu?
    Tak.

> Czy trzeba najpierw ją usunąć z dotychczasowego hostingu?
    Nie, najpierw musisz przygotować nowy hosting, przepiać domenę i usunać stary hosting (czy tam rozwiązać umowę).

> Nie stracę poczty, wiadomości w skrzynkach?
    To zależy czy je zmigrujesz z aktualnego hostingu do nowego, napewno warto zrobić backup.

> I co dalej? … Proszę o wskazówki jak to po kolei zrobić.
    Na nowym hostingu, zapewne przez interface w przeglądarce, wyklikujesz nową domenę, na przykład elektroda.pl (wydawać by się mogło że to niemożliwe, przecież nie mogą być w internecie dwie takie same domeny), wszystko przechodzi i na nowym hostingu masz nową domenę o nazwie elektroda.pl. Jak w przeglądarce wbijesz adres elektroda.pl, to okazuje się że wchodzi cały czas ta stara i to jest poprawne. Dzieje się tak, ponieważ cały czas domena elektroda.pl rozwiązywana jest na adres IP: 95.101.176.102. Dla testu, na swoim komputerze możesz dodać wpis w pliku /etc/hosts, gdzie dla adresy elektroda.pl ustawisz inny adres IP, ten który jest podany w admin-interface nowego hostingu (detale znajdziesz na wikipedii). Po takiej podmiance, jak wbijesz w przeglądarce domenę elektroda.pl, to Twój tego użyje i pod adresem elektroda.pl ujrzysz inną stronę, tą z nowego hostingu (prawdopodobnie jakiś szablon pustej strony) → będziesz to widział tylko ty.
    By ta zmiana zaszła trwale, to musisz zaktualizować wpis w swojej domenie.

Więc tak jak widzisz, na spokojnie możesz na nowym hostingu postawić tą sama domenę, przegrać tam wszystkie pliki, jeśli sama strona ma bazę danych to ją też możesz tam skopiować. Jak będziesz chciał potwierdzić czy działa poprawnie, to możesz to sprawdzić plikiem /etc/hosts.

Co do poczty email, to uważam że dróg migracji jest kilka, myślę że znajdziesz w panelu admina opcje do eksportu poczty email i na nowym hostingu będziesz mógł ją zaimportować, tak po prostu. Potwierdzisz to przez zmianę /etc/hosts.
    Ja mam jedno konto email, więc migrację przeprowadziłem tak: ściągłem klienta poczty internetowej (thunderbird), skonfigurowałem aktualną skrzynkę (starą), ściągłem całą pocztę, następnie przepiąłem adres w /ect/hosts, następnie uruchomiłem program pocztowy, zalogowałem się i wgrałem pocztę mechanizmem imap na nowy hosting. Tylko że ja miałem jeden adres pocztowy do przeniesienia (mam jeden adres, bo używam funkcji catch-all, czyli wszystkie adresy email trafiają na jedno konto, dla hobbysty działa).

Napisz, czy do migracji masz tylko pocztę email, czy też stronę www, czy masz tam jakieś bazy danych. Jeśli poczta email jest tylko Twoja, to możesz rozważyć przejście na jedno konto + funkcja catch-all (dodam że z jednego konta email, będizesz mógł wysyłać mile z różnych adresów).

Wszystko to piszę z mojego, hobbystycznego punktu widzenia.
  • #3 21432841
    nazaspie
    Level 17  
    Dziękuję za odzew - tak obszerny.
    Mam konto na hostingu A,
    mam na nim domenę
    i mam na nim kilka skrzynek poczty - a w tych skrzynkach jakieś wiadomości. Może kilkadziesiąt.
    I to muszę przenieść na hosting B.
    Kiedyś kupiłem domenę u dostawcy C, konto na hostingu A, na intuicję przypiąłem domenę do hostingu i pozakładałem nowe skrzynki pocztowe. Jakoś się udało bo chyba było dość łatwe.
    Do obsługi poczty mam to https://hs10.linux.pl/afterlogic/
    i Thunderbird
    Teraz muszę to przenieść na hosting B - i nie chciałbym stracić tych wiadomości, które są w skrzynkach.
    Nie pisałem o stronach, bazach danych ani żadnych takich.
  • ADVERTISEMENT
  • Helpful post
    #4 21433409
    Damian_Max
    Level 21  
    Okej, no to tak jak pisałem, nie robiłem migracji całej poczty, tylko ręcznie przeniosłem jedną skrzynkę.

Z ciekawości, wszedłem do direct_Admin hostingu gdzie mam konto i po wejściu w ustawienia domeny, w zakładce bezpieczeństwo wybrałem backup
    Zrzut ekranu panelu zarządzania w DirectAdmin dla hostingu, pokazujący różne opcje konfiguracyjne.
    na następnym ekranie wybrałem 'Utwórz/przywróć ręczną kopię zapasową' (Link):

Zrzut ekranu z panelu DirectAdmin z opcjami tworzenia ręcznych kopii zapasowych.

I przetestowałbym to, ale ta opcja jest dostępna między północą a 6 rano xD.

W każdym razie, spodziewałbym się że taką kopie przywrócisz w nowym hostingu.

I albo te backupy będą kompatybilne albo nie, w każdym razie przetestowałbym to, i później potwierdził logując się na pocztę w nowym hostingu, można to zrobić jeszcze przed przepinaniem domeny.

Jeśli nie, to może da się wyeksportować samą pocztę, i ja zaimportować.
  • #5 21440584
    nazaspie
    Level 17  
    Te hostingi to jak ... mafia taksówkowa :)
    Ktoś ma stronę, strony, poczty ... i nagle hosting mu z grubej rury ...
    Przenosić?, płacić? - a przenosiny mogą kosztować krocie.
    To taki szantaż-terror technologiczno-finansowy.
    Porobiłem porządki w skrzynkach, istotniejsze zapisałem w wordzie albo przesłałem na mową pocztę.
    Nową pocztę, pięć skrzynek, założyłem na gmailu. Ta sama sekwencja sześciu cyfr pozwoliła mi nadać skrzynkom własne nazwy tematyczne bez ograniczenia - czyli nazwa, sekwencja cyfr i małpa. Może pięć by wystarczyło ...?
    Bez własnej domeny można żyć - a więc i bez hostingu.
    Dziękuję ci za odzew, pomoc i uświadomienie w co się pakuję :)
    Pozdrawiam
  • ADVERTISEMENT
  • Helpful post
    #6 21441313
    Damian_Max
    Level 21  
    ""Przenosić?, płacić?"" → heh, co mogę powiedzieć: mam hobbystycznie własną domenę, koszt domeny + hosting to około 400zł/rok. Po co mi to(?) niewiem xD. Nic to szczególnie nie daje, no ale też niczemu to szczególnie nie szkodzi, w każdym razie ma to plusy i minusy. Bawię się w to, chyba tylko dlatego że mogę, taki jak by pokaz sił, przed samym sobą xD.
    Osobiście rozdzieliłem domenę od hostingu:
    - za domenę jest mniej-więcej ta sama cena wszędzie; wiec wybrałem taką firmę, gdzie za przedłużenie domeny jest najniższa cena.
    - rozdzielenie ułatwia też sprawę ze zmiana hostingu, po prostu kupujesz co roku inny hosting, z promocja na rok / dwa lata i po tym czasie go zmieniasz.
    Jeszcze kwestia sprawienia, by zmiana hostingu była łatwa, wiec należy zminimalizować skomplikowanie, np:
    - spróbować sprawić, by strona/wizytówka była statyczna / lub nie wymagała bazy danych,
    - skrzynkę pocztową mieć tylko jedną i używać catch_all / wildcard / przekierowywać wszystkie 'błędne' email na jedną skrzynkę,
    wtedy zmiana hostingu to przegranie plików (czyli backup w jednym miejscu i restore/unzip w drugim), a maile można ściągnąć i wgrać na nowy hosting przez lokalnego klienta pocztowego.

Jest w tym troche zabawy, jak ktoś natrętnie pyta o adres email, a mówisz mu: ugryź-się-w-du**@…" xD. No ale mimo wszystko wszystkie Twoje adresy email, łączy ta sama domena, co dalej narusza prywatność; dlatego kierunek w kilka skrzynek w google/... ma też spory sens, dodać przekierowania / odzyskiwanie i pewnie nie sprawia to wtedy dużego kłopotu. Wszystko zależy jakie ma się pobudki do tego, by mieć swoja domenę.
  • #8 21443461
    nazaspie
    Level 17  
    Miałem kilka lat hosting w linux.pl AB-Com Arkadiusz Bednarczyk.
    Kosztował rocznie od 43 do 49 zet.
    No i nowa faktura przyszła na 747 zet. Trochę mną wstrząsnęła. Napisałem do nich pytanie w trzech słowach.
    - Czy was po...? Odpowiedzieli fakturą na 627 zet.
    Poczytałem w necie, ze to norma bo duzi przejmują małych albo mali garną się do dużych.
    Przez takie cyrki wiarygodność polskich hostingów spada.
    Własna domena to fajna rzecz więc sobie to zorganizowałem i mieściło się to z domena w 110 zet.
    Płatną domenę mam od 13 miesięcy a wcześniej miałem darmowe z egzotycznych krajów: .ml, .tk ...
    Nie jestem kutwą co żałuje kilkudziesięciu złotych więcej, ani prymitywem, któremu wystarczy miska strawy i posłanie. Ale mam ograniczony budżet.
    Znalazłem Hostido.pl i hosting za 60 zet rocznie. Ale też nie wiadomo ile lat utrzymają taką cenę i czy nie skoczy potem w kosmos.
    Chyba wezmę sobie ten hosting i w międzyczasie "przygotuję" się do kolejnych przenosin a po drodze zmniejszę ilość skrzynek do kilku.
    Mam domenę u Aftermarket.pl za 61,44 rocznie - więc razem z hostingiem byłoby to 122 zet rocznie. to niewiele.
    Mam jedną darmową skrzynkę w Protonmail do epuap, IKP, Alab, banku - tych najważniejszych rzeczy, których nie chciałbym powierzać polskiej, darmowej poczcie czy polskim hostingom.
    Strona do przenosin poczty jest ciekawa. Zapewne przenosi ona wiadomości ze skrzynki do skrzynki w oryginale - czyli tak, jakby wysłał je pierwotny nadawca.
    Nasuwa mi się pytanie, czy jak założę pocztę na nowym hostingu to będę mógł przesyłać ważne wiadomości ze skrzynki w danym hostingu na skrzynkę na nowym hostingu? Zapewne bez zachowania oryginalnego nadawcy.
    Czyli z adresu 1(_at_)ab.pl w hostingu A do 1(_at_)ab.pl w hostingu B?
  • ADVERTISEMENT
  • Helpful post
    #9 21443472
    PRL
    Level 41  
    Help: 953
    Rate: 892
    nazaspie wrote:
    czy jak założę pocztę na nowym hostingu to będę mógł przesyłać ważne wiadomości ze skrzynki w danym hostingu na skrzynkę na nowym hostingu?

Tak.
    Helpful post? Buy me a coffee.

Topic summary

✨ Aby przenieść domenę i pocztę na nowy hosting bez utraty danych, należy wykonać kilka kroków. Po pierwsze, ważne jest zrozumienie różnicy między hostingiem a domeną. Hosting to usługa przechowywania danych, natomiast domena to adres, pod którym te dane są dostępne. Użytkownik posiada konto na hostingu A, gdzie ma domenę oraz skrzynki pocztowe z wiadomościami, które chce przenieść na hosting B. Kluczowe jest wykonanie kopii zapasowej poczty, co można zrobić za pomocą opcji backupu w panelu hostingu. Po utworzeniu kopii, można ją przywrócić na nowym hostingu. Użytkownik może również rozważyć eksportowanie wiadomości i ich importowanie na nowym koncie. Ważne jest, aby nie usuwać domeny z dotychczasowego hostingu przed zakończeniem przenosin, aby uniknąć utraty danych. W przypadku problemów z migracją, można skorzystać z narzędzi takich jak imapsync do synchronizacji poczty.
Generated by the language model.
ADVERTISEMENT