logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór komputera do 4500 zł: HP ProOne 440 G9 AiO czy MSI Thin A15 czy jeszcze coś innego

akgeodezja2020 17 Lut 2025 10:16 306 2
REKLAMA
  • #1 21443071
    akgeodezja2020
    Poziom 2  
    Dzień dobry,
    Prośba o pomoc w wyborze nowego komputera do pracy zdalnej z domu dla inżyniera w cenie do 4500 zł. To znaczy, byłbym skłonny zapłacić do 4500 zł za All in One lub do 4000 zł za laptopa. Laptopy uważam za mniej ergonomiczny sprzęt, zwłaszcza jeśli pracuje się na komputerze, mając jednocześnie na biurku otwarty podręcznik. Ze względu na brak miejsca waham się między AIO a laptopem, jeśli potrzebna jednak będzie karta dedykowana grafiki. Komputer używany do pracy w wielu programach jednocześnie: Office, QGIS, oprogramowanie fotogrametryczne i do przetwarzania chmur punktów, jak Pix4D, przetwarzanie obrazów, programowanie w Pythonie oraz do przeglądania internetu – lubię mieć otwartych wiele kart jednocześnie. Bardzo zależy mi na szybkiej pracy, żeby się nie mulił. Na komputerze nie będę grał. Wygodniejsze wydają mi się All in One z uwagi na brak wbudowanej klawiatury, co uważam za duży minus laptopów. Długo by tłumaczyć, dlaczego. Natomiast niepokoi mnie, że przy tych samych parametrach All in One jest z reguły znacznie droższy od laptopa. A dedykowanej karty graficznej All in One z reguły w ogóle nie mają, tak jakby producenci zakładali, że All in One z definicji służą do mniej wymagających zastosowań.
    Wstępnie wybrałem:
    HP ProOne 440 G9 AiO i5-14500/32GB/512/Win11P
    HP ProOne 440 G9 AiO i5-14500/32GB/512/Win11P - All-in-One - Sklep komputerowy - x-kom.pl
    MSI Thin A15 Ryzen 5-7535HS/32GB/512/Win11X RTX3050 144Hz MSI Thin A15 Ryzen 5-7535HS/32GB/512/Win11X RTX3050 144Hz - Laptopy 15" - 16" - Sklep komputerowy - x-kom.pl
    HP Victus 15 i5-13420H/32GB/1TB/Win11X RTX2050 144Hz
    HP Victus 15 i5-13420H/32GB/1TB/Win11X RTX2050 144Hz - Laptopy 15" - 16" - Sklep komputerowy - x-kom.pl
    Moje wymagania to złącze RJ45 i zainstalowany Windows 11.
    Co będzie lepszym wyborem na moje potrzeby?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21443281
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8241
    Cześć. Generalnie Radziłbym zakupić normalny komputer z osobnym monitorem. AIO ma trzy, a często cztery największe wady laptopa: nędzne chłodzenie (brak miejsca na dobre) - co skutkuje bardzo wysokimi temperaturami pod obciążeniem, zredukowaną wydajnością przy chwilę dłuższym obciążeniu i hałasem chłodzenia, brakiem możliwości rozbudowy (nie dołożysz innej karty graficznej, procesor często jest w wersji laptopowej i wlutowany, w przypadku AIO które znalazłeś jest desktopowy, więc to go nie dotyczy), ma większą awaryjność niż komputer stacjonarny i mniejsze możliwości naprawy we własnym zakresie, a naprawy są droższe (wynika to ze zredukowanej ilości miejsca oraz z projektu - sekcja zasilania CPU i innych bloków nie jest specjalnie rozbudowana, dodatkowo pod obciążeniem nie jest to adekwatnie chłodzone). Czwartą możliwą wadą jest to, że często w AIO są CPU i GPU laptopowe, żeby ograniczyć pobór prądu i generowanie ciepła - w przypadku tego HP jest desktopowy procesor i brak dodatkowej karty (wykorzystany Intel HD z procesora).

To skoro znasz już wszystkie wady AIO, a dotyczą one również laptopa, warto się zastanowić nad postawieniem skrzynki obok biurka i podłączeniu tego wszystkiego do monitora i klawiatury. Poprawnie zaprojektowany i złożony zestaw odwdzięczy się lepszą wydajnością, wyższym komfortem pracy, niższą awaryjnością, a w przypadku awarii łatwiejszą naprawą. Komputer nie musi być duży, można go w obudowie typu SFF zaprojektować, chociaż lepiej znaleźć te kilka centymetrów więcej, to i chłodzenie lepsze się zmieści.

akgeodezja2020 napisał:
    dedykowanej karty graficznej All in One z reguły w ogóle nie mają, tak jakby producenci zakładali, że All in One z definicji służą do mniej wymagających zastosowań.

Bo tak właśnie jest :) Co więcej, laptopy też nie powinny służyć do zadań wymagających wyższej wydajności, ale potrzeba rynku była taka a nie inna, więc stworzono laptopy za przeproszeniem gamingowe, które też się specjalnie do takich obciążeń nie nadają, ale to nie ma znaczenia, skoro ktoś chce takie urządzenia do takich zastosowań kupić :)

Co do wymagań to Pix4d ma chyba najwyższe i nie są one jakieś straszne, generalnie byle jaka karta Nvidia GTX/RTX z 2GB RAM lub więcej wystarczy, a 64 GB RAM starczy według opisu dla bardzo dużych projektów - Very Large projects (1000 - 2000 images at 14 MP). 32 GB RAM wystarczy do dużych - Large projects (over 500- 1000 images at 14 MP).
  • #3 21445676
    akgeodezja2020
    Poziom 2  
    >>21443281
    Bardzo dziękuję za odpowiedź.
    Rozumiem, że komputer stacjonarny byłby najlepszy, ale niestety z powodu ograniczonej przestrzeni życiowej na tę opcję nie będę mógł sobie pozwolić. Zastanawia mnie natomiast, czy w kontekście zadań, jakie wymieniłem, ważna/niezbędna jest dedykowana karta graficzna? Czy np. odpuścić dedykowaną kartę graficzną, ale rozejrzeć się za laptopem lub AiO z procesorem i7 zamiast i5 lub Ryzen?
    I jeżeli bierzemy pod uwagę tylko wydajność to czy jest jakieś ogólne wskazanie że laptopy będą lepsze od AiO lub odwrotnie. Jeżeli mamy AiO i laptopa o tych samych parametrach - procesor, RAM, pojemność dysku itp to laptop będzie szybszy?
    Pozdrawiam serdecznie
REKLAMA