logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór TV dla rodziców 65-75 cali do 3000 zł: SHARP 70GP6760E czy inny model?

rafmik 09 Lut 2025 20:33 984 14
REKLAMA
  • #1 21432478
    rafmik
    Poziom 10  
    Ocena: 37
    Szukam TV dla rodziców. Rozmiar 65-75 cali.
    Rodzice oglądają tylko telewizję naziemną + streamingi (Prime Video, Max).

Co wybrać w budżecie do 3000 zł?

Zastanawiam się nad SHARP 70GP6760E - jest fajnie wyceniony, tylko niestety na necie brak testów (żeby mieć jakieś info o czerni, cludingu etc)
  • REKLAMA
  • #2 21432516
    Wojtek M
    Poziom 39  
    Ocena: 1121
    Dlaczego taki wielki (65-75 cali), ani przenieść, ani przywieźć. Wystarczy 50 cali.
  • #3 21432620
    rafmik
    Poziom 10  
    Wojtek M napisał:
    Dlaczego taki wielki (65-75 cali), ani przenieść, ani przywieźć. Wystarczy 50 cali.

Za duża odległość w linii kanapa-Tv.
    Teraz mają 50 cali i jest za mały.
  • REKLAMA
  • #4 21434474
    wybierztvkonsultacje
    Poziom 2  
    >>21432478 Cześć! Są przecież bardzo zbliżone modele na www.wybierz.tv - z autopsji wiem, że te budżetowe modele praktycznie niczym się z roku na rok nie różnią. Myślę, że można sugerować się testem nowszego modelu. https://www.wybierz.tv/testy/sharp-gp6765_ACG
  • #5 21434639
    locoloco
    Poziom 20  
    Ocena: 47
    Bardzo dobry wybór wielkości do tych warunków.
    A potrzeby sam określasz.

Jaka jest odległość od ekranu ?
  • #6 21435054
    rafmik
    Poziom 10  
    locoloco napisał:

Jaka jest odległość od ekranu ?

W zależności gdzie się siedzi to od 260 do 350 cm.
    Dlatego z wielkością celuję, żeby był max obrazu przy tych 260cm. Stosując metodę 4cm odległości na cal przekątnej wychodzi 65 cali TV. I nie wiem, czy 70 nie będzie już za dużo?
  • #7 21435278
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1048
    Dla starszych ludzi wygodniejszy w użyciu jest duży ekran z powodu niedowidzenia. Oglądać wtedy można bez dodatkowych, dedykowanych okularów do patrzenia z średniej odległości. Ważne to jest bo często wynika konieczność przeczytania napisów na ekranie.
    Jeśli chodzi o wybór OTV to najlepiej jest aby ktoś kumaty wybrał rodzicom taki model aby im odpowiadał. Z autopsji wiem, że sprzedawca może wcisnąć to czego ma nadwyżki. Ważne też jest czy rodzice używają aparatów słuchowych bo może wystąpić problem z poziomem dźwięku zróżnicowanym dla nich indywidualnie. Czy używają nagrywania na pendrive wybranych programów itp. Ja zmuszony jestem do posiadania dwóch OTV bo i repertuar żony jak i poziom dźwięku diametralnie się różnią od moich.
    P.S.
    I jeszcze jedna b. ważna sprawa. Zwróć uwagę na pilota. W moim przypadku żona nie potrafi opanować pilota w moim OTV bo jest dla niej zbyt skomplikowany.
  • REKLAMA
  • #8 21435353
    kazikszach
    Poziom 39  
    Ocena: 1100
    Preskaler napisał:
    I jeszcze jedna b. ważna sprawa. Zwróć uwagę na pilota. W moim przypadku żona nie potrafi opanować pilota

Jak najprostszy i największy pilot z dużymi klawiszami, a często są takie, że starsza osoba naciska dwa bo są zbyt małe.
  • #9 21435794
    Preskaler
    Poziom 40  
    kazikszach napisał:
    Preskaler napisał:
    I jeszcze jedna b. ważna sprawa. Zwróć uwagę na pilota. W moim przypadku żona nie potrafi opanować pilota

Jak najprostszy i największy pilot z dużymi klawiszami, a często są takie, że starsza osoba naciska dwa bo są zbyt małe.

