logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VPN vs RDP: Które rozwiązanie lepsze dla zdalnego administrowania systemami?

nowakheronim 12 Lut 2025 13:46 459 3
REKLAMA
  • #1 21436332
    nowakheronim
    Poziom 1  
    Pracuję zdalnie jako administrator systemów i mam dostęp do firmowych zasobów. Do tej pory korzystałem z VPN, ale zaczynam się zastanawiać nad opcją zdalnego pulpitu. VPN działa dobrze, ale czasami mam problemy z wydajnością, a przy większej liczbie równoczesnych połączeń robi się ciasno. Z kolei bezpieczny pulpit (np. przez RDP) daje pełny dostęp do środowiska w firmie, ale słyszałem, że jest bardziej podatny na ataki. Jakie macie doświadczenia i co polecacie jako bardziej optymalne rozwiązanie?
  • REKLAMA
  • #2 21436355
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1222
    Od zawsze korzystamy u nas z VPN:
    - VPNem wchodzimy na serwer klienta.
    - z serwera pulpit zdalny do docelowego komputera.
  • REKLAMA
  • #3 21436385
    Erbit
    Poziom 39  
    Ocena: 1333
    nowakheronim napisał:
    Z kolei bezpieczny pulpit (np. przez RDP)

Bezpieczny pulpit ? A co to za nowomowa?

Mnie się nigdy nie włamano poprzez RDP bo nie używam i nie zamierzam używać.

nowakheronim napisał:
    RDP daje pełny dostęp do środowiska w firmie,

Podobnie jak VPN + VNC.
  • #4 21439172
    parkpixel1
    Poziom 2  
    To zależy od przypadku i od tego, jak wygląda twoja infrastruktura. VPN dobrze się sprawdza, jeśli potrzebujesz dostępu do kilku zasobów, jak repozytoria, serwery czy aplikacje webowe. Problem zaczyna się, kiedy sieć jest przeciążona albo firma nie ma dedykowanego VPN-a z load balancingiem – wtedy możesz mieć lagi.

Bezpieczny pulpit (np. RDP przez tunel VPN lub RD Gateway) ma tę przewagę, że pracujesz bezpośrednio na maszynie w firmie i nie musisz przenosić plików przez internet, co zmniejsza ryzyko wycieku. Jest jednak kilka kwestii do przemyślenia – przede wszystkim zabezpieczenie dostępu (MFA, ograniczenie adresów IP, szyfrowanie). Jeśli firma ma odpowiednią infrastrukturę, to RDP może być wygodniejszy.

Jeśli szukasz gotowego rozwiązania, które łączy VPN i bezpieczny pulpit w jednym, to sprawdź https://itsky.cloud/cart/bezpieczny-pulpit-ai/ – masz tam szyfrowane połączenie i dostęp do firmowych zasobów w jednym systemie.
REKLAMA