logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak ustawić rozrząd w Ursus C-360? Koło wałka rozrządu i pompy wtryskowej

matix40 10 Lut 2025 12:45 1020 7
REKLAMA
  • #1 21433308
    matix40
    Poziom 3  
    Ocena: 18
    Sprawdzałem rozrząd w c 360, bo wciąż był problemy z ustawieniem kąta wtrysku, do tego zawory od 2 głowic wciąż uderzały o tłok, rozrząd był robiony niedawno przez kogoś i wierzyć się nie chciało, że jest źle zrobiony, ale w końcu rozebrałem i wyszło na to ze koło od napędu pompy wtryskowej jest przestawione o jeden ząbek zamiast 0 w 0 jest 0 w kropki, ale tez jest jeszcze jedna rzecz koło od wałka rozrządu jest jako jedyne z reszty stare wygląda na jakieś z prl i na nim jest nabity tylko znak 0 nie ma kropek tak jak na trym od pompy wtryskowej jak to jest z tym kiedyś nie nabijali kropek na tych kołach tylko znaki 0? i to 0 zgrywa się z kropkami z koła pośredniego, czyli co koło od wałka rozrządu też jest przestawione o jeden ząbek? Proszę o pomoc jakąś jak to teraz przestawić, aby było dobrze. Potem podeślę zdjęcie.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21433397
    matix40
    Poziom 3  
    >>21433352 ja wiem jak to ustawic tylko ze na starym kole od wałka rozrządu jest tylko znak 0 nabityyy nie ma kropek i teraz jak mam to koło zgrać z kołem pośrednim o to mi tylko chodzi...
  • REKLAMA
  • #4 21433401
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1604
    Może pojedz do składnicy części i porównaj wg wpustu (załóż oba koła na wpust) koło swoje z oryginalnym i nanieś znaki.
  • #5 21433630
    matix40
    Poziom 3  
    >>21433401 dobra już wiem co i jak znaki są na tym starym ale słabo widać bo zęby trochę podjechane są na nim i kropki trochę starte sa ale widac je jest okej. Czyli u mnie rozrząd jest przestawiony w następujący sposób: o jeden ząbek na kole pompy wtryskowej i 1 ząbek na kole od wałka rozrządu. i jak mam teraz to przestawić zdiąc koło pośrednie i obrócić te koła dwa o jeden ząbek i z powrotem załozyć koło pośrednie?
  • #6 21436112
    matix40
    Poziom 3  
    >>21433630 Jakaś podpowiedź pomoc?
  • #7 21436339
    grzeniuw
    Poziom 27  
    Ocena: 171
    No jak napisałeś, bez zdjęcia pośredniego tamtych nie przestawisz. Jeśli masz już podjechane zęby na jednym, to i podobnie jest na współpracującym z nim itd, czyli powstały ponadnormatywne luzy i koła są do wymiany. W sumie komplet, wyłącznie tego samego producenta, najlepiej jak najbardziej 'oryginalne', bo w tanich podróbach nie możesz być pewnym nawet prawidłowości nabicia znaków. Pojedyncze nowe koło nie będzie prawidłowo współpracować z drugim wyrobionym (za chwilę będziesz pytał skąd hałas dochodzący z rozrządu).

Pytanie jeszcze, czy znaki które znalazłeś są oryginalne, czy nabił je sobie jakiś garażowy grzebek. Bo niby dlaczego ktoś źle złożył rozrząd? Te traktory mają tyle lat i zaliczyły po drodze tylu macherów, że można się spodziewać wszystkiego.
  • REKLAMA
  • #8 21437272
    matix40
    Poziom 3  
    Nie nie rozrząd ma bardzo małe luzy musisz dużo sił przyłożyć na koło żeby je ruszyć koła są super spasowane luz odpowiedni. Jutro przyjeżdza mechanik przestawić ten rozrząd i zrobić go jak należy dzięki za pomoc choć jej nie było. pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik miał problemy z ustawieniem rozrządu w ciągniku Ursus C-360, co prowadziło do uderzeń zaworów o tłok. Po rozebraniu silnika odkrył, że koło od pompy wtryskowej jest przestawione o jeden ząbek. Użytkownik zauważył, że na starym kole wałka rozrządu znajduje się tylko znak 0, a nie kropki, co utrudniało synchronizację. Inni uczestnicy dyskusji sugerowali porównanie z oryginalnym kołem oraz zwrócenie uwagi na zużycie zębów. Użytkownik potwierdził, że luzy są minimalne, a mechanik ma przestawić rozrząd.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA