logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Podłączenie LED do włącznika schodowego - czy bezprzewodowy włącznik zadziała?

weendus1 10 Lut 2025 11:43 306 2
REKLAMA
  • #1 21433216
    weendus1
    Poziom 3  
    Witam!
    Mam pewien problem z podłączeniem dodatkowego źródła światła.
    W trakcie wykańczania pomyślałem, aby dodać podświetlane ledy, które będą oświetlać schody. Problem mój polega na tym, iż myślałem, że wystarczy podłączyć się pod włącznik schodowy, aby z niego pobrać prąd. Niestety okazało się, po przestudiowaniu różnych forów, że byłem w błędzie. Z tego, co czytałem i sprawdzałem, to aby włączyć 1 włącznikiem kabel od zasilacza LED-owego, musiałbym ciągnąć do żarówki (podłączonej pod włączniki schodowe).
    Więc wpadłem na kolejne rozwiązanie, aby kupić włącznik bezprzewodowy. Ale tutaj moje pytanie:
    Czy da radę podłączyć ten włącznik pod kable z włącznika schodowego? Tj. przed włącznikiem schodowym zrobiłbym za pomocą WAGO na włącznik i na zasilacz na LED, przed którym byłby ten włącznik schodowy. Potem 2 bezprzewodowy umieściłbym na górze, czy to tak powinno działać?
    Niestety nie mam nigdzie blisko gniazdka, jedynie z 2 strony kolejny włącznik

Instalacja elektryczna z widocznymi przewodami w ścianie.

Widok na dwa włączniki światła na ścianie przy schodach.
    AI: Jaki model bezprzewodowego włącznika planujesz użyć? To pomoże określić, czy jest kompatybilny z Twoim systemem.
    Nie mam modelu
    AI: Czy w obecnym okablowaniu jest dostępny przewód neutralny? To ważne dla podłączenia włącznika bezprzewodowego.
    TAK
  • REKLAMA
  • #2 21433248
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1137
    Z jednej strony piszesz że nie masz skąd wziąć zasilania do ledów, z drugiej chcesz dokładać wyłączniki. Chyba jakiś rysunek poglądowy typu rzut z góry by nie zaszkodził. Ogólnie jeśli znajdziesz gdzieś pełne zasilanie, czyli fazę i zero, możesz sobie dać przy tym odbiornik wyłącznika i z niego iść kablem do lampek.
    Z twojego postu nie wynika czy chcesz dać 2 guziki radiowe jako osobny obwód schodowy, czy też jakoś wrzeźbić jeden w instalacje "drucianą", jak pisałem - rysunek.
    Tu masz mniej więcej opisane i schematy jak wygląda połączenie schodowe https://ardant.pl/blog/wylacznik-schodowy-schemat-instalacja-zasada-dzialania/
  • #3 21533188
    weendus1
    Poziom 3  
    Jedyne rozwiązanie to podłączyć to za pomocą bezprzewodowego włącznika schodowego. Prąd "ukradłem" z puszki włącznika tego, co na zdjęciu, i wszystko działa. Innym rozwiązaniem było prucie ściany aż do żarówki, ale to sporo więcej roboty.
REKLAMA