logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak zmodyfikować plik pamięci radia DELPHI CD 30 MP3 w Oplu Corsa?

wroona 11 Lut 2025 08:18 417 4
REKLAMA
  • #1 21434477
    wroona
    Poziom 23  
    Ocena: 63
    Radio z Opla Corsa DELPHI CD 30 MP3
    Mam uszkodzone takie radio, nie działa tuner FM CD gra. Z racji że nie są drogie postanowiłem kupić drugie, skopiować zawartość pamięci i zamienić bez logowania.
    Niestety nie mogę tego zrobić bo biny się znacząco różnią mimo że model radia identyczny. Czy można zmodyfikować plik w kupionym radiu na podstawie oryginału? Jeśli nie proszę o wyliczenie kodu w i wylogowanie go w pliku w kupionym radiu. Dołączam zdjęcie, plik z oryginalnego radia i z kupionego.
    Załączniki:
    • CD30MP3 kupione.bin (4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Oryginał CD30MP3.bin (4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak zmodyfikować plik pamięci radia DELPHI CD 30 MP3 w Oplu Corsa? IMG_20250203_135922.jpg (2.01 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21434580
    JayRo
    Poziom 38  
    Ocena: 935
    Sprawdź ten wsad. W kupionym pin był 5738, teraz wylogowane. W oryginalnym wsadzie, pin prawdopodobnie 9775. Natomiast wystąpiło jakieś przesunięcie w jego wsadzie. Trzeba byłoby zweryfikować czy to uszkodzenie wsadu, czy może błąd odczytu.
    Załączniki:
    • CD30MP3 kupione_wylogowane.bin (4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21435149
    grzesiekw12
    Poziom 22  
    Ocena: 72
    Wsad jest inny niż standardowo, bo corsa jest po lifcie. JayRo czym czytałeś te kody, jakiś kalkulator. Podane przez Ciebie cyferki wydają się być na moje oko prawidłowe. Ja co prawda miałem wcześniej te wsady od kolegi, ale dopiero teraz zachciało mi się rozpracować jak to jest liczone. Wygląda na to że klucz do liczenia jest taki jak w tych starszych radiach czyli XOR adresów z wartościami kolejno 95 3F 4E 6A. We wsadach miejsce kodu wyszukałem po starszej części która ma dać 0, czyli pierwsze wartości muszą być takie same tj 9x 3x 4x 6x. Dlaczego jest to przesunięcie we wsadach to nie wiem, ale pasuje do tego co wydumałem. Na screenach miejsca gdzie wg mnie leży kod
    Zrzut ekranu przedstawiający edytor hex z otwartym plikiem binarnym.
    Zrzut ekranu z programu HxD przedstawiający zawartość pliku binarnego z zakodowanymi danymi.

Na moje oko, to żeby spasować radio trzeba przekopiować jeszcze wartości następujące po zaszyfrowanym kodzie. To są tylko takie moje luźne obserwacje, czekamy na rezultaty.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21435256
    adam white
    Spec od car audio
    Ocena: 311
    JayRo napisał:
    Natomiast wystąpiło jakieś przesunięcie w jego wsadzie. Trzeba byłoby zweryfikować czy to uszkodzenie wsadu, czy może błąd odczytu.

Na tym Forum jest jakaś mania bezpodstawnego sugerowania złego odczytu lub uszkodzenia wsadu. Tu jest wszystko OK.
    Kiedyś, przy podobnym temacie, wyjaśniałem, dlaczego mogą być inne adresy. Nie pamiętam teraz, czy są 3, czy 4 (czy nawet więcej) miejsc zapisu. Dla mnie ważne jest poprawne zidentyfikowanie sekwencji zapisu uwierzytelnienia i oczywiście zachowanie ogólnego obrazu struktury pliku.

Sekwencję z oryginału od adresu #4E4 do #4EB przepisać do nowego radia od adresu #418 do #41F.

Ta porada (właśnie przepisanie sekwencji z 8 adresów) może być traktowana jako uniwersalna dla prawdopodobnie wszystkich CD30 Delphi z tego typu problemem.

OCZYWIŚCIE - TRZEBA TEN WŁAŚCIWY, POCZĄTKOWY, ADRES SEKWENCJI WCZEŚNIEJ ROZPOZNAĆ.
  • #5 21436247
    wroona
    Poziom 23  
    Ocena: 63
    Radio po podmianie bajtów z oryginalnego zadziałało bez żadnego problemu.
    Dziękuje wszystkim za pomoc.
REKLAMA