logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak ustawić piec De Dietrich i sterownik Salus w kawalerce?

andzelikasienkiewicz 18 Lut 2025 00:44 369 10
REKLAMA
  • #1 21444409
    andzelikasienkiewicz
    Poziom 3  
    Witam, wynajmuję kawalerkę i mam pierwszy raz w życiu styczność z piecem De Dietrich oraz sterownikiem Salus. Ustawiam temperaturę grzania pieca na 30 stopni na kaloryferach (co i tak wydaje mi się zbyt duże) oraz na sterowniku na 22, a piec grzeje się do 40 stopni i kaloryfery zaczynają grzać dosłownie na max 10 minut i przestają, a temperatura pieca razem z nimi. Pomóżcie mi proszę, może coś źle ustawiam. Nie znam modeli pieca ani sterownika, więc podrzucę zdjęcie. Również dodam, że rozmawiałam z właścicielem mieszkania i powiedział, że z piecem nie ma żadnych problemów.
    Piec De Dietrich z widocznym panelem sterującym i wyświetlaczem.
    Termostat Salus z wyświetlaczem na ścianie.
    AI: Czy możesz podać dokładne modele pieca De Dietrich i sterownika Salus? To pomoże w dokładniejszym zdiagnozowaniu problemu.
    nie znam modeli
    AI: Czy na piecu lub sterowniku pojawiają się jakieś komunikaty błędów lub wskaźniki, które mogą sugerować problem?
    Nie pojawiają się żadne komunikaty
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21444422
    andzelikasienkiewicz
    Poziom 3  
    >>21444421 zdecydowanie za zimno, sterownik pokazuje od kilku godzin 15,8 °C
  • #5 21444424
    andzelikasienkiewicz
    Poziom 3  
    >>21444423 nie mam pojęcia, dlatego piszę. Nie miałam nigdy z takim styczności. Ustawiłam go na 30 stopni, bo wydaje się to dla mnie nawet za dużą temperaturą, a mieszkanie nadal zimne. Widziałam gdzieś wcześniejsze posty na temat tych pieców i ludzie doradzali ustawić nawet 50, ale wydaje mi się to o wiele za dużo jak na tak małe mieszkanie.
  • REKLAMA
  • #7 21444427
    andzelikasienkiewicz
    Poziom 3  
    >>21444426 nie znam się na grzejnikach, ale w całym mieszkaniu jest ich 3 sztuki i ustawione są na max. One się nagrzewają, ale po upływie kilku minut znowu stają się zimne.
  • REKLAMA
  • #9 21444430
    andzelikasienkiewicz
    Poziom 3  
    >>21444427 >>21444428 jest symbolem wiatraczka, poza tym co mogę zrobić, aby go ustawić poprawnie?
  • #11 21444434
    andzelikasienkiewicz
    Poziom 3  
    Podwyższyłam temperaturę i działa

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem ustawienia pieca De Dietrich oraz sterownika Salus w kawalerce. Użytkownik zgłosił, że mimo ustawienia temperatury na 30 stopni na piecu i 22 na sterowniku, piec nagrzewa się do 40 stopni, a kaloryfery grzeją tylko przez 10 minut, po czym przestają. Po wymianie informacji okazało się, że w mieszkaniu jest 3 grzejniki ustawione na maksymalną moc, ale temperatura w pomieszczeniu wynosi tylko 15,8 °C. Użytkownik otrzymał wskazówki dotyczące poprawnego ustawienia termostatu, co ostatecznie doprowadziło do podwyższenia temperatury i poprawy działania systemu grzewczego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA