logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ograniczenie maksymalnej jasności w Action LCS A100 E27 z oprogramowaniem sprzętowym OBK

gehaxelt 11 Lut 2025 23:24 693 2
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 21435727
    gehaxelt
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    Cześć,

Nie mogłem znaleźć odpowiedzi za pomocą wyszukiwania lub w Internecie: Mam jedną z żarówek Action LCS A100 E27 zimna/ciepła i błysnąłem na niej OBK. Diody LED można sterować bezpośrednio za pomocą PWM na dwóch pinach - jak dotąd działa to dobrze.

Moje pytania są następujące:

1) Jak mogę ograniczyć _maksymalny_ prąd / jasność diod LED? Przy 100% jasności żarówki OBK wydają się jaśniejsze (i gorętsze) niż oryginalne żarówki, więc chciałbym ograniczyć maksymalną jasność.

2) Dobrym kompromisem wydaje się być 50%. Czy istnieje sposób na zmapowanie regulacji jasności interfejsu użytkownika [0,100] do przedziału jasności [0,50]?

Dzięki
  • REKLAMA
  • #2 21446030
    turbotechiesystems
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    >>21435727

Próbuję znaleźć odpowiedź na to pytanie, ponieważ mam kilka diod LED, które bardzo się nagrzewają przy 100%, ponieważ nie mają radiatora i przepaliły się. Badałem tę kwestię i wygląda na to, że będzie to możliwe poprzez dodanie polecenia uruchamiania, aby ograniczyć minimalną i maksymalną jasność diod LED. Wygląda na to, że można użyć funkcji korekcji gamma, wydając następujące polecenia w sekcji dziennika aplikacji internetowej. Jeśli zadziałają, możesz dodać je do poleceń startowych.
    led_gammaCtrl cal 1.0 1.0 1.0 ustawi korekcję gamma dla każdego z kanałów RGB w zakresie 1.0-3.0. Przywrócenie ustawień domyślnych za pomocą led_gammaCtrl cal bez wartości.
    led_gammaCtrl brtMinRGB 0.0 default = 0.1 ustawi minimalną jasność dla kanałów RGB. brtMaxRGB powinien ustawić maksymalną.
    led_gammaCtrl brtMinCW 0.0 default = 0.1 ustawi minimalną jasność dla kanału CW. brtMaxCW powinien ustawić maksimum.
    Oto link do informacji, z których to zaczerpnąłem. Nie byłem jeszcze w stanie tego przetestować, ponieważ potrzebuję innego światła, ponieważ ostatnie spaliło się z powodu zbyt wysokiej temperatury. https://www.elektroda.com/rtvforum/find.php?q=led_gammaCtrl
  • Pomocny post
    #3 21487544
    turbotechiesystems
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    >>21446030
    Myślałem, że to zadziała, ale najwyraźniej brtMaxCW nie jest prawidłową podkomendą dla led_gammaCtrl. Jest to do bani, ponieważ można ustawić minimum, ale nie maksimum. Zamierzam dodać zgłoszenie na GitHub, aby sprawdzić, czy opcja max może zostać dodana, ponieważ jest potrzebna. ESPHome ma tę opcję, gdy wymieniłem kontroler BL602 na moich żarówkach na niektóre D1-Mini. Naprawdę byłoby miło, gdyby ktoś mógł przenieść ESPHome do tych zastrzeżonych kontrolerów.
REKLAMA