Obecnie producenci wprowadzają piloty z kilkoma zaledwie przyciskami a całość obsługi opiera się o strasznie „rozkrzaczone” i wielopoziomowe menu ekranowe co dla osób starszych (i nie tylko) jest nie do opanowania.
  • #10 21436020
    kazikszach
    Poziom 39  
    Preskaler napisał:
    kazikszach napisał:
    Preskaler napisał:

Obecnie producenci wprowadzają piloty z kilkoma zaledwie przyciskami a całość obsługi opiera się o strasznie „rozkrzaczone” i wielopoziomowe menu ekranowe co dla osób starszych (i nie tylko) jest nie do opanowania.

Bardzo dużo ludzi potrzebuje tak na prawdę tylko monitor z głośnikami, bo mają dekodery satelitarne i nie potrzebują tv SMART, ale jest dyktat producentów i tak prostego tv nie kupią.
  • REKLAMA
  • #11 21436723
    rafmik
    Poziom 10  
    kazikszach napisał:

Bardzo dużo ludzi potrzebuje tak na prawdę tylko monitor z głośnikami, bo mają dekodery satelitarne i nie potrzebują tv SMART, ale jest dyktat producentów i tak prostego tv nie kupią.

Nie kupują, bo nie ma ;)

Moi rodzice korzystają z Xiaomi MI Stick 4K.

Dodano po 1 [minuty]:

@Preskaler @kazikszach @Preskaler @wybierztvkonsultacje

A co myślicie o HISENSE 65U6NQ? Podstawowy MiniLed. Mieści się w budżecie, trochę mniejszy od tego Sharpa, ale jakościowo będzie chyba lepiej?
  • #12 21436882
    kazikszach
    Poziom 39  
    O nowym nic nie wiem, bo ja naprawiam już takie po gwarancji i potrafią uszkodzić się matryce w 2,5 letnich tv i to chyba każdej firmy.
  • #13 21437002
    rafmik
    Poziom 10  
    kazikszach napisał:
    potrafią uszkodzić się matryce w 2,5 letnich tv i to chyba każdej firmy.

Hieh, taka teraz jakość wszystkiego. W dodatku wszyscy producenci dają tylko 2 lata gwarancji, czyli ustawowe minimum :( - chyba sami wiedzą jaką mają awaryjność.

Dlatego też odpada zakup droższego TV - szkoda kasy jak padnie chwilę po gwarancji.
  • #14 21437317
    Preskaler
    Poziom 40  
    @rafmik ja nie znam tych nowych produktów i nie wiem jak one będą się zachowywały „w praniu” a jedynie z teorii na podstawie ogólnie dostępnych informacji technicznych. Aktualnie już od wielu lat jestem emerytowanym serwisantem a tu potrzeba być na bieżąco. Może młodsi koledzy coś doradzą?
  • #15 21437787
    locoloco
    Poziom 20  
    Ocena: 47
    Dlatego lepiej brać sprawdzone modele.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje telewizora dla rodziców w rozmiarze 65-75 cali w budżecie do 3000 zł, preferując model SHARP 70GP6760E, ale zauważa brak testów dotyczących jakości obrazu. W dyskusji poruszono kwestie związane z odległością od ekranu (260-350 cm), co wpływa na wybór wielkości telewizora. Użytkownicy podkreślają, że dla starszych osób większy ekran jest korzystniejszy ze względu na problemy ze wzrokiem. Zwracają uwagę na prostotę obsługi, sugerując wybór telewizora z dużym pilotem oraz prostym menu. Pojawiła się także propozycja modelu HISENSE 65U6NQ jako alternatywy, z uwagi na lepszą jakość obrazu. Wskazano na ogólny problem z jakością telewizorów i ich awaryjnością, co skłania do wyboru sprawdzonych modeli.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA